Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to bardzo prosty obiad dla całej rodziny. Jest kolorowy, pożywny i bardzo smaczny. Nadaje się do mrożenia i podgrzewania, więc to świetna propozycja do przygotowania na zapas.

Kurczak z warzywami – idealny na szybki obiad

Jeżeli szukacie pomysłu na jednogarnkowy obiad, który wymaga od Was minimum wysiłku, to dobrze trafiliście. Kurczak z warzywami jest jednym z tych dań, które robią się same. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wrzucić na patelnię i dać im chwilę, by się podsmażyły. Proste? Banalnie proste.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kurczak z warzywami – jakie warzywa dodać?

Do tego jednogarnkowego dania pasują wszystkie warzywa, które wymagają podobnego czasu gotowania. Najlepiej sprawdzą się:

  • papryka
  • cukinia
  • bakłażan
  • cebula
  • pomidory
  • marchew (tylko drobno pokrojona)

Połączeniem, które najbardziej Wam polecam (i które znajdziecie w ramce przepisu poniżej) to papryka, cukinia i pomidory.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z kurczakiem znajdziesz w zakładce PIERŚ Z KURCZAKA

Z czym podawać?

Do kurczaka z cukinią i papryką pasuje praktycznie wszystko – ryż, kasza, makaron, a nawet chrupiąca bagietka. W moim domu najczęściej podaję go z kaszą, która pięknie chłonie sos.

5 na 2 głosów

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to pyszny i bardzo prosty pomysł na obiad jednogarnkowy.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cukinię i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, posyp ją solą, pieprzem i ½ łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj na patelnię cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż mięso zacznie się delikatnie rumienić.
  • Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, bazylię i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaje 2-3 łyżki wody.
  • Podawaj z ryżem, kaszą albo makaronem, posypane siekaną natką pietruszki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, kurczak, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, papryka, pierś z kurczaka, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, rodzinny obiad, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Ryszard says:

    5 stars
    Wygląda smakowicie z samego wyglądu ślinka leci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl