Tarta ze śliwkami i morelami

Tarta ze śliwkami i morelami to idealny pomysł na słodką na końcówkę lata. Potężna dawka owoców i zdrowy spód z pełnoziarnistej mąki sprawiają, że to ciasto ze śliwkami to idealny zdrowy deser.

Tarta ze śliwkami i morelami czyli smaki końca lata

Tarta rustykalna, nazywana też galette, to bardzo prosty wypiek, z którym powinien poradzić sobie nawet mniej wprawiony, domowy cukiernik. Nie ma tu precyzyjnego dopasowywania ciasta do formy, wcześniejszego podpiekania i innych kroków, które mogą wydawać się skomplikowane.

Długo szukałam dobrego przepisu na zdrowe ciasto ze śliwkami i morelami, ale nic nie przykuło mojej uwagi. Pomyślałam więc, że skoro ostatnio całkiem nieźle wychodzą mi pieczeniowe eksperymenty, spróbuję sama skonstruować prosty przepis na ciasto z owocami.

To ciasto ze śliwkami i morelami jest naprawdę przepyszne – wyraziste, maślane, idealnie kruche ciasto i cała masa pysznych, słodko-kwaśnych owoców. Smakuje wyśmienicie jeszcze ciepłe, dopiero wyjęta z piekarnika.

fit tarta ze śliwkami i morelami

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami – deser na zdrowo

Żeby ta pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami pojawiła się na Waszym stole, potrzeba tylko kilku produktów. Spód do tarty przygotowujemy z mąki pszennej razowej z niewielkim dodatkiem mąki pszennej jasnej (np. klasycznej szymanowskiej typ 480). Mąka pełnoziarnista jest bardzo wyrazista w smaku i od razu czujemy, że jemy coś zdrowszego i bardziej pożywnego niż zwykłe ciasto z owocami.

Oprócz mąki musi się pojawić oczywiście drugi standardowy składnik ciasta kruchego, czyli masło. Wiem, że w niektórych przepisach fit pojawiają się zamienniki masła – miksy jogurtowe bądź same jogurty. Ja jednak po kilku latach eksperymentów przekonałam się, że to masło to dla mnie obowiązkowy punkt w przepisie na kruche ciasto – nadaje mu niepowtarzalnej kruchości i smaku.

Śliwki i morele – dla zdrowego brzucha i zdrowego serducha

Nie oszukujmy się – owoce jemy przede wszystkim dla ich smaku. Jednak dobrze wiedzieć, że przy okazji dostarczamy organizmowi wielu cennych mikro- i makroelementów.

Śliwki zawierają pektyny (rodzaj błonnika), które działają wspomagającego na pracę układu trawiennego. Mogą się też pochwalić znaczącą zawartością witamin z grupy B oraz witamin C, A i E. W śliwkach znajdują się też cenne polifenole, czyli związki wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Morele są źródłem witamin A, C i E. Zawierają też sporo błonnika, więc podobnie jak śliwki, mają dobry wpływ na układ pokarmowy. Ponadto owoce te są dobrym źródłem flawonoidów, które chronią przed wieloma chorobami, m.in cukrzycą i miażdżycą.

Sprawdź też inne przepisy na ciasta z owocami:

Rustykalna tarta z wiśniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szarlotka na kruchym cieście z waniliową kruszonką

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto jogurtowe z malinami

fit tarta ze śliwkami i morelami

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami

Przepis na zdrowe i szybkie ciasto z owocami. Spód jest idealnie kruchy i delikatny, a owocowy środek jest lekko słodki i bardzo soczysty.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour 30 min.
Porcje: 8 porcji

Składniki 

Ciasto

  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1⅓ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 350 g moreli
  • 350 g śliwek
  • łyżki cukru
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo do posmarowania

  • łyżki roztopionego masła
  • ½ łyżki cukru

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki.
  • Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
  • Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto z owocami, fit deser, fit przepis, fit tarta, galette, morele, śliwki, tarta rustykalna, tarta z owocami, zdrowy deser, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl