Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie, lunch do pracy, czy kolację.
To też bardzo dobra okazja do wykorzystania resztek jedzenia, które czekają w lodówce i brakuje na nie pomysłu.
Ile razy Wam się zdarzyło zostać z niedużym kawałkiem wędliny czy sera, albo garścią pieczarek, z którymi nie ma co zrobić? Taka tarta jest rozwiązaniem tego problemu.
Tarta – pomysł na szybkie śniadanie
Tarta jest wygodnym rozwiązaniem na każdym posiłek. Pasuje na śniadanie, można ją zabrać do pracy lub na piknik.
Możemy ją jeść na zimno lub podgrzaną np. na patelni lub w mikrofali.
Tartę można urozmaicić i dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś zdrowego na śniadanie
Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku.
Posiłki przygotowane z mąką razową pozostawiają też na dłużej uczucie sytości, dzięki zawartości błonnika.
Błonnik wpływa też pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jak widzicie – same plusy!
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie ma wyjątkowy smak właśnie dzięki dodatkowi mąki razowej. Do przygotowania ciasta do tej tarty użyłam mąki pszennej razowej typ 2000, ale możecie też użyć razowej mąki orkiszowej lub mąki żytniej.


Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – wskazówki
Żeby tarta wyszła perfekcyjnie, czyli żeby ciasto było kruche, a nadzienie aromatyczne, pamiętajcie o kilku ważnych krokach:
Chłodne ciasto. Kruche ciasto przygotowuje się z zimnych składników, w jak najkrótszym czasie. Gdy tylko wszystkie elementy połączą się w jednolitą masę, kończymy wyrabianie, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki.
Wstępne wypiekanie, czyli „blind bake”. Żeby uniknąć niedopieczonego spodu, warto podpiec najpierw sam spód ciasta.
Pierwszy etap to pieczenie z obciążeniem (mogą być to specjalne obciążniki do ciasta ale, może być to też po prostu suchy groch). Następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy samo ciasto. Dopiero później przekładamy masę.


Sprawdź też inne pyszne i proste przepisy na śniadanie:
Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem
Placki z cukinii z serem i boczkiem

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Sprzęt
- 1 Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Spód do tarty
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
Farsz
- 3 duże pory
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 150 g wędliny
- 50 g sera cheddar
- 5 jajek
- 150 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto krótko zagnieć (tylko do połączenia składników). Przełóż ciasto do folii spożywczej i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na rozmiar formy do tarty.
- Przełóż ciasto do formy, dociśnij do dna i boków. Nakłuj spód widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Odetnij od porów końcówki i zielone części. Przekrój je wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Pokrój w nieduże plastry.
- Pokrój wędlinę w kostkę, cheddar zetrzyj na tarce. W misce rozmieszaj jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- W międzyczasie, gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż je papierem do pieczenia i wysyp na spód obciążniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pora, lekko posól. Smaż na małym ogniu. Gdy zacznie robić się miękki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.
- Po 20 minutach pieczenia, zdejmij z ciasta obciążniki i papier i włóż z powrotem na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie podsmażonego pora i pokrojoną w kostkę wędlinę. Do masy jajecznej wsyp starty cheddar, wymieszaj i przełóż do formy.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Rady
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!