Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to przepyszny pomysł na obiad w stylu włoskim. Makaron typu muszle, czyli lumaconi lub conchiglioni, nadziewamy aromatycznym farszem szpinakowo-serowym i zapiekamy w sosie pomidorowym.

Ten jednocześnie lekki i sycący przepis świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną jak i na kolację ze znajomymi.

Pomysł na obiad w stylu śródziemnomorskim

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. To jeden z tych uniwersalnie lubianych produktów przez najmłodszych i tych nieco starszych.

A jeśli mówimy o makaronie, to pierwszym skojarzeniem są oczywiście Włochy. Nikt nie potrafi wyczarować tak pysznych i cieszących oko kolorami potraw z makaronu jak oni. I właśnie słoneczną Italią inspirowałam się przygotowując ten przepis na makaron faszerowany szpinakiem i ricottą.

Znajdziecie tu najważniejsze, klasyczne elementy kuchni włoskiej: makaron lumaconi, parmezan i sos marinara i ser ricotta.

Całość łączy się w przepysznym daniu obiadowym, które przygotujecie w mniej niż godzinę.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą – jaki rodzaj makaronu wybrać?

Żeby przygotować ten makaron faszerowany szpinakiem i ricottą możecie użyć jednego z kilku rodzajów makaronu przeznaczonych do faszerowania.

Najpopularniejsze są prawdopodobnie duże muszle, czyli conchiglioni. Podobną popularnością cieszą się canelloni, czyli długie, duże rurki (sprawdź przepis na canelloni faszerowane szpinakiem i ricottą).

Podium zamyka makaron, który widzicie na zdjęciach, czyli lumaconi. Włosi opisują jego wygląd jako duże muszle ślimaka.

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą – wskazówki i przechowywanie

Gotowanie makaronu. Makaron trzeba ugotować przed faszerowaniem, ale powinien być cały czas twardawy, więc czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 6 minut.

Szpinak – świeży czy mrożony? Odpowiedź jest prosta – ten, który akurat masz w domu 😉 Pamiętaj tylko, by mrożony szpinak rozmrozić na sitku i dodatkowo dobrze go odparować na patelni z nadmiaru wody.

Przygotowywanie w dniu pieczenia czy wcześniej? Możesz przygotować ten makaron faszerowany szpinakiem i ricottą nawet 2 dni przed planowanym zapiekaniem. Przechowuj danie w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą.

Mrożenie – tak czy nie? To danie świetnie nadaje się do zamrożenia. Przełóż makaron z sosem do plastikowego pudełka ze szczelnym zamknięciem i przechowuj do 2 miesięcy.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Tagine z wołowiny i ciecierzycy

Lasagne bolognese

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Butter chicken – kurczak maślany

Oceń jako pierwszy/a

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

Farsz szpinakowy

  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 400 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 250 g sera ricotta
  • 70 g startego parmezanu

Sos marinara (pomidorowy)

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • garść świeżej bazylii i oregano

Dodatkowo

  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu typu muszle np. lumaconi
  • parmezan do posypania

Kroki

Farsz szpinakowy

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulą i smaż do zmięknięcia.
  • Dodaj czosnek i po chwili dodaj szpinak. Gdy zmięknie, dopraw go solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Sos pomidorowy

  • W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Dodaj czosnek, a po chwili pomidory. Wrzuć płatki chili, świeże zioła, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając przez 20 minut.
  • Gdy szpinak będzie chłodny, wymieszaj go z ricottą i parmezanem.

Pozostałe kroki

  • W dużym garnku zagotuj wodę na makaron (pamiętaj, by ją posolić). Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj ok. 6 minut – makaron powinien być jeszcze twardawy. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Wyjmij świeże zioła z sosu pomidorowego i przełóż go na dno formy, w której będziesz zapiekać makaron.
  • Faszeruj muszle farszem szpinakowo-serowym i układaj na sosie ciasno obok siebie.
  • Posyp startym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: jarski obiad, makaron, makaron faszerowany, makaron lumaconi, makaron z sosem, makaron ze szpinakiem i ricottą, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, obiad z piekarnika, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ricotta, rodzinny obiad, szpinak, włoski obiad, zapiekanka, zapiekanka makaronowa
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl