Grzanki z ricottą to kolejny kulinarny hit TikToka. Super proste i mega pyszne grzanki w dwóch wytrawnych wersjach to idealny pomysł na szybkie śniadanie czy lunch. Musicie ich spróbować!
Pyszne grzanki z ricottą
Kiedyś było: „Widziałeś ten nowy przepis u Makłowicza?”, teraz jest: „Widziałeś ten przepis z TikToka?”. Tak, drodzy Państwo, media społecznościowe coraz mocniej dyktują trendy kulinarne. W ostatnich miesiącach na największego trendsettera wyrasta TikTok, czyli platforma, przez którą 30-latkowie czują się jak dinozaury i zaczynają tęsknić za Grono.net.
Po pieczonej fecie z pomidorkami koktajlowymi przyszedł czas kolejny hitowy przepis z TikToka, czyli grzanki z ricottą.
Proste? Tak. Pyszne? I to jak!
Przepisy z TikToka nie należą do najbardziej skomplikowanych. Ale to nic dziwnego – nikt przecież nie oczekuje, że nastolatki, które stanowią 1/4 użytkowników tego serwisu, będą przygotowywać wołowinę Wellington. Więc zanim zaśmiejemy się pod nosem z nowego hitu, czyli grzanki z ricottą, to pomyślmy, że w ten sposób młodzi poznają kuchnię 🙂 I to już jest bardzo pozytywne zjawisko!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Grzanki z ricottą to nowe tosty z awokado
„Ricotta Toast Is The New Avocado Toast” – gdy zobaczyłam ten tytuł na delish.com, aż nie chciało mi się wierzyć. Tost z serem zdetronizował wielbione i hołubione od lat przez tosty z awokado?
Ale to jednak prawda – media donoszą, że jest nowy ulubieniec na śniadanie/brunch/lunch/drugie śniadanie/właściwie każdy posiłek. Grzanki z ricottą są równie proste w przygotowaniu, a pozwalają na jeszcze więcej kombinacji niż te z awokado.
Grzanki z ricottą to nic innego jak chrupiące kromki chleba (najlepiej na zakwasie) z dodatkiem oliwy, posmarowane ricottą i posypane rozmaitymi dodatkami. Jakimi? Wszystko zależy od Waszej inwencji i upodobań smakowych.
Ricotta to bardzo wdzięczny ser i świetnie pasuje do wytrawnych jak i słodkich dodatków. Niżej znajdziecie 2 pomysły ode mnie na wytrawne wersje tych grzanek.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE
Grzanki z ricottą w dwóch wydaniach
Składniki
- 6 kromek chleba na zakwasie
- 250 g sera ricotta
- sól, pieprz
- oliwa
Wersja 1 – z pomidorami
- 2 pomidory
- szczypta płatków chilli
- garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Wersja 2 – z rukolą i bekonem
- 3 plastry bekonu
- garść rukoli
- garść kiełków np. lucerny
Kroki
- Ricottę wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem i solą (opcjonalnie).
- W misce wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną bazylię, płatki chili, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz.
- Kromki chleb skrop delikatnie oliwą i przesmaż na patelni do zrumienienia z obu stron. Przełóż na talerz.
- Na tę samą patelnię przełóż pokrojony w kostkę bekon i smaż na małym ogniu aż będzie rumiany i chrupiący.
- Rozsmaruj ricottę na grzankach. Na jednej połowie ułóż salsę pomidorową, na drugiej rukolę, bekon i kiełki. Posyp wszystko świeżym zmielonym pieprzem.