Sałatka Gyros z kurczakiem to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sałatek na imprezę.
Ta kolorowa, warstwowa sałatka z kurczakiem, warzywami i aromatycznym sosem czosnkowym to pyszny pomysł na obiad, kolację albo na grilla.
Warstwowa sałatka Gyros. Grecki fast food z tureckimi korzeniami
Jeśli byliście kiedykolwiek na wakacjach w Grecji, to na 99 proc. jedliście gyros. To jedno z greckich dań typu fast food, który u nas zdobył popularność jako sałatka Gyros.
Jego przygotowanie jest takie samo jak w przypadku jednego z ulubionych street foodów w Polsce, czyli döner kebab. Turcy przywieźli do to danie do Grecji po II wojnie światowej, a miejscowi nieco je zmodyfikowali pod kątem używanego mięsa oraz przypraw i w ten sposób powstał gyros.
Mięso jest opiekane na pionowym rożnie i następnie ścinane, przeważnie elektrycznym nożem, na mniejsze kawałki. Następnie z dodatkiem sosu tzatziki (sprawdźcie oryginalny przepis na tzatizki) i warzyw (pomidory, ogórki, cebula) zawijane jest w chlebek pita.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Co jest potrzebne do sałatki Gyros?
Kiedy powstała sałatka Gyros z kurczakiem? Jej geneza nie jest znana. Z oryginalną wersją tej potrawy naszą sałatkę łączy przede wszystkim:
- kurczak przygotowywany z dodatkiem typowego dla gyros zestawu przypraw,
- dodatek pomidorów, świeżych ogórków i czerwonej cebuli.
Pozostałe dodatki to już ewidentnie nasza polska wariacja. Mam na myśli ogórki konserwowe, kukurydzę konserwową, kapustę pekińską i ketchup. Jak się jednak przekonacie za chwilę, odrobinę zmieniłam najbardziej popularną wersję tej sałatki, by miała nieco więcej wspólnego z oryginałem.
Warstwowa sałatka na imprezę. Prosty przepis na sałatkę Gyros
Sałatka Gyros to idealna sałatka na imprezę. Jest bardzo charakterystyczna ze względu na swoje warstwy. Ich kolejność jest dowolna, ale najczęściej spotyka się wersje z kurczakiem na samym dole i sałatą na samej górze.
Sałatka Gyros z kurczakiem – lżejsza wersja
W mojej wersji sałatka Gyros nie ma ketchupu, który najczęściej pojawia się jako kolejna warstwa po kurczaku. Kapustę pekińską zastąpiłam chrupiącą i bardziej soczystą sałatą lodową. Zmniejszyłam też zdecydowanie ilość majonezu – zamiast jednej warstwy majonezowej mamy tu sos na bazie gęstego jogurtu greckiego, czosnku i koperku.
Te wszystkie modyfikacje sprawiają, że sałatka jest lżejsza i zdecydowanie smaczniejsza.
Sprawdź też inne przepisy kuchni greckiej:
Soutzoukakia – greckie klopsiki
Sałatka Gyros z kurczakiem
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- olej roślinny do smażenia
- 1 ogórek
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 średni pomidor
- 1 puszka kukurydzy
Sos czosnkowy
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- duży pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1½ szklanki sałaty lodowej poszarpanej
Kroki
- Kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Nasmaruj mięso przyprawą gyros.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Włóż kurczaka i smaż do zarumienienia z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż na talerz.
- Odcedź kukurydzę z puszki.
- Pomidory, paprykę, ogórki pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Sałatę poszarp lub pokrój na mniejsze kawałki.
- W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- W dużej, szklanej misce zacznij układać warstwy: kurczak, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, pomidory, sos i sałatę lodową.
- Podawaj z chlebkiem pita, tortillą lub bagietką.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!