Makaron ze szpinakiem to danie, które nigdy nie zawodzi. Dodatek kremowego, aromatycznego sosu pomidorowego nadaje mu zupełnie nowego wyrazu.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/Teal-and-White-Minimalist-Photo-Grid-Recipe-Pinterest-Graphic-makaron-ze-szpinakiem.png)
Jeśli mam w lodówce paczkę szpinaku, a w szafce opakowanie dowolnego makaronu, wiem, że nie będę chodzić głodna. To kombinacja, która nigdy nie zawodzi, a co więcej, za każdym razem można ją przygotować w nieco inny sposób. Wariacja z kremowym sosem pomidorowym jest jedną z moich ulubionych.
To przepis na szybki obiad, do zrobienia którego wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, które najczęściej możecie znaleźć w kuchennych szafkach.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7594-scaled.jpg)
Żeby przygotować makaron ze szpinakiem możecie użyć dowolnego makaronu – penne, farfalle, tagliatelle, itd. U mnie najczęściej pojawia się wersja z penne, ale wybierzcie ten makaron, który Wy i domownicy najbardziej lubicie.
Jeśli chodzi o szpinak, to zdecydowanie polecam świeży, a nie mrożony (nawet jeśli jest mrożony w liściach). Mrożone produkty puszczają za dużo wody, nawet jeśli je odsączycie przed rozpoczęciem gotowania. W przypadku innego sosu może nie robiłoby to aż takiej różnicy, ale tutaj może to negatywnie wpłynąć na tytułową kremowość.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7600-scaled.jpg)
Kolejny element dania to oczywiście pomidory. Ja zawsze wykorzystuję gotowe pomidory krojone. Jeśli uda Wam się dostać takie dobrej jakości, to nie tracicie smaku w porównaniu z wykorzystaniem świeżych warzyw, a na pewno zyskujecie cenne minuty.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Kremowość sos zawdzięcza natomiast dodatkowi sera. I tu macie dwie możliwości. Pierwsza to użycie włoskiego sera mascarpone. Ze względu na swoją gęstą konsystencję i charakterystyczny sposób wytwarzania (robi się go nie z mleka, lecz ze śmietanki), mascarpone nadaje potrawie wyjątkowy smak. Jest jednak jeden minus, a nawet minusik wykorzystania tego sera – mowa oczywiście o dużej zawartości tłuszczu.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7606-1-scaled.jpg)
Jeśli więc uważacie na spożywane kalorie, albo po prostu nie macie akurat mascarpone w lodówce, możecie tu użyć kremowego serka kanapkowego typu Philadelphia. Danie będzie równie smaczne, a na pewno lżejsze niż przy użyciu włoskiego sera śmietankowego.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7598-scaled.jpg)
SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON.
![makaron ze szpinakiem](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7607-300x300.jpg)
Makaron ze szpinakiem i kremowym sosem pomidorowym
Składniki
- 250 g makaronu
- 250 ml bulionu
- 400 ml pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 125 g mascarpone albo kremowego serka kanapkowego
- 70 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Kroki
- Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i dorzuć cebulę oraz czosnek. Podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj na patelnię krojone pomidory, gorący bulion, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu przez ok. 8 minut.
- W międzyczasie przygotuj ugotuj makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Do sosu pomidorowego dodaj ser mascarpone (lub Philadelphia) oraz szpinak.
- Odcedź ugotowany makaron i dodaj do sosu. Dorzuć starty parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos dokładnie przykryje makaron.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Dodałem kurczaka .przepis ok. Smakuje , na koniec posypalem rukolą