Zupa dyniowa – najprostsza

Zupa dyniowa ma wszystko to, czego oczekujemy od jesiennego obiadu – rozgrzewa, syci i swoim pięknym kolorem przypomina o polskiej złotej jesieni.

Zupa dyniowa – wytrawna czy na słodko?

Przy przepisie na ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem wspominałam o zupie dyniowej przygotowywanej w moim rodzinnym domu. Gdy byłam dzieciakiem, jesienią na stole królowała zupa dyniowa na słodko. Obowiązkowo z domowymi, ręcznie robionymi zacierkami! Mam ogromny sentyment do dyni w tym wydaniu.

Od wielu lat w mojej kuchni dynia występuje też w wersji wytrawnej. Przykładem może być np. spaghetti z sosem dyniowym i szałwią, dyniowe gnocchi czy kurczak z dynią i pieczarkami. Dołącza do nich też ta idealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Nie wyobrażam sobie bez niej jesieni.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zupa dyniowa – najważniejsze składniki

Żeby przygotować pyszną zupę dyniową potrzebujemy tylko kilku składników.

Dynia. Do przygotowania zupy możecie użyć dowolnej dyni – piżmowej, zwykłej, muscat, hokkaido. Ja używam na zmianę dyni piżmowej i hokkaido. Ta druga jest znacznie szybsza w obsłudze, bo nie wymaga obierania, a ponadto nadaje zupie wyjątkowo intensywny, złoty kolor.

Warzywa. Wiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka.

Bulion. Korzystam z bulionów domowej produkcji (głównie warzywnych), ale jeśli zależy mi na czasie, posiłkuję się kupnymi kostkami ekologicznymi. Gdy kupujecie bulion, zwróćcie uwagę, by nie miał oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy czy inozynian disodowy.

Przyprawy. W przypadku zupy dyniowej polegam przede wszystkim na dwóch przyprawach – imbirze i gałce muszkatołowej. Świeży imbir dodaje zupie orientalnej świeżości, a gałka muszkatołowa to gwarancja głębokiego, korzennego aromatu. Spróbujcie też dodatku tymianku, szałwii czy kurkumy.

Śmietana. Dzięki dodatkowi śmietany zupa dyniowa staje się jeszcze bardziej aksamitna. Jeśli pilnujecie liczby spożywanych kalorii zamiast śmietany możecie użyć gęstego jogurtu greckiego.

Z czym podawać zupę dyniową?

Jednym z moich ulubionych dodatków do tej zupy są prażone pestki dyni. Wystarczy wrzucić je na 2 minuty na suchą patelnię, poczekać aż usłyszycie charakterystyczne pstrykanie i gotowe.

Fantastycznie będzie tu też pasować boczek – podpieczony w formie chipsów albo zrumieniony na skwarki. Możecie też dodać ziołowe grzanki albo po prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Oceń jako pierwszy/a

Zupa dyniowa – najprostsza

Idealna zupa na jesienny obiad – aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • starty kawałek imbiru wielkości 4 cm
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Kroki

  • Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
  • Cebulę, marchew i selera pokrój na niezbyt duże kawałki. Ząbki czosnku rozgnieć na desce nożem.
  • Rozgrzej olej w garnku i dorzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Podsmaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
  • Dodaj dynię i podsmaż na małym ogniu przez 3 minut, cały czas mieszając.
  • Wlej do garnka gorący bulion, dodaj starty imbir, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz i gotuj przez 30 minut (w przypadku dyni piżmowej możesz gotować 5-10 minut dłużej).
  • Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, obiad, zupa
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl