Tarta z kurkami

Tarta z kurkami to kolejny pyszny przepis na te fantastyczne grzyby. Tarta, czy też quiche, jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna smaku!

Pomysły na dania z kurkami

Jak już wiecie, kurki uwielbiam i mogę je jeść w ilościach hurtowych. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, od razu szukam kolejnych pomysłów na ich wykorzystanie. Były już kolorowe kurki z kurczakiem i makaronem szpinakowym oraz kremowe risotto z kurkami, więc teraz przyszedł czas na tartę.

Tarta z kurkami czy quiche z kurkami?

Kruchy placek wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem to bardzo popularne danie na całym świecie. Towarzyszy mu jednak problem nazewnictwa. Skąd mamy wiedzieć, czy jemy tartę czy quiche? Czym one się różnią? Przygotowałam krótkie wyjaśnienie, które powinno wyjaśnić tę sprawę.

Tarta

Tarta może być słodka lub wytrawna. Jej spód wykonany jest najczęściej z ciasta kruchego, rzadziej wykorzystywane jest ciasto francuskie. Nadzienie może być słodkie (owoce, czekolada, krem) lub słone (grzyby, mięso, warzywa, sery, itp.). Farsz może być uzupełniony o masę śmietanowo-jajeczną, ale nie musi. Często są to np. same owoce z dodatkiem cukru lub warzywa posypane serem. Tartę najczęściej wypieka się w metalowej formie o niezbyt wysokich bokach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Quiche

Quiche to danie wyłącznie w wersji wytrawnej. Przygotowuje się je z bazy z ciasta kruchego. Podstawę farszu może stanowić mięso, warzywa, sery, owoce morza. Nadzienie zawsze jest wiązane za pomocą masy jajeczno-śmietanowej – to jest kluczowy element odróżniający quiche od tarty.

Quiche wypieka się najczęściej w ceramicznych formach z wyższymi bokami.

Tarta z kurkami – jak oczyścić kurki

Wiem, że niektórzy narzekają na czyszczenie kurek, Że to takie nużące, a grzyby delikatne i się łamią i nic z nich w końcu nie zostaje. Otóż moi drodzy, jest pewien bardzo prosty, skuteczny i szybki sposób na oczyszczenie kurek ze wszystkich pozostałości lasu.

Żeby oczyścić kurki, przełóż je do miski, i posyp solą – ja najczęściej wsypuję jedną łyżkę na 200 g grzybów. Następnie zalej je wrzątkiem, delikatnie przemieszaj i zostaw na ok. 3 minuty. Po tym czasie zamieszaj ponownie, żeby ziemia, piach i brud opadły na dno. Odcedź kurki łyżką cedzakową. Jeśli widzisz, że grzyby są nadal brudne, możesz powtórzyć ten proces jeszcze nawet 2 razy.

tarta z kurkami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurkami znajdziesz w zakładce GRZYBY

Oceń jako pierwszy/a

Tarta z kurkami

Ta pyszna grzybowa tarta zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi aromatycznego boczku.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 40 min.
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 10 min.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 200 g kurek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 5 jajek
  • 50 g startego parmezanu
  • łyżeczki tymianku
  • natka pietruszki do podania

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • Na stolnicy wysyp mąkę i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Wymieszaj i dodaj łyżkę lodowatej wody oraz sól. Zagnieć szybko, tylko do połączenia składników (im krócej, tym lepiej).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tartę, ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp fasolę lub obciążniki do ciasta.
  • Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut.

Nadzienie

  • Gdy ciasto się podpieka, przygotuj farsz. Kurki dokładnie umyj. Cebulę posiekaj na cienkie talarki. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  • Wrzuć na patelnię boczek, smaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj cebulę i kurki i smaż 5-7 minut, aż cebula się zeszkli i kurki będą miękkie. Dopraw tymiankiem.
  • Jajka wymieszaj energicznie ze śmietaną i startym parmezanem.
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, zdejmij obciążniki. Ułóż na spodzie kurki z boczkiem, zalej całość masą śmietanową i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
  • Podawaj ostudzoną, posypaną świeżą, siekaną natką pietruszki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: boczek, grzyby, kurki, parmezan, quiche, quiche z kurkami, tarta, tarta z kurkami

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Brzmi pysznie:D Trzeba będzie rozejrzeć się za kurkami po sklepach, bo jeszcze w tym roku na nie póki co nie wpadłam.

    1. Agnieszka Author says:

      Mam nadzieję, że uda się znaleźć kurki, bo naprawdę warto, właśnie dla tej tarty 🙂

  2. Własnie się dopieka. Jestem laikiem w kuchni i przyznam, że dość ciężko ogarnąć ten przepis. Ciasto ok, a z nadzieniem – dotarłam do smażenia kurek z boczkiem i cebulą i…musiałam improwizować. Mam nadzieję, że wyszło

    1. Agnieszka Author says:

      Właśnie widzę, że ostatnie 3 kroki przepisu uciekły! Jakiś techniczny chochlik się wkradł. Mam nadzieję, że mimo to tarta się udała 🙂
      Pozdrawiam serdecznie, A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl