Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem to połączenie idealnie kruchego, delikatnego spodu z kremową masą pełną smaków. Ta tarta świetnie sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie, lunch, spotkanie ze znajomymi czy piknik.

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem – dobry pomysł na każdą okazję

Nie ma złego momentu na tartę. Jest pyszna na drugie śniadanie w domu i idealna jako lunch do pracy czy na kolację ze znajomymi. Świetnie znosi transport i nie wymaga podgrzewania, więc zawsze dobrze sprawdza się jako piknikowy prowiant.

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Jak zrobić idealne kruche ciasto?

Ciasto kruche jest jednym z moich ulubionych, zarówno pod względem smaku, jak i samego przygotowania. Wystarczy, że macie w domu mąkę, masło i opcjonalnie jajko i już możecie zrobić kruche ciasto.

Reklama

Najczęściej spotykane problemy przy cieście kruchym to opadanie boków i niedopieczony spód. Obu tym rzeczom możecie zapobiec pamiętając o jednej, kluczowej zasadzie – kruche ciasto lubi zimno. Co to oznacza?

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Punkt 1. Zgniatajcie ciasto tak krótko, jak tylko możliwe. Masło, które dodajecie do ciasta, pokrójcie w niedużą kostkę i wymieszajcie je z mąką, jajkiem i wodą jak najszybciej. Gdy tylko zobaczycie, że wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę, zakończcie zagniatanie.

Reklama

Punkt 2. Nie zapominajcie o schłodzeniu ciasta. Po zagnieceniu, zawińcie ciasto w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na minimum 30 minut, choć u mnie to najczęściej 1 godzina. Tak naprawdę, to może poleżeć w lodówce jeszcze dłużej – nawet kilka godzin – i tak nic mu się nie stanie.

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Punkt 3. Ciasto musi się schłodzić też po włożeniu do formy. Nigdy nie pomijajcie tego punktu, bo w przeciwnym wypadku opadnięte boki gwarantowane. Zawsze po przełożeniu ciasta do formy wkładam je do lodówki na minimum 30 minut.

Punkt 4. Pieczenie z obciążeniem, czyli blind bake. Podpiekanie ciasta bez nadzienia, za to z obciążeniem to sprawdzony sposób na to, by spód był równomiernie dopieczony i idealnie kruchy. Ja zawsze nakłuwam ciasto widelcem, wykładam je papierem do pieczenia i wysypuję na niego suchą ciecierzycę. Następnie wstawiam do piekarnika na ok. 15 minut, po czym zdejmuję obciążniki i papier i wstawiam na kolejne 15 minut. Sprawdza się za każdym razem!

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Cebula w roli głównej

Cebula – gwiazda polskiej kuchni, polskich serc i memów. Jako dzieciak potrafiłam jeść kanapki z białym chlebem, masłem i cebulą na kolację i byłam naprawdę zadowolona. Obecnie surowa cebula niestety nie jest moim przyjacielem, ale wersja karmelizowana to po prostu cudeńko.

Reklama

Do przygotowania tej tarty możecie wykorzystać dowolny gatunek cebuli – każda, którą macie w domu będzie dobra 🙂 Dla ekstra słodkości polecam Wam cebulę cukrową.

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty wegetariańskie znajdziesz w zakładce WYPIEKI

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem to idealne połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia, które świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy, przekąska na kolacji ze znajomymi czy jako prowiant na piknik.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody opcjonalnie
  • łyżeczki soli

Nadzienie

  • 2 duże cebule
  • 200 g boczku
  • 20 g masła klarowanego
  • 80 g sera cheddar
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Kroki

  • Na stolnicy lub w misce umieść mąkę, jajko i pokrojone w niedużą kostkę zimne masło. Zagnieć tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (będzie się kruszyć) dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy, dociśnij i odetnij wystające ponad formę brzegi. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż spód papierem do pieczenia, wysyp na niego obciążniki do ciasta (u mnie sucha ciecierzyca) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę pokrojoną w cienki plastry. Smaż ją na małym ogniu przez 15 minut, aż będzie złota i rumiana. Następnie przełóż ją na talerz do wystygnięcia.
  • Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę boczek i smaż na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż będzie zrumieniony i chrupiący.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier i obciążniki i piecz jeszcze przez 15 minut, aż będzie lekko złote.
  • W misce wymieszaj energicznie śmietany, mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Wyjmij ciasto z piekarnik i ułóż na nim cebulę, boczek, starty cheddar i zalej masą jajeczno-śmietanową. Piecz przez 30 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, podwieczorek, wypieki
Kuchnia: francuska, polska
Słowo kluczowe: angielski deser, boczek, cebula, cheddar, jedzenie na piknik, tarta, tarta wytrawna, wypieki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl