Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to bardzo prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest kolorowy, pożywny i bardzo smaczny. Nadaje się do mrożenia i podgrzewania, więc to świetna propozycja do przygotowania na zapas.

Kurczak z warzywami – idealny na szybki obiad

Jeżeli szukacie pomysłu na jednogarnkowy obiad, który wymaga od Was minimum wysiłku, to dobrze trafiliście. Kurczak z warzywami to jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wrzucić na patelnię i dać im chwilę, by się podsmażyły.

Proste? Banalnie proste.

Bardzo lubię przygotowywać tego kurczaka z warzywami w większej ilości, bo bardzo łatwo go poporcjować, przełożyć do pojemników i zamrozić. To danie, które w ogóle nie traci na smaku ani konsystencji przy mrożeniu.

Ten kurczak to też dobry pomysł na meal prep na lunch do pracy. Wystarczy krótkie podgrzanie w kuchence mikrofalowej i pożywny, zdrowy posiłek gotowy.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kurczak z warzywami – jakie warzywa dodać?

Do tego jednogarnkowego dania pasują wszystkie warzywa, które wymagają podobnego czasu gotowania. Najlepiej sprawdzą się:

  • papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • brokuł
  • cebula
  • pomidory
  • marchew (tylko drobno pokrojona)

Połączenie, które najbardziej Wam polecam (i które znajdziecie w ramce przepisu poniżej) to papryka, cukinia i pomidory.

Kurczak z warzywami

Kurczak – filet czy niekoniecznie?

Do przygotowania tej potrawy możecie użyć piersi z kurczaka (to mój najczęstszy wybór), ale oczywiście możecie też wykorzystać np. mięso z udek czy podudzi kurczaka bez kości. Obie wersje są według mnie bardzo smaczne, więc to tylko kwestia preferencji smakowych Waszych i Waszych domowników.

Kurczak z warzywami

Z czym podawać kurczaka z warzywami?

Do tego danie pasują praktycznie wszystkie najpopularniejsze dodatki.

Kurczak z warzywami będzie fantastycznie smakował z ryżem (parboiled, brązowym), kaszą (bulgur, kuskus, pęczak), makaronem (polecam zwłaszcza penne), albo po prostu z chrupiącą bagietką.

W moim domu najczęściej podaję go z kaszą bulgur, która pięknie chłonie sos pomidorowy, a jej lekko orzechowy aromat idealnie uzupełnia się ze smakiem samej potrawy.

Kurczak z warzywami

Sprawdź też inne proste pomysły na obiad z kurczakiem:

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym

Butter chicken – kurczak maślany

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Kurczak po toskańsku

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to pyszny i bardzo prosty pomysł na obiad jednogarnkowy.
5 na 10 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cukinię i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, posyp ją solą, pieprzem i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj na patelnię cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić.
  • Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody.
  • Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, kurczak, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, papryka, pierś z kurczaka, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, rodzinny obiad, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Ryszard says:

    5 gwiazdek
    Wygląda smakowicie z samego wyglądu ślinka leci

  2. 5 gwiazdek
    Smaczne i proste, polecam

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam, Aga

  3. 5 gwiazdek
    udało się znakomicie, moi synowie wszystko zjedli 🙂

    1. Aga Author says:

      Super, cieszę się 🙂

  4. Własnie zrobiłam pychotka,30 minut i obiadek gotowy

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  5. Joanna Maciolek says:

    Czy pomidory świeże czy z puszki

    1. Aga Author says:

      W sezonie polecam świeże, ale mogą być też z puszki 🙂

  6. mi też smakowało, dodałam seler naciowy i groszek zielony i swoje przetarte pomidorywyszło super, moim zdaniem tajemnica dania tkwi w przyprawionych piersiach z kurczaka

5 from 10 votes (7 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl