Chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny miąższ, chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.
Servings 2bochenki
Całkowity czas przygotowania 20 hoursgodz.
Ingredients
Zaczyn
360gmąki żytniej chlebowej
300gwody
1 łyżkadojrzałego zakwasu żytniego
Ciasto
300gmąki pszennej chlebowej
240gmąki żytniej chlebowej
380gwody
17gsoli
680gzaczynu(cały zaczyn)
Instructions
Zaczyn
Wymieszaj zakwas z wodą, aż powstanie zawiesina.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni).
Mieszanie
Do misy miksera włóż cały zaczyn i pozostałe składniki na ciasto.
Mieszaj na najwolniejszych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie przełącz na poziom wyższe obroty i mieszaj kolejne 3-4 minuty.
Przykryj misę folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 godzinę.
Formowanie
2 keksówki wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
Ciasto podziel na 2 równe części o wadze ok. 800 g. Przełóż je do foremek i wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
Posyp wierzch ciasta mąką razową (najlepiej przez sitko) i przykryj foremki lnianą ściereczką. Zostaw do wyrastania na ok. 2,5 h. Jeśli ciasto nie podwoi objętości, daj mu więcej czasu na wyrastanie.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, do którego chwilę wcześniej włożyłaś/włożyłeś kilka kostek lodu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz przez 35-45 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i studź na kratce.
Notes
Zmodyfikowany przepis z książki Tomasza Dekera "Chleb" (Burda Książki, 2018)
Zaczyn najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Pamiętaj o włożeniu kostek lodu do piekarnika przed wstawieniem chleba.
Zakwas dodawany do zaczynu powinien być dokarmiony ok. 8 godzin wcześniej.