Zupa dyniowa – najprostsza

1.5K

Zupa dyniowa ma wszystko to, czego oczekujemy od jesiennego obiadu – rozgrzewa, syci i swoim pięknym kolorem przypomina o polskiej złotej jesieni.

zupa dyniowa

Zupa dyniowa – wytrawna czy na słodko?

Przy przepisie na ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem wspominałam o zupie dyniowej przygotowywanej w moim rodzinnym domu. Gdy byłam dzieciakiem, jesienią na stole królowała zupa dyniowa na słodko. Obowiązkowo z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami! Mam ogromny sentyment do dyni w tym wydaniu i przez wiele lat byłam przekonana, że dynię można jeść wyłącznie na słodko. A tu niespodzianka 😉

zupa dyniowa

Od wielu lat w mojej kuchni dynia występuje też w wersji wytrawnej. Przykładem może być np. spaghetti z sosem dyniowym i szałwią lub dyniowe gnocchi. Dołącza do nich też ta idealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Przyznam się Wam, że nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zupa dyniowa – najważniejsze składniki

Żeby przygotować pyszną zupę dyniową potrzebujemy tylko kilku składników.

Dynia. Jak sama nazwa wskazuje, to podstawowy składnik naszej zupy. Do przygotowania zupy dyniowej możecie użyć dowolnej dyni – piżmowej, zwykłej, muscat, hokkaido. Ja używam na zmianę dyni piżmowej i hokkaido. Ta druga jest znacznie szybsza w obsłudze, bo nie wymaga obierania, a ponadto nadaje zupie wyjątkowo intensywny, złoty kolor.

Reklama
zupa dyniowa

Warzywa. Wiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

zupa dyniowa

Bulion. Smak zupy w ogromnej mierze zależy od bulionu, z dodatkiem którego ją przygotowujemy. Ja najchętniej korzystam z bulionów domowej produkcji (głównie warzywnych), ale jeśli zależy mi na czasie, posiłkuję się kupnymi kostkami ekologicznymi. Gdy kupujecie bulion, zwróćcie uwagę, by nie miał oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe czy inozynian disodowy.

zupa dyniowa

Przyprawy. W przypadku zupy dyniowej polegam przede wszystkim na dwóch przyprawach – imbirze i gałce muszkatołowej. Świeży imbir dodaje zupie orientalnej świeżości, a gałka muszkatołowa to gwarancja głębokiego, korzennego aromatu. Zachęcam Was też do eksperymentów, by dopasować zupę do własnych kubków smakowych. Spróbujcie jej z dodatkiem tymianku, szałwii czy kurkumy.

Reklama
zupa dyniowa

Śmietana. Dzięki dodatkowi śmietany zupa dyniowa staje się jeszcze bardziej aksamitna. Delikatna kwaskowatość śmietany sprawa też, że zupa ma świeży, lekki smak. Jeśli pilnujecie liczby spożywanych kalorii zamiast śmietany możecie użyć gęstego jogurtu greckiego.

Z czym podawać zupę dyniową?

Jednym z moich ulubionych dodatków do tej zupy są prażone pestki dyni. Wystarczy wrzucić je na 2 minuty na suchą patelnię, poczekać aż usłyszycie charakterystyczne pstrykanie i gotowe.

zupa dyniowa

Fantastycznie będzie tu też pasować boczek – podpieczony w formie chipsów albo zrumieniony na skwarki. Możecie też dodać ziołowe grzanki albo po prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki.

Zupa dyniowa – najprostsza

Idealna zupa na jesienny obiad – aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • starty kawałek imbiru wielkości 4 cm
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Kroki

  • Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
  • Cebulę, marchew i selera pokrój na niezbyt duże kawałki. Ząbki czosnku rozgnieć na desce nożem.
  • Rozgrzej olej w garnku i dorzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Podsmaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj dynię i podsmaż na małym ogniu przez 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wlej do garnka gorący bulion, dodaj starty imbir, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz i gotuj przez 30 minut (w przypadku dyni piżmowej możesz gotować 5-10 minut dłużej).
  • Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, obiad, zupa
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl