Sałatka Gyros to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sałatek na imprezę. Ta kolorowa, warstwowa sałatka z kurczakiem, warzywami i aromatycznym sosem czosnkowym to pyszny pomysł na obiad czy kolację.
Gyros – grecki fast food z tureckimi korzeniami
Jeśli byliście kiedykolwiek na wakacjach w Grecji, to na 99 proc. jedliście gyros. To jedno z najpopularniejszsych greckich dań typu fast food. Jego przygotowanie jest takie samo jak w przypadku jednego z ulubionych street foodów w Polsce, czyli döner kebab. Turcy przywieźli do to danie do Grecji po II wojnie światowej, a miejscowi nieco je zmodyfikowali pod kątem używanego mięsa oraz przypraw i w ten sposób powstał gyros.
Mięso jest opiekane na pionowym rożnie i następnie ścinane, przeważnie elektrycznym nożem, na mniejsze kawałki. Następnie z dodatkiem sosu tzatziki (sprawdźcie oryginalny przepis na tzatizki) i warzyw (pomidory, ogórki, cebula) zawijane jest w chlebek pita.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka Gyros – kuchnia grecka w polskim wydaniu
Geneza warstwowej sałatki Gyros nie jest znana. Z oryginalną wersją tej potrawy łączy ją przede wszystkim:
- kurczak przygotowywany z dodatkiem typowego dla gyros zestawu przypraw,
- dodatek pomidorów, świeżych ogórków i czerwonej cebuli.
Pozostałe dodatki to już ewidentnie nasza polska wariacja. Mam na myśli ogórki konserwowe, kukurydzę konserwową, kapustę pekińską i ketchup. Jak się jednak przekonacie za chwilę, odrobinę zmieniłam najbardziej popularną wersję tej sałatki, by miała nieco więcej wspólnego z oryginałem.
Sałatka Gyros to idealna sałatka na imprezę. Jest bardzo charakterystyczna ze względu na swoje warstwy. Ich kolejność jest dowolna, ale najczęściej spotyka się wersje z kurczakiem na samym dole i sałatą na samej górze.


Sałatka Gyros – lżejsza wersja
W mojej wersji sałatka Gyros nie ma ketchupu, który najczęściej pojawia się jako kolejna warstwa po kurczaku. Kapustę pekińską zastąpiłam chrupiącą i bardziej soczystą sałatą lodową. Zmniejszyłam też zdecydowanie ilość majonezu – zamiast jednej warstwy majonezowej mamy tu sos na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnku i koperku.
Te wszystkie modyfikacje sprawiają, że sałatka jest lżejsza i smaczniejsza.


Sprawdź też inne przepisy kuchni greckiej:
Soutzoukakia – greckie klopsiki

Sałatka Gyros
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- olej roślinny do smażenia
- 1 ogórek
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 średni pomidor
- 1 puszka kukurydzy
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- duży pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1½ szklanki sałaty lodowej poszarpanej
Kroki
- Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Nasmaruj mięso przyprawą gyros.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż kurczaka i smaż do zarumienienia z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż na talerz.
- Odcedź kukurydzę z puszki.
- Pomidory, paprykę, ogórki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Sałatę poszarp lub pokrój na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- W dużej, szklanej misce zacznij układać warstwy: kurczak, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, pomidory, sos i sałatę lodową.
- Podawaj z chlebkiem pita, tortillą lub bagietką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!