Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych, tradycyjnych dań kuchni polskiej. Gotowana fasola odmiany Piękny Jaś z dodatkiem pożywnej kiełbasy i aromatycznego boczku w pysznym sosie pomidorowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis babci
Fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych wspomnień obiadów w domu moich dziadków. Zapach rozchodził się po całym domu, a smak był niepowtarzalny.
Fasolka po bretońsku z tradycyjnego przepisu babci zawsze była robiona ze świeżej fasoli, namoczonej wieczór wcześniej – nigdy z puszki. Sama nie jestem aż taką tradycjonalistką i zdarza mi się przygotować to danie z fasolą z puszki, ale konsystencja i smak nieco się różnią. Jeśli więc tylko macie czas, pamiętajcie by namoczyć fasolę wieczór wcześniej – naprawdę warto.
Moja babcia miała swoje ulubione proporcje na ten obiad jednogarnkowy i jak dla mnie były bezbłędne, więc dokładnie takie same znajdziecie w przepisie na dole strony.
Jedyna różnica to zmiana koncentratu pomidorowego na przecier pomidorowy. Smak przy zastosowaniu tych składników jest podobny, ale zmienia się konsystencja sosu pomidorowego – przecier sprawia, że sos jest bardziej kremowy i otula pozostałe składniki.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Skąd pochodzi fasolka po bretońsku?
Mamy w naszej polskiej kuchni tradycyjnej kilka takich dań, których nazwy brzmią egzotycznie, ale są jak najbardziej rodzimym wymysłem. Tak, patrzę na was, rybo po grecku i kotlecie de volaille. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku fasolki po bretońsku.
Bretania jest jednym z regionów Francji, gdzie popularne jest inne danie z fasoli – cassoulet. To nic innego jak bigos z fasoli z dodatkiem różnych mięs. Możliwe, że właśnie tu można doszukiwać się jakiegoś powiązania.
We Francji znane jest też danie Coco de Paimpol à la bretonne, czyli fasola odmiany Coco de Paimpol w sosie pomidorowym. To kolejna prawdopodobna inspiracja dla potrawy, którą my znamy jak fasolka po bretońsku.
Z czym podawać fasolkę po bretońsku?
U mnie fasolka po bretońsku z tradycyjnego przepisu babci obowiązkowo jest podawana z chlebem, najchętniej razowym. A już idealnie, gdy ma wspaniałą, chrupiącą skórkę!
Możecie też podać ją z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Sprawdź inne pomysły na obiad w tradycyjnym stylu:
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Fasolka po bretońsku
Składniki
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 400 g kiełbasy
- 250 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 400 g pomidorów krojonych*
- 200 g passaty pomidorowej
- 1½ łyżki majeranku
- 1½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Kroki
Wieczór wcześniej
- Przepłucz suchą fasolą pod zimną, bieżącą wodą. Przesyp ją do garnka i zalej zimną wodą, na minimum 10 cm ponad poziom fasolki (fasola wchłonie wodę i napęcznieje).
W dniu przygotowania
- Odcedź i przepłucz fasolkę i zalej świeżą wodą. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez ok 1½ godziny, aż fasolka będzie miękka..
- W międzyczasie pokrój boczek w kostkę (skórę usuń), kiełbasę w plasterki lub półplasterki, posiekaj cebulę i czosnek.
- Przełóż boczek na zimną patelnię. Włącz pod nią średni ogień, by wytopić tłuszcz z boczku.
- Gdy boczek zrobi się rumiany, dodaj kiełbasę i wymieszaj. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i przełóż całość do garnka z fasolą.
- Dodaj do garnka krojone pomidory, przecier pomidorowy, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut, regularnie mieszając.
- Podawaj z kromką świeżego chleba.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!