Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie to świetny pomysł na kolację czy lunch do pracy.
Ta wytrawna tarta to też bardzo dobry sposób na wykorzystanie resztek jedzenia, które czekają w lodówce i brakuje na nie pomysłu. Ile razy Wam się zdarzyło zostać z niedużym kawałkiem wędliny czy sera, albo garścią pieczarek, z którymi nie ma co zrobić? Ta tarta jest rozwiązaniem tego problemu.
Tarta na słono – pomysł na szybkie śniadanie
Wytrawna tarta z porem, szynką i serem jest wygodnym rozwiązaniem na każdym posiłek. Pasuje na śniadanie, można ją zabrać do pracy lub na piknik. Możemy ją jeść na zimno lub podgrzaną np. na patelni lub w mikrofali.
Tartę można urozmaicić i dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, papryką lub ulubioną zielenią: rukolą, szpinakiem, roszponką, itp.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Posiłki przygotowane z mąką razową pozostawiają też na dłużej uczucie sytości, dzięki wyższej zawartości błonnika. Błonnik nie tylko sprawia, że przez dłuższy czas czujemy się najedzeni, ale wpływa też pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jak widzicie – same plusy!
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie ma wyjątkowy smak właśnie dzięki dodatkowi mąki razowej. Do przygotowania ciasta do tej tarty użyłam mąki pszennej razowej typ 2000, ale możecie też użyć razowej mąki orkiszowej lub mąki żytniej.
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – wskazówki
Żeby ta wytrawna tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie wyszła perfekcyjnie, czyli żeby ciasto było kruche, a nadzienie aromatyczne, pamiętajcie o kilku ważnych krokach:
Chłodne ciasto
Kruche ciasto przygotowuje się z zimnych składników, w jak najkrótszym czasie. Gdy tylko wszystkie elementy połączą się w jednolitą masę, kończymy wyrabianie, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu staramy się jak najkrócej układać ciasto w formie, po czym znów wstawiamy je do schłodzenia przed pieczeniem. Dzięki temu ciasto zachowa swój kształt, a boki tarty nie opadną.
Wstępne wypiekanie, czyli “blind bake”
Żeby uniknąć niedopieczonego spodu, warto podpiec najpierw sam spód ciasta. Pierwszy etap to pieczenie z obciążeniem (mogą być to specjalne obciążniki do ciasta ale, może być to też po prostu suchy groch). Następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy samo ciasto. Dopiero później przekładamy masę.
Jaka śmietanka do tarty?
Do tarty najlepiej użyć śmietany 30% lub 36%. Dzięki temu farsz będzie kremowy i gęsty. Jeśli jednak ograniczacie tłuszcze, możecie też spróbować śmietany o 22% zawartości tłuszczu.
Sprawdź też inne pyszne i proste pomysły na kolację:
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Sałatka z burakiem, halloumi i pomarańczą
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Sprzęt
- 1 Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Spód do tarty
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
Farsz
- 3 duże pory
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 150 g wędliny
- 50 g sera cheddar
- 5 jajek
- 150 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto krótko zagnieć (tylko do połączenia składników). Przełóż ciasto do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na rozmiar formy do tarty.
- Przełóż ciasto do formy, dociśnij do dna i boków. Nakłuj spód widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Odetnij od porów końcówki i zielone części. Przekrój je wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój w nieduże plastry.
- Pokrój wędlinę w kostkę, cheddar zetrzyj na tarce. W misce rozmieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- W międzyczasie, gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż je papierem do pieczenia i wysyp na spód obciążniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pora, lekko posól. Smaż na małym ogniu. Gdy zacznie robić się miękki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
- Po 20 minutach pieczenia, zdejmij z ciasta obciążniki i papier i włóż z powrotem na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie podsmażonego pora i pokrojoną w kostkę wędlinę. Do masy jajecznej wsyp starty cheddar, wymieszaj i przełóż do formy.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!