Oto sztandarowe danie wiosennych i letnich dni. Ta przepyszna sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem to świetna propozycja na kolację, lunch czy lekki obiad. Świeże warzywa łączy w całość rewelacyjny dressing, który możesz wykorzystać też do innych sałatek.
Pyszna sałatka z młodych ziemniaków
Zawsze czekam na wiosnę, kiedy na targu pojawiają się pierwsze polskie, młode ziemniaczki i chrupiące zielone szparagi. Te dwa składniki do podstawa do przygotowania wielu pysznych dań, ale jednym z moich absolutnych faworytów jest ta sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem.
Lekka, jednocześnie chrupiąca i delikatna, z orzeźwiającym dressingiem musztardowo-koperkowym – ta sałatka ma w sobie wszystko, by być pożywną kolacją czy hitem imprezy.
ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Przygotowanie tej sałatki ze szparagami jest naprawdę proste. Młode ziemniaki (umyte, ale w skórkach, bo obieranie ich jest kompletnie bez sensu) gotujemy, na ostatnie 2 minuty do garnka dorzucamy szparagi.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki, rzodkiewkę siekamy na plastry. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i gotowe!
Sprawdź też inne przepisy na sałatkę na imprezę (i nie tylko):
Fit sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym
Sałatka z fetą, ciecierzycą i batatami z sosem tahini
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i jajkiem
Składniki
Sałatka ze szparagami
- 500 g młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów (końcówki obcięte)
- 4 jajka
- 4 rzodkiewki
Musztardowy winegret
- ¼ szklanki oliwy
- 1½ łyżeczki musztardy
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki koperku posiekanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Kroki
- Ziemniaki umyj i oczyść. Gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojone szparagi. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, przekrój je na pół.
- Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz je ze skorupek i przekrój na pół lub na ćwiartki.
- Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry.
- Składniki na winegret wymieszaj w słoiku.
- Ułóż wszystkie składniki na talerzu i polej sosem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!