Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
Servings 4porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.
Składniki
Farsz szpinakowy
1małacebulapokrojona w drobną kostkę
400gszpinaku
2ząbkiczosnkuprzeciśnięte przez praskę
250gsera ricotta
70gstartego parmezanu
Sos marinara (pomidorowy)
400gkrojonych pomidorów
2ząbkiczosnkuprzeciśnięte przez praskę
1małacebulapokrojona w drobną kostkę
½łyżeczkipłatków chili
garśćświeżej bazylii i oregano
Dodatkowo
oliwa
sól, pieprz
250gmakaronu typu muszlenp. lumaconi
parmezando posypania
Kroki
Farsz szpinakowy
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulą i smaż do zmięknięcia.
Dodaj czosnek i po chwili dodaj szpinak. Gdy zmięknie, dopraw go solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Sos pomidorowy
W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Dodaj czosnek, a po chwili pomidory. Wrzuć płatki chili, świeże zioła, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając przez 20 minut.
Gdy szpinak będzie chłodny, wymieszaj go z ricottą i parmezanem.
Pozostałe kroki
W dużym garnku zagotuj wodę na makaron (pamiętaj, by ją posolić). Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj ok. 6 minut - makaron powinien być jeszcze twardawy. Odcedź i przelej zimną wodą.
Wyjmij świeże zioła z sosu pomidorowego i przełóż go na dno formy, w której będziesz zapiekać makaron.
Faszeruj muszle farszem szpinakowo-serowym i układaj na sosie ciasno obok siebie.
Posyp startym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz 20 minut.
Słowo kluczowe: jarski obiad, makaron, makaron faszerowany, makaron lumaconi, makaron z sosem, makaron ze szpinakiem i ricottą, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, obiad z piekarnika, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ricotta, rodzinny obiad, szpinak, włoski obiad, zapiekanka, zapiekanka makaronowa