Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego to prosta i szybka alternatywa dla klasycznych pączków.

Wystarczy tylko 5 składników i 20 minut w kuchni, by przygotować te pyszne mini pączki.

To idealny przepis na karnawał i nie tylko!

Ekspresowe pączki

Karnawał i tłusty czwartek to czas, w którym obowiązkowo muszą się pojawić faworki i pączki.

Obie te słodkości nie należą do najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu, więc wiele osób rezygnuje z przygotowania ich w domu i decyduje się na pójście do cukierni.

Dla wszystkich, którzy nie mają siły, czasu lub są mniej doświadczeni w kuchenny bojach, idealny będzie przepis na super proste pączki z serka homogenizowanego.

W tych małych pączusiach nie ma zagniatania, wyrastania, ubijania, wałkowania. Możecie zapomnieć o wszystkich skomplikowanych i długotrwałych czynnościach.

Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki (i to nawet bez pomocy miksera!), formować kuleczki i smażyć. I w ciągu 20-30 minut można się cieszyć pysznymi, mięciutkimi i puszystymi pączkami.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pączki z serka homogenizowanego – jaki serek będzie najlepszy?

Pączki z serka homogenizowanego najlepiej przygotować z użyciem gęstego serka o możliwie najprostszym składzie.

Będąc w sklepie wybierajcie więc serek bez dodatku mączki chleba świętojańskiego, sztucznych barwników czy zbędnych konserwantów. Niezbyt dobrze wróży też dodatek wody, którą niestety można zauważyć w niektórych produktach.

Polecam Wam za to serki dosładzane cukrem trzcinowym i zawierające pokruszoną laskę wanilii zamiast sztucznego, chemicznego aromatu.

Pączki z serka homogenizowanego – wskazówki

Mam dla Was kilka porad, co zrobić, by pączki z serka homogenizowanego wyszły perfekcyjne w wyglądzie i pyszne w smaku.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To złota zasada w przypadku większości ciast (poza np. ciastem kruchym). Najbardziej puszyste i delikatne pączki wychodzą ze składników wyjętych 1-2 godziny wcześniej z lodówki.

Formuj pączki w rękach. Wiele przepisów poleca, by formować kulki z ciasta za pomocą dwóch łyżek namoczonych w oleju. Jednak efekt nigdy nie będzie tak dobry, jak wtedy, gdy będziecie je robić dłońmi wysmarowanymi olejem.

Pilnuj temperatury tłuszczu. Żeby pączki z serka homogenizowanego były w środku gotowe, a z zewnątrz idealnie rumiane, warto sprawdzać temperaturę tłuszczu – idealna wynosi 175 stopni Celsjusza.

Jeśli nie macie termometru cukierniczego, polecam Wam rozpocząć smażenie na najmniejszym palniku, na średnim płomieniu i na bieżąco regulować.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery:

Ciasto rafaello bez pieczenia

Bułeczki cynamonowe z Norwegii

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Kokosowe kulki mocy

5 na 2 głosów

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego to super prosta alternatywa dla klasycznych pączków. Tylko 5 składników i 20 minut w kuchni, by cieszyć się pysznymi pączusiami.
Porcje 25 sztuk
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 280 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 jaja
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Serek, jaja, mąkę, spirytus i proszek do pieczenia umieść w misce i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może być dość rzadka, zwłaszcza, jeśli serek był o luźniejszej konsystencji).
  • Na głęboką patelnię wlej olej do wysokości ok. połowy rantu. Ustaw patelnię na małym palniku i rozgrzej dobrze olej.
  • Gdy olej ma już idealną temperaturę do smażenia (175 stopni), nasmaruj dłonie olejem i formuj małe kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj je od razu do tłuszczu.
  • Smaż pączki ok. 5 minut.
  • Przekładaj je na ręcznik papierowy, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Gdy wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Rady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciastka, ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: deser z resztek, mini pączki, pączki, pączki domowe, pączki tradycyjne, pączki z serka homogenizowanego, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl