Kurczak z warzywami to bardzo prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest kolorowy, pożywny i bardzo smaczny. Nadaje się do mrożenia i podgrzewania, więc to świetna propozycja do przygotowania na zapas.
Kurczak z warzywami – idealny na szybki obiad
Jeżeli szukacie pomysłu na jednogarnkowy obiad, który wymaga od Was minimum wysiłku, to dobrze trafiliście. Kurczak z warzywami to jedno z tych dań, które robi się samo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wrzucić na patelnię i dać im chwilę, by się podsmażyły.
Proste? Banalnie proste.
Bardzo lubię przygotowywać tego kurczaka z warzywami w większej ilości, bo bardzo łatwo go poporcjować, przełożyć do pojemników i zamrozić. To danie, które w ogóle nie traci na smaku ani konsystencji przy mrożeniu.
Ten kurczak to też dobry pomysł na meal prep na lunch do pracy. Wystarczy krótkie podgrzanie w kuchence mikrofalowej i pożywny, zdrowy posiłek gotowy.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kurczak z warzywami – jakie warzywa dodać?
Do tego jednogarnkowego dania pasują wszystkie warzywa, które wymagają podobnego czasu gotowania. Najlepiej sprawdzą się:
- papryka
- cukinia
- bakłażan
- brokuł
- cebula
- pomidory
- marchew (tylko drobno pokrojona)
Połączenie, które najbardziej Wam polecam (i które znajdziecie w ramce przepisu poniżej) to papryka, cukinia i pomidory.
Kurczak – filet czy niekoniecznie?
Do przygotowania tej potrawy możecie użyć piersi z kurczaka (to mój najczęstszy wybór), ale oczywiście możecie też wykorzystać np. mięso z udek czy podudzi kurczaka bez kości. Obie wersje są według mnie bardzo smaczne, więc to tylko kwestia preferencji smakowych Waszych i Waszych domowników.
Z czym podawać kurczaka z warzywami?
Do tego danie pasują praktycznie wszystkie najpopularniejsze dodatki.
Kurczak z warzywami będzie fantastycznie smakował z ryżem (parboiled, brązowym), kaszą (bulgur, kuskus, pęczak), makaronem (polecam zwłaszcza penne), albo po prostu z chrupiącą bagietką.
W moim domu najczęściej podaję go z kaszą bulgur, która pięknie chłonie sos pomidorowy, a jej lekko orzechowy aromat idealnie uzupełnia się ze smakiem samej potrawy.
Sprawdź też inne proste pomysły na obiad z kurczakiem:
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym
Butter chicken – kurczak maślany
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Kurczak z warzywami
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 1 papryka
- 400 g krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- posiekana natka pietruszki do podania
- sól, pieprz
Kroki
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Cukinię i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, posyp ją solą, pieprzem i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj na patelnię cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić.
- Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody.
- Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Wygląda smakowicie z samego wyglądu ślinka leci
Smaczne i proste, polecam
Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam, Aga
udało się znakomicie, moi synowie wszystko zjedli 🙂
Super, cieszę się 🙂
Własnie zrobiłam pychotka,30 minut i obiadek gotowy
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Czy pomidory świeże czy z puszki
W sezonie polecam świeże, ale mogą być też z puszki 🙂
mi też smakowało, dodałam seler naciowy i groszek zielony i swoje przetarte pomidorywyszło super, moim zdaniem tajemnica dania tkwi w przyprawionych piersiach z kurczaka