Ten przepis na prosty chleb żytni na zakwasie jest jednym z moich ulubionych. Ma delikatny miąższ o charakterystycznym dla jasnej mąki żytniej smaku i wspaniałą, lekko chrupiącą skórkę.
Przygotowanie tego chleba jest bardzo proste – bez zagniatania i składania!
Pieczenie chleba w domu
W 2020 roku każdy piekł domowy chleb. W pewnym momencie zabrakło nawet drożdży w sklepach, bo każdy produkował kilogramy bułek i chlebów własnego wyrobu.
I super! Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć, jak w prosty sposób przygotować domowe pieczywo, które jest znacznie zdrowsze i smaczniejsze od większości produktów dostępnych w sklepach.
Ten chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest delikatny, ma super chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Chleb żytni na zakwasie – prostszy niż się wydaje
Od lat słyszę, że przygotowanie chleba na zakwasie to trudne zadanie. Wiele osób zniechęcają takie negatywne komentarze i nawet nie próbują swoich sił w wypiekach z dodatkiem zakwasu.
Sama podobnie myślałam i przez wiele lat piekłam wyłącznie chleby na drożdżach.
Jakiś czas temu przekonałam się jednak, że zakwas nie jest tylko dla chlebowych ekspertów. Przy odrobinie systematyczności i nauki, można bez większego wysiłku przygotowywać pyszne wypieki z jego wykorzystaniem, tak jak ten chleb żytni na zakwasie.
Pieczenie chleba na zakwasie – wskazówki
Dbaj o zakwas. Pamiętaj o regularnym dokarmianiu zakwasu. Ważne, by dodawać taką samą ilość mąki i wody.
Obserwuj ciasto. Z zakwasem jest podobnie jak z drożdżami – przygotowanie wypieków z ich dodatkiem może wyglądać inaczej w zależności od dnia, pory roku, wilgotności powietrza, itp.
Podane w przepisie elementy, takie jak ilość wody czy czas wyrastania, należy modyfikować w zależności od panujących warunków. Np. w lato chleb potrafi wyrosnąć nawet w 1,5 h. W chłodniejsze dni zajmuje mu to czasem nawet 3-3,5 h.
Pamiętaj o zaparowaniu. Żeby domowy chleb był miękki w środku, ale miał też chrupiącą skórkę, warto pamiętać o zaparowaniu piekarnika. Jak to zrobić?
Przed włożeniem pieczywa do wypieku, ułóż na dnie piekarnika kilka kostek lodu. W ten sposób wytworzy się para woda, niezbędna do wypieku idealnego chleba.



Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na domowe wypieki:
Pełnoziarniste bułki do burgerów
Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Chleb żytni na zakwasie
Składniki
Zaczyn
- 360 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g wody
- 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego
Ciasto
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 240 g mąki żytniej chlebowej
- 380 g wody
- 17 g soli
- 680 g zaczynu (cały zaczyn)
Kroki
Zaczyn
- Wymieszaj zakwas z wodą, aż powstanie zawiesina.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj folią spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni).
Mieszanie
- Do misy miksera włóż cały zaczyn i pozostałe składniki na ciasto.
- Mieszaj na najwolniejszych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie przełącz na poziom wyższe obroty i mieszaj kolejne 3-4 minuty.
- Przykryj misę folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 godzinę.
Formowanie
- 2 keksówki wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
- Ciasto podziel na 2 równe części o wadze ok. 800 g. Przełóż je do foremek i wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
- Posyp wierzch ciasta mąką razową (najlepiej przez sitko) i przykryj foremki lnianą ściereczką. Zostaw do wyrastania na ok. 2,5 h. Jeśli ciasto nie podwoi objętości, daj mu więcej czasu na wyrastanie.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, do którego chwilę wcześniej włożyłaś/włożyłeś kilka kostek lodu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz przez 35-45 minut.
- Wyjmij chleb z piekarnika i studź na kratce.
Rady
- Zmodyfikowany przepis z książki Tomasza Dekera “Chleb” (Burda Książki, 2018)
- Zaczyn najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
- Pamiętaj o włożeniu kostek lodu do piekarnika przed wstawieniem chleba.
- Zakwas dodawany do zaczynu powinien być dokarmiony ok. 8 godzin wcześniej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Moj pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedl super. Na pewno bede go czesciej piec. Pozdrawiam i dziekuje za przepis
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Dzień dobry, czy zaczyn powinien być gesty ?
Zawsze jak robilam z innego przepisu zaczyn był rzadki . Skorzystałam z Pani przepisu ponieważ czuje ze może być lepszy chlebuś niż dotychczas:) .
Tak, zaczyn jest dość gęsty.
Jakiej wielkości te foremki?
Polecam keksówki długości 27-30 cm.
Jaki typ mąki powinnien być wykorzystany do tego przepisu?