Rustykalna tarta z wiśniami to idealne ciasto z owocami. Szybko się je robi, jest pełne soczystych wiśni, przepyszne, a do tego pięknie prezentuje się na stole.
Rustykalna tarta z wiśniami – proste ciasto z owocami
Tarta rustykalna, znana też pod nazwą galette, to jedno z najprostszych ciast z owocami. Nie musimy się obawiać o to, że nie wyrośnie, że owoce się zapadną, że będzie zakalec – tu sprawa jest o wiele łatwiejsza. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć na nim owoce, zawinąć brzegi i gotowe!
W przypadku galette z wiśniami nie mamy też problemu z formowaniem spodu i wcześniejszym podpiekaniem go z obciążeniem. To wszystko dzięki temu, że nie używamy formy do tarty, tylko wykładamy ciasto na blaszce do pieczenia i sami je formujemy.
Jeśli zależy Wam na idealnie okrągłym kształcie tej rustykalnej tarty z wiśniami, możecie odrysować delikatnie ołówkiem koło na papierze do pieczenia, na którym układacie ciasto.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Główna gwiazda – wiśnie
Rustykalna tarta z wiśniami to ciasto, w którym owoce grają pierwsze skrzypce. W przepisie znajdziecie prawie kilogram wiśni! Dla fanów mocno owocowych deserów to rozwiązanie idealne – samego ciasta jest tu niewiele, tylko tyle, by nadać słodki, delikatny maślany smak. Najważniejsze są owoce.
W przepisie znajdziecie informację o dodatku cukru do do owoców. Standardowo jest to ok. 100 g cukru, ale jeśli macie wyjątkowo słodkie wiśnie, możecie zmniejszyć ilość słodzidła.
Rustykalna tarta z wiśniami – co zrobić, by nie wypłynął sok?
Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku z wiśni podczas pieczenia. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło. Przed wyłożeniem owoców na rozwałkowane ciasto, wystarczy posypać spód mąką migdałową (tak radzi np. David Lebovitz w przepisie na galette z rabarbarem) albo, jeśli nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty skutecznie wchłoną nadmiar soków puszczanych przez wiśnie i albo nic nie wycieknie z ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.
Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta z owocami:
Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Rustykalna tarta z wiśniami
Składniki
Ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 115 g masła
- 5 łyżek lodowatej wody
Nadzienie
- 700-800 g wiśni
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Pozostałe
- bułka tarta do posypania ciasta
- jajko z odrobiną mleka do posmarowania boków
Kroki
- Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (zwróć uwagę na to, żeby nie było grudek masła).
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Wydryluj wiśnie i przekrój na półówki.
- Posyp owoce skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły soku.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
- Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 5-6 cm od krańca ciasta.
- Dodaj cukier do wiśni i wymieszaj. Przełóż nadzienie na środek ciasta (tam, gdzie jest wysypana bułka tarta).
- Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp grubym cukrem.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!