Tarta ze śliwkami i morelami

Tarta ze śliwkami i morelami to idealny pomysł na słodką na końcówkę lata. Potężna dawka owoców i zdrowy spód z pełnoziarnistej mąki sprawiają, że to ciasto ze śliwkami to idealny zdrowy deser.

Tarta ze śliwkami i morelami czyli smaki końca lata

Śliwki i morele kojarzą mi się z tym przejściowym okresem między latem a jesienią, kiedy to wieczory są coraz krótsze i częściej trzeba zabierać ze sobą lekką kurtkę albo bluzę na wypadek gwałtownej zmiany pogody czy deszczu.

Bardzo lubię ten okres, między innymi dlatego, że pogoda bardzo sprzyja pieczeniu. Włączenie piekarnika już nie jest tak straszne, jak przy 30-stopniowych upałach. Co więcej, w chłodne wieczory jest nawet wskazane.

fit tarta ze śliwkami i morelami

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami – deser na zdrowo

Jakiś czas temu piekłam tartę rustykalną z rabarbarem i truskawkami z przepisu znanego, amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza. Tak mi się spodobała ta prostota w jej przygotowaniu, że postanowiłam zrobić tym razem zdrowszą wersję tarty, zwanej też galette.

Długo szukałam dobrego przepisu na zdrowe ciasto ze śliwkami i morelami, ale nic nie przykuło mojej uwagi. Pomyślałam więc, że skro ostatnio całkiem nieźle wychodzą mi pieczeniowe eksperymenty, spróbuję sama skonstruować prosty przepis na ciasto z owocami.

Żeby ta pełnoziarnista tarta z owocami pojawiła się na Waszym stole, potrzeba tylko kilku produktów. Spód do tarty przygotowujemy z mąki pszennej razowej z niewielkim dodatkiem mąki pszennej jasnej (np. klasycznej szymanowskiej typ 480). Mąka pełnoziarnista jest bardzo wyrazista w smaku i od razu czujemy, że jemy coś zdrowszego i bardziej pożywnego niż zwykłe ciasto z owocami.

Oprócz mąki musi się pojawić oczywiście drugi standardowy składnik ciasta kruchego, czyli masło. Wiem, że w niektórych przepisach fit pojawiają się zamienniki masła – miksy jogurtowe bądź same jogurty. Ja jednak po kilku latach eksperymentów przekonałam się, że to masło to dla mnie obowiązkowy punkt w przepisie na kruche ciasto – nadaje mu niepowtarzalnej kruchości i smaku.

Śliwki i morele – dla zdrowego brzucha i zdrowego serducha

Nie oszukujmy się – owoce jemy przede wszystkim dla ich smaku. Jednak dobrze wiedzieć, że przy okazji dostarczamy organizmowi wielu cennych mikro- i makroelementów.

Śliwki zawierają pektyny (rodzaj błonnika), które działają wspomagającego na pracę układu trawiennego. Mogą się też pochwalić znaczącą zawartością witamin z grupy B oraz witamin C, A i E. W śliwkach znajdują się też cenne polifenole, czyli związki wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Morele są źródłem witamin A, C i E. Zawierają też sporo błonnika, więc podobnie jak śliwki, mają dobry wpływ na układ pokarmowy. Ponadto owoce te są dobrym źródłem flawonoidów, które chronią przed wieloma chorobami, m.in cukrzycą i miażdżycą.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne desery i wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Oceń jako pierwszy/a

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami

Przepis na zdrowe i szybkie ciasto z owocami. Spód jest idealnie kruchy i delikatny, a owocowy środek jest lekko słodki i bardzo soczysty.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1⅓ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 350 g moreli
  • 350 g śliwek
  • łyżki cukru
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo do posmarowania

  • łyżki roztopionego masła
  • ½ łyżki cukru

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki.
  • Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
  • Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką.
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto z owocami, fit deser, fit przepis, fit tarta, galette, morele, śliwki, tarta rustykalna, tarta z owocami, zdrowy deser, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl