Od dawna szukałam dobrego przepisu na pełnoziarniste bułki do burgerów, ale żaden nie spełniał moich oczekiwań. Postanowiłam więc sama opracować idealną recepturę. Po wielu próbach udało się – bułeczki z tego przepisu są wspaniale puszyste, pięknie wyrośnięte i lekko maślane.
Pełnoziarniste bułki do burgerów, czyli fast food na zdrowo
Mam słabość do dobrych burgerów. Od dłuższego czasu testuję kolejne warszawskie burgerownie i mam już swoich faworytów. Doceniam miejsca, które nie boją się nietuzinkowych połączeń i dodatków. Gdy widzę w menu burger z chutneyem, suszonymi pomidorami albo marynowanymi warzywami to wiem, że trafiłam do miejsca, w którym są ludzie z pomysłem.
Niestety cały czas sporadycznie spotykam się z możliwością wyboru bułki. Wiadomo – nie ma to jak pyszna, maślana, pszenna bułeczka. Jednak gdybym jadła tylko takie, to już chyba przestałabym się mieścić w drzwiach. Kiedy więc po raz kolejny daję się skusić na burgera, staram się go choć odrobinę skierować w kierunku fit.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
W poszukiwaniu przepisu idealnego
Długo szukałam dobrego przepisu na pełnoziarniste bułki do burgerów, oj długo. Większość była całkiem poprawna, ale a to były trochę za suche, a to zbyt napakowane drożdżami, często zbyt słodkie. Metodą prób i błędów postanowiłam więc sama złożyć recepturę na buły idealne.
Idealna bułka do burgerów powinna być puszysta, sprężysta, lekka, maślana z delikatną rumianą skórką. Korzystając z samej mąki pszennej nieco łatwiej jest osiągnąć ten efekt niż przy użyciu mąki pełnoziarnistej. Na szczęście po wielu kombinacjach z odpowiednimi proporcjami w końcu się udało i mogę podzielić się z Wami przepisem.
Mąka razowa
Podstawowym składnikiem tych bułeczek mąka razowa. Od lat jem przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, białe bułki i chleby pojawiają się na moim stole bardzo rzadko. Lubię wyrazisty, intensywny i niezwykle różnorodny smak pełnoziarnistych wypieków. Względy zdrowotne to dodatkowy atut.
Mąka pszenna razowa jest źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy K, D, B oraz E. Wypieki przygotowane na bazie tej mąki zapewniają uczucie sytości na długi czas, działają wspomagająco na pracę układu pokarmowego i układu krążenia, a także korzystnie wpływają na koncentrację. Dodatkowo obecne w mące razowej żelazo i wapń chronią przed anemią i wzmacniają kości.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na bułki i chleby znajdziesz w zakładce WYPIEKI.
Pełnoziarniste bułki do burgerów
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 280 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 300 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru (jeśli przygotowujesz rozczyn, to możesz pominąć dodatkowy cukier)
- 1 jajko
- 55 g masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- ziarna sezamu
Kroki
- Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn.
- Mleko i masło włóż do garnka, podgrzej do roztopienia masła i odstaw do ostygnięcia (płyn powinien być tylko lekko ciepły).
- Wymieszaj mąki z rozczynem lub suchymi drożdżami, mlekiem z masłem, jajkiem, cukrem i solą. Zagnieć na elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1½ godziny (do podwojenia objętości).
- Ciasto podziel na 9 równych części. Uformuj bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz dłonią. Przykryj ponownie ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp ziarnami sezamu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piecz ok. 15-20 minut.
Wskazówki
- Składniki ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (płyn).
- Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp płaską łyżeczkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Świetny przepis. Ciasto wyrosło pięknie i bułki po uformowaniu również – w piecu już nie nabrały większego rozmiaru więc warto nie szczędzić czasu na wyrastanie. Bardzo dobra alternatywa dla klasycznych bułek do burgerów. W smaku również wyczuwalne maślano-mleczne nuty ale do tego są bardziej treściwe przez to syte. Idealne do zjedzenia niedługo po upieczeniu (na drugi dzień niestety już są w środku bardziej wysuszone ale tak już mają w zwyczaju wypieki drożdżowe). Na pewno wrócę do tej receptury – dziękuję za podzielenie się nią.
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Przepis spoko, będę korzystać brakowało mi jednak informacji o kaloriach. Ale przeliczyłam że całość liczy 2700 kcal, co daje 300 kcal na bułkę ( przy założeniu 2%mleka, pominęłam jednak w obliczeniach smarowanie bułek jajkiem z mlekiem)
Cieszę się, że przepis podpasował 🙂 Pozdrawiam, A.
Upieczenie tych bułek było strzałem w kolano. Teraz jak proponuję domownikom burgery, to słyszę „Ale pieczemy bułki w domu” . Potem jest walka, o to kto odmierza, kto formuje, a kto smaruje jajkiem. Nawet trzylatek nie odpuści sypania sezamem.
Polecam
To najlepsza recenzja ever! 😀 Pozdrawiam serdecznie, Aga
My nadal robimy tylko te bułki do burgerów
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo świetny przepis. Już robiłam bułeczki parę razy i wyszły mi przepyszne. Polecam każdemu musicie spróbować.
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Czy można zamienić mąkę pszenną na orkiszowa?
Tak, na jasną mąkę orkiszową. Pozdrawiam
Bułki pyszne, jedliśmy również na drugi dzień i były genialne a wykonanie bardzo łatwe.
Muszę powiedzieć że przepis rewelacyjny.Bardzo długo piekę chleby,Pieczywko,ale ten przepis skradł me serce jak i domownikom.Dziekuje❤️
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!
Czy przepis uda się z mąką pszenną pełnoziarnistą 1850 lub orkiszowa 2000? Która mąka lepiej zastosować?
Zamiast pszennej razowej? Tak. Zamiast pszennej uniwersalnej można użyć orkiszowej jasnej (typ 650 lub 700). Pozdrawiam!
Czy w przepisie można użyć mąki pszennej 1850 lub orkiszowej 2000 ? Która będzie lepsza ?