Kotlety mielone z indyka

761

Kotlety mielone to jeden z najbardziej klasycznych polskich obiadów. Tradycyjnie przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, ewentualnie z wieprzowo-wołowego. Dziś proponuję Wam lżejszą wersję z mięsem z indyka. Mniej kalorii, ale ile więcej smaku!

kotlety mielone

Bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni mielone mięso z indyka. Pojawia się w różnego rodzaju zapiekankach, sosach do makaronu, a także w klasycznych kotletach mielonych. To świetna alternatywna dla wszystkich, którzy próbują ograniczać kalorie i ilość spożywanego tłuszczu.

kotlety mielone

Kotlety mielone pojawiają się u nas najczęściej w weekend. Wtedy jest czas na przygotowanie klasycznego obiadu, który wymaga rozpalenia wszystkich palników na kuchni. O ile dodatki, takie jak ziemniaki czy młoda fasolka szparagowa są dość konserwatywne, o tyle składniki, które dodaję do samych kotletów, już niekoniecznie.

Reklama
kotlety mielone

Do kotletów mielonych najczęściej dodaje się wyłącznie drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, jajko, bułkę moczoną w mleku oraz sól i pieprz. W moim przepisie wprowadzam kilka modyfikacji, dzięki którym kotlety są puszyste, aromatyczne i bardzo wyraziste.

Oprócz startej cebulki, soli i pieprzu pojawia się bułka tarta w zastępstwie moczonej w mleku bułki. Najlepiej jeśli będzie ona domowej roboty albo kupowana w sprawdzonej piekarni. Bułki tartej kupowane w supermarketach bardzo często mają w sobie więcej chleba niż bułki, co może prowadzić do tego, że masa na kotlety zrobi się zwarta i mało elastyczna, a nie puszysta i delikatna.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama

Za wyjątkowy smak odpowiadają aromatyczny sos Worcestershire, owczy włoski ser Pecorino Romano i duża garść zieleniny w postaci posiekanej natki pietruszki.

kotlety mielone

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne obiady znajdziecie w zakładce OBIAD.


Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to lżejsza alternatywa dla klasycznego polskiego obiadu.
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 50 g sera Pecorino Romano
  • 3 łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia

Kroki

  • Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Ser Pecorino zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Przełóż te składniki do miski i wymieszaj z mięsem, sosem Worcestershire, bułką tartą i przyprawami.
    kotlety mielone
  • Uformuj kotlety (ok. 8-10 sztuk) i obtocz je w bułce tartej.
  • Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy i zacznij smażyć partiami kotlety z obu stron przez kilka minut.
    kotlety mielone
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: indyk, klasyczny obiad, kotlety, kotlety mielone, mięso mielone

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!