Puszyste, szybkie oponki serowe to przepyszny pomysł na karnawałowy deser.
Nie potrzebujesz miksera, by przygotować te pyszne oponki z serem – składniki możesz wymieszać łyżką. Ciasto nie wymaga zagniatania i wyrastania, jak w przypadku drożdżowych słodkości, więc przygotujesz je dosłownie w 20 minut!
Przepis na szybkie oponki serowe
Tłusty czwartek tuż tuż, więc to najwyższy czas na karnawałowe słodkości. Nie zawsze mamy czas i siłę na przygotowanie tradycyjnych, drożdżowych pączków. Na takie leniwe dni polecam te szybkie oponki serowe.
Oponki są przepyszne, puszyste i mięciutkie. Są też bardzo proste w przygotowaniu – nie wymagają ani miksera, ani takiej precyzji w przygotowaniu i smażeniu jak klasyczne pączki. To idealny pomysł na tłusty czwartek dla wszystkich, którzy mają mniejsze doświadczenie ze smażeniem na głębokim tłuszczu.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Co zrobić, żeby oponki serowe były miękkie?
Te szybkie i proste oponki serowe wyjdą idealnie miękkie i puszyste, jeśli oprzesz się pokusie obfitego podsypywania ciasta mąką podczas wałkowania. Z doświadczenia przyznam, że to jeden z najtrudniejszych elementów w ich przygotowaniu 😉
Ciasto jest mocno klejące, ale im mniej mąki, tym lżejsze, bardziej puszyste i dłużej świeże będą oponki.
Czy można zrobić oponki z twarogiem z wiaderka?
Odpowiedź ucieszy wielu, bo brzmi – tak, jak najbardziej! Zazwyczaj robię oponki serowe z twarogu z wiaderka, bo dzięki temu konsystencja jest gładka i puszysta.
Polecam Wam te same sery, których używam do serników – Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia.
Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek:
Bomboloni. Włoskie pączki z kremem pâtissière
Mini pączki z serka homogenizowanego
Szybkie oponki serowe
Składniki
- 500 g twarogu
- 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej
- 3 żółtka
- 100 g śmietany 18%
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1½ łyżeczki sody
- olej do smażenia
Kroki
- Wymieszaj w dużej misie twaróg, śmietanę, żółtka i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej masy.500 g twarogu, 100 g śmietany 18%, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania elastycznego, lekko klejącego ciasta*.500 g mąki pszennej, 70 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki spirytusu, 1½ łyżeczki sody
- Podziel ciasto na 2 lub części. Rozwałkuj każdą na grubość ok. 1 cm. Wycinaj w cieście większe kółka za pomocą foremki lub szerokiej szklanki, a w nich mniejsze kółka, np. za pomocą małego kieliszka.
- Smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu (175 °C) przez ok. 1 minutę z każdej strony. Przekładaj usmażone oponki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe oponki serowe obtocz w cukrze lub posyp cukrem pudrem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!