Kanie smażone w panierce

Kanie smażone w panierce, czyli chrupiące kotlety z kani, to przepyszny pomysł na jesienny obiad. Tak przygotowane grzyby to świetna, bezmięsna alternatywa dla klasycznych schabowych.

Kanie smażone w panierce – pyszny obiad bez mięsa

Jeśli lubicie grzyby, to zapewne znacie czubajki kanie. Te pyszne grzyby występują pod różnymi nazwami, w zależności od regionu Polski. Mogliście więc spotkać się z określeniami: sowa, stroszka strzelista, gapa, parasolowiec, czubaj, czubak, parasolnik czy gularka.

Grzyby te można przygotowywać na wiele sposobów, ale zdecydowanie najpopularniejsze – i moim skromnym zdaniem najsmaczniejsze – są kanie smażone w panierce. Wystarczy tylko kilka kapeluszy grzybów, jajka, bułka tarta i tłuszcz do smażenia, by cieszyć się pysznym i sycącym obiadem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Po czym poznać kanie?

Żeby ze spokojem przygotować te pyszne kanie smażone w panierce, trzeba mieć pewność, że mamy w ręku odpowiednie grzyby.

Co roku obserwuję nagłówki mówiące o tym, że zbierający grzyby nagminnie mylą kanie (sowy) z podobnymi do nich, ale niestety trującymi muchomorami sromotnikowymi. Moim zdaniem grzyby blaszkowe (a takie właśnie są kanie) powinni zbierać tylko zaawansowani grzybiarze, bo jest zbyt duże ryzyko pomylenia ich z niejadalnymi sobowtórami. Wszystkim chętnym do zbierania kani, podrzucam krótką ściągę dotyczącą tego, czym charakteryzuje się czubajka kania.

Kapelusz

Czubajka kania ma kapelusz o średnicy do 30 cm, pokryty popękanymi, brązowymi łuskami. Młode okazy są w całości brązowe, mają zamknięty kapelusz, który kształtem przypomina jajko, dojrzałe zaś mają otwarte, biało-brązowe kapelusze.

Trzon

Może mieć nawet 40 cm, jest łatwy do wyłamania, chropowaty, brązowo-biały. Charakterystyczne jest to, że u starszych okazów, jest pusty w środku. Na trzonie znajduje się też ruchomy pierścień.

Młode czubajki kanie
Młode czubajki kanie

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Lasy Państwowe opublikowały w swoich mediach społecznościowych bardzo praktyczną grafikę:

Jak odróżnić kanie od muchomora sromotnikowego
Jak odróżnić kanie od muchomora sromotnikowego / fot. Lasy Państwowe Facebook

Warto pobrać tę grafikę i zawsze mieć przy sobie, np. w telefonie, by sprawdzić, w razie wątpliwości.

Podsumowując:

  • Kania zawsze ma łatki na powierzchni kapelusza, muchomor niekoniecznie
  • U kani pierścień przesuwa się wzdłuż trzonu, w muchomorach jest on przyrośnięty do trzonu
  • Kanie nie mają pochwy u nasady trzonu, muchomory tak
  • Dojrzałe kanie mają puste trzonki
  • W kaniach blaszki nie dochodzą do trzonu, w muchomorach są połączone z trzonem

Kanie smażone w panierce – jak smażyć kanie?

Jeśli robiliście kiedyś jakiekolwiek klasyczne kotlety, np. schabowe czy z piersi kurczaka, to przygotowanie tego dania nie będzie dla Was niczym zaskakującym.

Kanie smażone w panierce moczymy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej (domowa najlepsza!) i smażymy na wybranym tłuszczu. Tu zdania są podzielone – niektórzy smażą tylko na oleju, ale ja uwielbiam smażyć kanie na maśle klarowanym. Są idealnie chrupiące i mają wyjątkowy smak.

Sprawdź też inne przepisy z grzybami w roli głównej:

Sos grzybowy

Sos kurkowy

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Makaron z grzybami i szpinakiem

Tarta z kurkami

Kanie smażone w panierce

Kanie smażone w panierce

Kanie smażone w panierce to pyszny pomysł na jesienny obiad bez mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 4 duże kanie
  • 2 duże jaja
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Odetnij ogonki od grzybów (nie przydadzą się) i oczyść dokładnie kapelusze. Jeśli jest potrzeba, opłucz je szybko w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
  • W jednym głębokim talerzu rozbij jajka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj widelcem.
  • Do drugiego głębokiego talerza przesyp bułkę tartą.
  • Zamocz kapelusze w jajku z obu stron, a następnie w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane/olej. Zmniejsz ogień i smaż kanie z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty z każdej strony).
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, kanie, kanie w panierce, kolacja ze znajomymi, kotlety, kotlety grzybowe, kotlety z kani, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, smażone kanie, szybki obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl