Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną to pomysł na elegancki i wytworny obiad. Soczysta kaczka pachnąca owocami to idealna propozycja nie tylko na spotkanie z rodziną i święta, ale też na co dzień. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, ale efekt zachwyca!

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną – obiad na każdą okazję

Kaczka to niezwykle uniwersalne mięso. Przygotowana z odpowiednimi dodatkami będzie idealnym głównym daniem na rodzinnym spotkaniu czy świątecznym obiedzie. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli pysznego obiadu w ciągu tygodnia. Wszystko dlatego, że jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Dowodem na to jest ten przepis na pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną.

To przepis, z którym poradzą sobie nie tylko wszyscy zaprawieni w kuchennych bojach, ale też początkujący domowi kucharze, którzy chcieliby przygotować coś efektownego i pysznego. Nie ma tu żadnego marynowania, skomplikowanych instrukcji pieczenia czy smażenia, ani trudno dostępnych przypraw. Prościej się nie da!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kaczka pekin czy barbarie?

Aby danie wyszło jak najsmaczniejsze warto zwrócić uwagę na gatunek kupowanej kaczki. W polskich sklepach najczęściej można spotkać dwa rodzaje: pekin i barbarie. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać takie same, ale im bliżej się im przyjrzymy, tym więcej różnic możemy zauważyć.

Kaczka pekin jest zazwyczaj tańsza, ale wiąże się to też z niższą jakością mięsa. Ten gatunek jest bardziej otłuszczony i ma mniej mięśni. Lepszym wyborem będzie kaczka barbarie – ma mniej tłuszczu, więcej mięśni i zdecydowanie bogatsze walory smakowe. Wyrazisty, głębszy smak mięsa kaczka barbarie zawdzięcza m.in. dzikiemu pochodzeniu gatunku.

Z czym podawać pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną?

Do podania polecam Wam ziemniaki – zarówno gotowane, jak i pieczone czy w formie kremowego puree sprawdzą się idealnie. Kaczkę możecie też podać z ulubioną kaszą albo kluskami śląskimi. Z warzyw świetnie pasują m.in. modro kapusta lub jarzynka z buraków.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami to idealny pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na bardzo efektowne danie!
5 na 8 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 2 ćwiartki kaczki lub 4 udka
  • 2 pomarańcze
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Żurawinę przesyp do miski i namocz w soku z pomarańczy i likierze pomarańczowym (opcjonalnie).
  • Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Ponacinaj skórę kaczki i nasmaruj ją solą.
  • Włóż udka/ćwiartki na zimną patelnię skórą na dół. Włącz ogień pod patelnią na niski poziom. Smaż ok. 7-8 minut, aż tłuszcz od strony skóry się wytopi. Następnie przekręć kaczkę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Dodaj na patelnię żurawinę razem z zalewą oraz plastry pomarańczy. Posyp kaczkę majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz przez 1 godzinę 30 minut, regularnie podlewając sosem.
  • Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: ćwiartka kaczki, kaczka, klasyczny obiad, mięso drobiowe, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczona kaczka, pieczona kaczka z pomarańczami, pieczone udka kaczki, pieczone udka kaczki z pomarańczami, prosty obiad, rodzinny obiad, świąteczny obiad, udka kaczki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Czy udka pieczemy pod przykryciem?

    1. Aga Author says:

      Odkryte 🙂

  2. 5 gwiazdek
    Poezja, przepyszne. Wszyscy w rodzinie zajadali mąż i dzieci.

5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl