Go Back
Email Link
Drukuj
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Oceń jako pierwszy/a
Modro kapusta
Przepyszna kapusta przygotowywana według śląskiego przepisu. Idealna jako dodatek do dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady.
Czas przygotowania
10
min.
min.
Czas gotowania
40
min.
min.
Całkowity czas przygotowania
50
min.
min.
Składniki
1
główka
czerwonej kapusty
1
duża
cebula
100
g
boczku wędzonego
2-3
łyżki
soku z cytryny
Kroki
Kapustę przekrój na pół i poszatkuj.
Włóż kapustę do garnka, zalej kilkoma szklankami gotującej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię, podsmaż chwilę. Dodaj do niego cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka.
Kapustę odcedź. Dodaj do niej boczek, cebulę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Autor:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
obiad
Kuchnia:
polska, śląska
Słowo kluczowe:
czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta