Pączki z serka homogenizowanego to prosta i szybka alternatywa dla klasycznych pączków.
Wystarczy tylko 5 składników i 20 minut w kuchni, by przygotować te pyszne mini pączki.
To idealny przepis na karnawał i nie tylko!
Ekspresowe pączki
Karnawał i tłusty czwartek to czas, w którym obowiązkowo muszą się pojawić faworki i pączki.
Obie te słodkości nie należą do najłatwiejszych i najszybszych w przygotowaniu, więc wiele osób rezygnuje z przygotowania ich w domu i decyduje się na pójście do cukierni.
Dla wszystkich, którzy nie mają siły, czasu lub są mniej doświadczeni w kuchenny bojach, idealny będzie przepis na super proste pączki z serka homogenizowanego.
W tych małych pączusiach nie ma zagniatania, wyrastania, ubijania, wałkowania. Możecie zapomnieć o wszystkich skomplikowanych i długotrwałych czynnościach.
Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki (i to nawet bez pomocy miksera!), formować kuleczki i smażyć. I w ciągu 20-30 minut można się cieszyć pysznymi, mięciutkimi i puszystymi pączkami.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pączki z serka homogenizowanego – jaki serek będzie najlepszy?
Pączki z serka homogenizowanego najlepiej przygotować z użyciem gęstego serka o możliwie najprostszym składzie.
Będąc w sklepie wybierajcie więc serek bez dodatku mączki chleba świętojańskiego, sztucznych barwników czy zbędnych konserwantów. Niezbyt dobrze wróży też dodatek wody, którą niestety można zauważyć w niektórych produktach.
Polecam Wam za to serki dosładzane cukrem trzcinowym i zawierające pokruszoną laskę wanilii zamiast sztucznego, chemicznego aromatu.



Pączki z serka homogenizowanego – wskazówki
Mam dla Was kilka porad, co zrobić, by pączki z serka homogenizowanego wyszły perfekcyjne w wyglądzie i pyszne w smaku.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To złota zasada w przypadku większości ciast (poza np. ciastem kruchym). Najbardziej puszyste i delikatne pączki wychodzą ze składników wyjętych 1-2 godziny wcześniej z lodówki.
Formuj pączki w rękach. Wiele przepisów poleca, by formować kulki z ciasta za pomocą dwóch łyżek namoczonych w oleju. Jednak efekt nigdy nie będzie tak dobry, jak wtedy, gdy będziecie je robić dłońmi wysmarowanymi olejem.
Pilnuj temperatury tłuszczu. Żeby pączki z serka homogenizowanego były w środku gotowe, a z zewnątrz idealnie rumiane, warto sprawdzać temperaturę tłuszczu – idealna wynosi 175 stopni Celsjusza.
Jeśli nie macie termometru cukierniczego, polecam Wam rozpocząć smażenie na najmniejszym palniku, na średnim płomieniu i na bieżąco regulować.


Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery:
Bułeczki cynamonowe z Norwegii

Pączki z serka homogenizowanego
Składniki
- 280 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 2 jaja
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Kroki
- Serek, jaja, mąkę, spirytus i proszek do pieczenia umieść w misce i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może być dość rzadka, zwłaszcza, jeśli serek był o luźniejszej konsystencji).
- Na głęboką patelnię wlej olej do wysokości ok. połowy rantu. Ustaw patelnię na małym palniku i rozgrzej dobrze olej.
- Gdy olej ma już idealną temperaturę do smażenia (175 stopni), nasmaruj dłonie olejem i formuj małe kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj je od razu do tłuszczu.
- Smaż pączki ok. 5 minut.
- Przekładaj je na ręcznik papierowy, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.
- Gdy wystygną, posyp je cukrem pudrem.
Rady
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!