Chleb żytni na zakwasie – prosty przepis

Ten przepis na prosty chleb żytni na zakwasie jest jednym z moich ulubionych. Ma delikatny miąższ o charakterystycznym dla jasnej mąki żytniej smaku i wspaniałą, lekko chrupiącą skórkę.

Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste – bez zagniatania i składania!

Pieczenie chleba w domu

W 2020 roku każdy piekł domowy chleb. W pewnym momencie zabrakło nawet drożdży w sklepach, bo każdy produkował kilogramy bułek i chlebów własnego wyrobu.

I super! Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć, jak w prosty sposób przygotować domowe pieczywo, które jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze od większości produktów dostępnych w sklepach.

Ten chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest delikatny, ma super chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chleb żytni na zakwasie – prostszy niż się wydaje

Od lat słyszę, że przygotowanie chleba na zakwasie to trudne zadanie. Wiele osób zniechęcają takie negatywne komentarze i nawet nie próbują swoich sił w wypiekach z dodatkiem zakwasu.

Sama podobnie myślałam i przez wiele lat piekłam wyłącznie chleby na drożdżach.

Jakiś czas temu przekonałam się jednak, że zakwas nie jest tylko dla chlebowych ekspertów. Przy odrobinie systematyczności i nauki, można bez większego wysiłku przygotowywać pyszne wypieki z jego wykorzystaniem, tak jak ten chleb żytni na zakwasie.

Pieczenie chleba na zakwasie – wskazówki

Dbaj o zakwas. Pamiętaj o regularnym dokarmianiu zakwasu. Ważne, by dodawać taką samą ilość mąki i wody.

Obserwuj ciasto. Z zakwasem jest podobnie jak z drożdżami – przygotowanie wypieków z ich dodatkiem może wyglądać inaczej w zależności od dnia, pory roku, wilgotności powietrza, itp.

Podane w przepisie elementy, takie jak ilość wody czy czas wyrastania, należy modyfikować w zależności od panujących warunków. Np. w lato chleb potrafi wyrosnąć nawet w 1,5 h. W chłodniejsze dni zajmuje mu to czasem nawet 3-3,5 h.

Pamiętaj o zaparowaniu. Żeby domowy chleb był miękki w środku, ale miał też chrupiącą skórkę, warto pamiętać o zaparowaniu piekarnika. Jak to zrobić?

Przed włożeniem pieczywa do wypieku, ułóż na dnie piekarnika kilka kostek lodu. W ten sposób wytworzy się para woda, niezbędna do wypieku idealnego chleba.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na domowe wypieki:

Pełnoziarniste bułki do burgerów

Chlebek pita

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Chlebek naan

5 na 1 głos

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny miąższ, chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.
Porcje 2 bochenki
Całkowity czas przygotowania 20 godz.

Składniki

Zaczyn

  • 360 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g mąki żytniej chlebowej
  • 380 g wody
  • 17 g soli
  • 680 g zaczynu (cały zaczyn)

Kroki

Zaczyn

  • Wymieszaj zakwas z wodą, aż powstanie zawiesina.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj folią spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni).

Mieszanie

  • Do misy miksera włóż cały zaczyn i pozostałe składniki na ciasto.
  • Mieszaj na najwolniejszych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie przełącz na poziom wyższe obroty i mieszaj kolejne 3-4 minuty.
  • Przykryj misę folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 godzinę.

Formowanie

  • 2 keksówki wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  • Ciasto podziel na 2 równe części o wadze ok. 800 g. Przełóż je do foremek i wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
  • Posyp wierzch ciasta mąką razową (najlepiej przez sitko) i przykryj foremki lnianą ściereczką. Zostaw do wyrastania na ok. 2,5 h. Jeśli ciasto nie podwoi objętości, daj mu więcej czasu na wyrastanie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, do którego chwilę wcześniej włożyłaś/włożyłeś kilka kostek lodu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz przez 35-45 minut.
  • Wyjmij chleb z piekarnika i studź na kratce.

Rady

  • Zmodyfikowany przepis z książki Tomasza Dekera „Chleb” (Burda Książki, 2018)
 
  • Zaczyn najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
  • Pamiętaj o włożeniu kostek lodu do piekarnika przed wstawieniem chleba.
  • Zakwas dodawany do zaczynu powinien być dokarmiony ok. 8 godzin wcześniej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: śniadanie, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chleb, chleb domowy, chleb na zakwasie, chleb pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb pytlowy, chleb żytni, chleb żytni na zakwasie, domowe pieczywo, domowy chleb, mąka pytlowa, mąka żytnia, wypieki, zakwas, zakwas żytni
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl