Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to idealna przekąska na imprezę, na grilla, spotkanie ze znajomymi czy piknik. Nie sposób się od niego oderwać!

Puszyste warstwy chlebka, pachnącego rozmarynem i czosnkiem są przekładane niesamowicie aromatycznym masłem ziołowym, przygotowanym z dodatkiem natki pietruszki, świeżego rozmarynu i tymianku.

Odrywany chlebek czosnkowy – świetna przekąska na imprezę

Puszysty, mięciutki, długo utrzymuje świeżość, obłędnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Dokładnie taki jest ten odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem i masłem ziołowym.

Taki chlebek często jest kupowany jako gotowiec w różnego rodzaju marketach, ale przygotowany samodzielnie w domu, ze znanych nam składników, nie ma sobie równych! Jest niesamowicie aromatyczny, efektowny, ale też prosty do zrobienia. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy dodatek do grilla. Można go jeść samego albo w zestawieniu z mięsem, rybami czy ulubionym smarowidłem.

Jeśli choć raz przygotujecie taki odrywany chlebek czosnkowy samodzielnie, jestem przekonana, że już nie wrócicie do sklepowej wersji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem?

Odrywany chlebek czosnkowy z masłem ziołowym to drożdżowy wypiek, więc trzeba pamiętać o wszystkich zasadach obowiązujących przy pracy z drożdżami.

Dokładny poradnik znajdziecie tutaj >> JAK UPIEC IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE<< , natomiast poniżej podrzucam Wam tylko absolutnie najważniejsze punkty:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Podstawa zasada przy wypiekach bazujących na drożdżach – one lubią ciepełko. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki (zwłaszcza jajka) na minimum 1-2 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

Cierpliwie zagniataj. Żeby odrywany chlebek miał idealną konsystencję po upieczeniu, musimy dobrze zagnieść ciasto. Jak sprawdzić, czy tak jest? Jeśli naciśniesz masę palcami, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Zazwyczaj wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera planetarnego przez 7-10 minut.

Spokojne wyrastanie. Zagniecione ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, do podwojenia objętości. Jeśli w przepisie jest podana przykładowo 1 godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je jeszcze na dodatkowe 15-20 minut. Taka sytuacja może się zdarzyć zwłaszcza przy użyciu suchych drożdży instant, które zawsze potrzebują nieco więcej czasu, by wykonać swoją pracę.

Z czym podać chlebek czosnkowy?

Tak jak wspominałam, ten odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to idealny dodatek do grilla. Będzie świetnie pasował do mięs czy ryb z rusztu. Możecie go też podawać do sałatek, zup, czy do smarowideł typu hummus.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne wytrawne wypieki:

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Pizza BBQ z kurczakiem i wędzoną goudą

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem i masłem ziołowym

Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem to świetna przekąska na imprezę, na grilla czy na piknik. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepły, w towarzystwie grillowanego mięsa, ryby, z ulubionym smarowidłem lub solo.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • 1 Keksówka o wymiarach 30x12cm

Składniki 

  • 420 g mąki pszennej typ 500
  • 8 g drożdży instant
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 220 ml mleka
  • 70 g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozmarynu świeżo siekanego

Masło ziołowe

  • 80 g masła miękkiego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżki natki pietruszki świeżo siekanej
  • 1 łyżka rozmarynu świeżo siekanego
  • kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 50 g parmezanu startego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania ciasta

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na gładką, elastyczną masę. * Włóż do miski, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1½ h (do podwojenia objętości).
  • W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, miękkie masło i szczyptę soli umieść w misce i wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, by je odgazować i przełóż na posypaną mąką stolnicę. Wyrób je przez chwilę, a następnie podziel na 12 równych części, które uformuj w kulki.
  • Każdą kulkę rozpłaszcz na placek szerokości dłoni i wysmaruj masłem ziołowym. Następnie złóż na pół (masło powinno być w środku) i ułóż je zgięciem do dołu w wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce.
  • Powtórz te czynności z pozostałymi fragmentami ciasta, a następnie przykryj chlebek lnianą ściereczką i odstaw chlebek do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Gdy ciasto wyrośnie, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).

Wskazówki

*Wszystkie składniki masy na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: dodatek do obiadu, przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chleb, chlebek czosnkowy, chlebek rozmarynowy, chlebek rwany, czosnek, drożdże, masło czosnkowe, masło ziołowe, odrywany chlebek, przekąska, przekąska meczowa, przekąska na grilla, przekąska na imprezę, rozmaryn, wypieki, wytrawne wypieki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl