Tarta ze szparagami i serem

Tarta ze szparagami to jeden z wielu sposobów na wykorzystanie szparagów, ale za to jaki pyszny! A ponadto wygląda bardzo efektownie, więc kolejny zmysł może być zaspokojony.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na pyszne wypieki znajdziesz w zakładce WYPIEKI.


Jeśli mowa o szparagach, to wiem, że mają równie wielu miłośników, co przeciwników. I najczęściej obie frakcje są dość głośne w mówieniu o swoich preferencjach. Ja w szparagach jestem zakochana dopiero od 2-3 lat. Wcześniejsze moje doświadczenia z tym warzywem były średnio udane – zarówno zielone, jak i białe szparagi w gotowaniu wychodziły łykowate, często gorzkie, po prostu niesmaczne. I odpuściłam na jakiś czas. Stwierdziłam jednak po czasie, że chyba omija mnie coś pysznego, a tego nie znoszę 😉 Nadszedł więc czas na kolejne podejścia.

Po kilku próbach odkryłam, że jest jeden absolutnie niezawodny sposób na pyszne szparagi – pieczenie.

tarta ze szparagami
Szparagi i ser to cudowne połączenie

Pieczone szparagi wychodzą właściwie zawsze. Świetnie smakują zarówno pieczone solo, polane tylko oliwą, ułożone na blasze z ziemniakami lub owinięte boczkiem lub szynką dojrzewającą. Fantastycznie sprawdzają się też zapieczone w zapiekance czy w tarcie. I właśnie ten sposób polecam Wam dzisiaj.

Tarta ze szparagami i serem łączy w sobie świeżość zielonych szparagów i kremowość aromatycznego cheddara. Możecie ją jeść na zimno, ale zdecydowanie polecam krótko ją podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej – dzięki temu ser będzie ciepły i ciągnący się – tak jak lubię najbardziej.

Wiem, że niektórzy mają wątpliwości przy samodzielnym przygotowaniu spodu do tarty i posiłkują się gotowymi produktami. Nie ma w tym oczywiście nic złego – to zdecydowanie przyspiesza cały proces robienia tarty. Zachęcam Was jednak do wypróbowania kruchego ciasta z tego przepisu. Po latach eksperymentowania z odpowiednimi proporcjami udało mi się w końcu znaleźć złoty środek i teraz mogę Wam polecić sprawdzony przepis na kruche ciasto, które wygodnie się przygotowuje i dobrze wałkuje. Nie opada też po bokach i na pewno nie jest zbyt tłuste.

tarta ze szparagami
Sprawdzony przepis na kruche ciasto to podstawa udanej tarty

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Oceń jako pierwszy/a

Tarta ze szparagami i serem

Fantastyczny pomysł na mniej oczywiste, ale jakże pyszne wykorzystanie szparagów. Zakochacie się w serowym nadzieniu!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 pęczek szparagów 400 – 500 g
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g sera cheddar
  • sól, pieprz

Kroki

  • Na stolnicy lub w malakserze przygotuj ciasto – wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i sól. Staraj się to zrobić szybko, ale skutecznie – tak, żeby nie było widać w cieście nierozmieszanych kawałków masła.
    tarta ze szparagami
  • Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. pół godziny.
  • Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej formy. Wstaw ponownie do lodówki na ok. pół godziny.
  • Gdy ciasto się chłodzi, możesz przystąpić do przygotowania nadzienia. Odkrój lub odłam zdrewniałe końce szparagów i odetnij główki. Pozostałą część łodyg pokrój w ok. 1-1,5 cm kawałki.
    tarta ze szparagami
  • Połowę sera pokrój w niedużą kostkę, drugą połowę zetrzyj i wymieszaj dokładnie w misce z jajami i śmietaną.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i wysyp na niego równomiernie fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz 15 minut.
  • Po 15 minutach zdejmij z ciasta papier wraz z obciążnikami i wstaw na kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie wyłóż na podpieczony spód pokrojone łodygi szparagów, wraz z kostkami cheddara i zalej całość masą serowo-śmietanowo-jajeczną. Wierzch wyłóż główkami szparagów. Piecz przez 45-55 minut.
    tarta ze szpinakiem

Rady

  • Sekret udanego ciasta kruchego to odpowiednia temperatura składników. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki, a woda lodowata. Ważne jest też jak najszybsze zagniatanie ciasta, by nie rozgrzewać niepotrzebnie składników. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze we współpracy i idealnie kruche po upieczeniu.
  • Dodanie obciążników na spód ciasta zagwarantuje, że boki nie opadną, a dół ciasta nie wybrzuszy się.
  • W tarcie możesz wykorzystać również białe szparagi, ale pamiętaj, by je obrać.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cheddar, ciasto kruche, szparagi, tarta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl