Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podane z pełnoziarnistym tagliatelle to obiad, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest zawsze przepyszny!

polędwiczki w sosie grzybowym

Grzyby w moim domu

W moim rodzinnym domu grzyby pojawiały się okazjonalnie. Najczęściej dodawało się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek. A ja grzyby zawsze lubiłam i było mi ich wiecznie mało, więc co roku mogłam tylko wyczekiwać na Wigilię i zupę grzybową, która pojawiała się wtedy na stole. Wszyscy moi znajomi zajadali się barszczem, a mi się uszy trzęsły na widok wspaniałej wigilijnej grzybowej z domowymi łazankami.

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Jeśli mowa natomiast o świeżych, leśnych grzybach, to te pojawiały się niezwykle rzadko. Wśród moich bliskich nigdy nie było zapalonych grzybiarzy, więc poza okazjonalnymi pieczarkami, tego smaku właściwie u nas nie było.

W mojej kuchni zdecydowanie częściej pojawiają się świeże podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki. Zawsze uwielbiałam je jeść, a niedawno także polubiłam je zbierać. Satysfakcja z koszyka wypełnionego własnoręcznie uzbieranymi grzybami jest ogromna! Później może już mniejsza jest radość przy ich czyszczeniu, ale to jedyny krok, który nie wzbudza mojego entuzjazmu. Gotowanie i jedzenie zdecydowanie bardziej mi odpowiada 😉

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

W zeszłym roku mieliśmy fantastyczną passę grzybową. Nazbieraliśmy ich tyle, że świeże jedliśmy kilka dni pod rząd, a jeszcze zamroziliśmy tyle opakowań, że cała jedna szufla w zamrażarce przekształciła się w szufladę grzybową.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne przepisy na pyszne dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON

Najwięcej udało się uzbierać podgrzybków. To jedne z moich ulubionych grzybów. Mają wyrazisty smak, nadają potrawom pięknego brązowo-złocistego koloru, a przy okazji są wdzięczne dla oka i łatwe w obróbce. Czego chcieć więcej?

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym – danie na każdą okazję

Połączenie podgrzybków z innym bardzo wdzięcznym produktem, jakim są polędwiczki wieprzowe, to jeden moich ulubionych zestawów. Delikatne mięso idealnie współpracuje z wyrazistymi grzybami. Całość uzupełnia mój ulubiony makaron, czyli pełnoziarniste tagliatelle.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tu mała dygresja. Wiem, że wiele osób wzbrania się przed zakupem pełnoziarnistej pasty. Niektórzy zastanawiają się, czy smak makaronu nie będzie dominował nad resztą dania, inni obawiają się, że taki produkt wymaga jakiegoś specjalnego sposobu przygotowania. Mogę Was uspokoić – pełnoziarnisty makaron gotuje się tak samo jak ten klasyczny, a w smaku często nie sposób poznać, że mamy na talerzu makaron inny niż z pszenicy durum.

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym pojawiają się na moim stole zarówno jako obiad czy kolacja w tygodniu, ale również jako główne danie na uroczystych rodzinnych obiadach. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który jest jednocześnie prosty, pyszny i bardzo efektowny!

Oceń jako pierwszy/a

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Wyrazisty smak grzybów w połączeniu z delikatnym mięsem polędwiczek tworzy idealne danie zarówno na rodzinny obiad jak i na kolację we dwoje.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 ml bulionu grzybowego albo warzywnego
  • 300 g podgrzybków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 350 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Kroki

  • Polędwiczki pokrój na ok. 2-cm plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Obtocz każdy plaster polędwiczki w mące i przełóż na patelnię. Obsmaż do zrumienia z każdej strony. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Przełóż całą zawartość patelni na talerz.
  • Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj grzyby i smaż ok. 4 minut.
  • Dodaj podsmażoną polędwiczkę i zalej całość gotującym bulionem. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 18-20 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pamiętaj, by zostawić 3-4 łyżki wody z gotowania na później.
  • Pod koniec duszenia wymieszaj w kubku śmietanę z wodą z gotowania makaronu i wlej do mięsa z grzybami. Wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawaj z pełnoziarnistym tagliatelle.
    polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, makaron, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, podgrzybki, polędwiczka wieprzowa, szybki obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl