Chleb żytni na zakwasie – prosty przepis

Ten przepis na prosty chleb żytni na zakwasie jest jednym z moich ulubionych. Ma delikatny miąższ o charakterystycznym dla jasnej mąki żytniej smaku i wspaniałą, lekko chrupiącą skórkę.

Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste – bez zagniatania i składania!

Pieczenie chleba w domu

W 2020 roku każdy piekł domowy chleb. W pewnym momencie zabrakło nawet drożdży w sklepach, bo każdy produkował kilogramy bułek i chlebów własnego wyrobu.

I super! Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć, jak w prosty sposób przygotować domowe pieczywo, które jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze od większości produktów dostępnych w sklepach.

Ten chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest delikatny, ma super chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chleb żytni na zakwasie – prostszy niż się wydaje

Od lat słyszę, że przygotowanie chleba na zakwasie to trudne zadanie. Wiele osób zniechęcają takie negatywne komentarze i nawet nie próbują swoich sił w wypiekach z dodatkiem zakwasu.

Sama podobnie myślałam i przez wiele lat piekłam wyłącznie chleby na drożdżach.

Jakiś czas temu przekonałam się jednak, że zakwas nie jest tylko dla chlebowych ekspertów. Przy odrobinie systematyczności i nauki, można bez większego wysiłku przygotowywać pyszne wypieki z jego wykorzystaniem, tak jak ten chleb żytni na zakwasie.

Pieczenie chleba na zakwasie – wskazówki

Dbaj o zakwas. Pamiętaj o regularnym dokarmianiu zakwasu. Ważne, by dodawać taką samą ilość mąki i wody.

Obserwuj ciasto. Z zakwasem jest podobnie jak z drożdżami – przygotowanie wypieków z ich dodatkiem może wyglądać inaczej w zależności od dnia, pory roku, wilgotności powietrza, itp.

Podane w przepisie elementy, takie jak ilość wody czy czas wyrastania, należy modyfikować w zależności od panujących warunków. Np. w lato chleb potrafi wyrosnąć nawet w 1,5 h. W chłodniejsze dni zajmuje mu to czasem nawet 3-3,5 h.

Pamiętaj o zaparowaniu. Żeby domowy chleb był miękki w środku, ale miał też chrupiącą skórkę, warto pamiętać o zaparowaniu piekarnika. Jak to zrobić?

Przed włożeniem pieczywa do wypieku, ułóż na dnie piekarnika kilka kostek lodu. W ten sposób wytworzy się para woda, niezbędna do wypieku idealnego chleba.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na domowe wypieki:

Pełnoziarniste bułki do burgerów

Chlebek pita

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Chlebek naan

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny miąższ, chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.
5 na 9 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 hours
Porcje: 2 bochenki

Składniki 

Zaczyn

  • 360 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g mąki żytniej chlebowej
  • 380 g wody
  • 17 g soli
  • 680 g zaczynu (cały zaczyn)

Kroki

Zaczyn

  • Wymieszaj zakwas z wodą, aż powstanie zawiesina.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj folią spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni).

Mieszanie

  • Do misy miksera włóż cały zaczyn i pozostałe składniki na ciasto.
  • Mieszaj na najwolniejszych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie przełącz na poziom wyższe obroty i mieszaj kolejne 3-4 minuty.
  • Przykryj misę folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 godzinę.

Formowanie

  • 2 keksówki wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  • Ciasto podziel na 2 równe części o wadze ok. 800 g. Przełóż je do foremek i wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
  • Posyp wierzch ciasta mąką razową (najlepiej przez sitko) i przykryj foremki lnianą ściereczką. Zostaw do wyrastania na ok. 2,5 h. Jeśli ciasto nie podwoi objętości, daj mu więcej czasu na wyrastanie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, do którego chwilę wcześniej włożyłaś/włożyłeś kilka kostek lodu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz przez 35-45 minut.
  • Wyjmij chleb z piekarnika i studź na kratce.

Wskazówki

  • Zmodyfikowany przepis z książki Tomasza Dekera “Chleb” (Burda Książki, 2018)
 
  • Zaczyn najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
  • Pamiętaj o włożeniu kostek lodu do piekarnika przed wstawieniem chleba.
  • Zakwas dodawany do zaczynu powinien być dokarmiony ok. 8 godzin wcześniej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chleb, chleb domowy, chleb na zakwasie, chleb pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb pytlowy, chleb żytni, chleb żytni na zakwasie, domowe pieczywo, domowy chleb, mąka pytlowa, mąka żytnia, wypieki, zakwas, zakwas żytni

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Moj pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedl super. Na pewno bede go czesciej piec. Pozdrawiam i dziekuje za przepis

    1. Aga Author says:

      Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  2. Dzień dobry, czy zaczyn powinien być gesty ?
    Zawsze jak robilam z innego przepisu zaczyn był rzadki . Skorzystałam z Pani przepisu ponieważ czuje ze może być lepszy chlebuś niż dotychczas:) .

    1. Aga Author says:

      Tak, zaczyn jest dość gęsty.

  3. Jakiej wielkości te foremki?

    1. Aga Author says:

      Polecam keksówki długości 27-30 cm.

  4. Jaki typ mąki powinnien być wykorzystany do tego przepisu?

  5. ARKADIUSZ KLOSOWSKI says:

    5 stars
    ten przepis to jest po prostu rewelacja. ja robie duzo chlebów na zakwasie ale ten bije wszystkie na łeb na szyje. dodałem tylko płaska łyżke oliwy

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

  6. 5 stars
    To niebył mój pierwszy chleb na zakwasie który piekłam… ale ten chleb mnie zachwycił smakiem, konsystencją..

  7. Jestem wprost zachwycona tym przepisem, robię go co tydzień, czasem nawet nie zdąży ostygnąć i już go nie ma. Bardzo dziękuję .

  8. Edyta Baczkura says:

    5 stars
    Zrobiłam wczoraj. Pyszny. Tylko mój mąż nie lubi mąki na górze czymś można zastąpić? Nie posypałam niczym i się spalił z góry całkowicie.

    1. Aga Author says:

      Polecam płatki owsiane albo słonecznik. Pozdrawiam!

  9. Cześć! Czy ten chleb dźwignie ziarna słonecznika?

  10. Agata Sosinska says:

    5 stars
    Piekę już jakiś czas ,chleb najlepszy na świecie .

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza 🙂 Pozdrawiam!

  11. 5 stars
    Najlepszy przepis na chleb!
    Wypróbowałam wiele przepisów z książki “Chleb”, ale ten jest w 10!
    W cieście zamiast mąki pszennej chlebowej daję całość (540g) mąki zytniej chlebowej. Wychodzi idealne za każdym razem. Proporcje w punkt! 🙂
    Zaczyn jedynie troszkę dłużej trzymam w cieple, nawet do 24h. Chlebki wychodzą idealne!

    1. Aga Author says:

      To super, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl