Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku

Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzowe czy dziczyzna.

modro kapusta

Modro kapusta prosto ze Śląska

Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet.

Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak.

modro kapusta

Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki.

Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa?

Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Kapusta jest też znakomitym źródłem wapnia, potasu, siarki, sodu, magnezu i fosforu. Znajdziemy w niej też cynk, żelazo, miedź, selen, mangan i fluor. Co ciekawe, czerwona kapusta może się pochwalić większą zawartością witaminy A i C od białej.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B – B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3, B4 (cholinę), B5 (kwas pantotenowy), B6 oraz B12.

modro kapusta

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.


W ostatnich latach zdecydowanie częściej w mojej kuchni gościła biała kapusta. Młoda, z dużą ilością koperku, jest dla mnie jednym ze zwiastunów lata. Nadszedł chyba jednak czas na zmiany – walory zdrowotne zdecydowanie przemawiają na korzyść czerwonej kapusty.

Oceń jako pierwszy/a

Modro kapusta

Przepyszna kapusta przygotowywana według śląskiego przepisu. Idealna jako dodatek do dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady.
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 40 min.
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Kroki

  • Kapustę przekrój na pół i poszatkuj.
  • Włóż kapustę do garnka, zalej kilkoma szklankami gotującej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię, podsmaż chwilę. Dodaj do niego cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka.
  • Kapustę odcedź. Dodaj do niej boczek, cebulę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, śląska
Słowo kluczowe: czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl