Rustykalna tarta z wiśniami

Rustykalna tarta z wiśniami to idealne ciasto z owocami. Szybko się je robi, jest pełne soczystych wiśni, przepyszne, a do tego pięknie prezentuje się na stole.

Rustykalna tarta z wiśniami – proste ciasto z owocami

Tarta rustykalna, znana też pod nazwą galette lub crostata, to jedno z najprostszych ciast z owocami. Nie musimy się obawiać o to, że nie wyrośnie, że owoce się zapadną, że będzie zakalec – tu sprawa jest o wiele łatwiejsza. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć na nim owoce, zawinąć brzegi i gotowe!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Główna gwiazda – wiśnie

Rustykalna tarta z wiśniami to ciasto, w którym owoce grają pierwsze skrzypce. W przepisie znajdziecie prawie kilogram wiśni! Dla fanów mocno owocowych deserów to rozwiązanie idealne – samego ciasta jest tu niewiele, tylko tyle, by nadać słodki maślany smak. Najważniejsze są owoce.

Może zastanawiacie się, czy nie ma problemów z wypływaniem soku z wiśni podczas pieczenia. Otóż jest prosty, ale skuteczny sposób, by do tego nie doszło. Przed wyłożeniem owoców na rozwałkowane ciasto, wystarczy posypać spód mąką migdałową (tak radzi David Lebovitz w przepisie na galette z rabarbarem) albo, jeśli nie macie jej w kuchni – bułką tartą. Oba te produkty skutecznie wchłoną nadmiar soków puszczanych przez wiśnie i albo nic nie wycieknie z ciasta albo będzie to tylko odrobina, która nie będzie sabotować Waszego wypieku.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

5 na 1 głos

Rustykalna tarta z wiśniami

Rustykalna tarta z wiśniami, zwana też galette, to przepyszne ciasto z owocami. Lekko słodkie, kruche ciasto i kwaskowe wiśnie to wspaniałe połączenie.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 5 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 700-800 g wiśni
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Pozostałe

  • bułka tarta do posypania ciasta
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania boków

Kroki

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (zwróć uwagę na to, żeby nie było grudek masła).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Wydryluj wiśnie i przekrój na półówki.
  • Posyp owoce skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 5-6 cm od krańca ciasta.
  • Dodaj cukier do wiśni i wymieszaj. Przełóż nadzienie na środek ciasta (tam, gdzie jest wysypana bułka tarta).
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp grubym cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto kruche, ciasto na lato, ciasto z owocami, galette, galette z owocami, galette z wiśniami, letnie ciasto, na lato, proste ciasto, rustykalna tarta z wiśniami, szybkie ciasto, tarta, tarta rustykalna, tarta z owocami, tarta z wiśniami, wiśnie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl