Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym

Te pyszne pełnoziarniste bułki z dodatkiem siemienia lnianego wyjątkowo długo utrzymują świeżość. Dodatek mąki razowej, ziaren lnu i pestek dyni sprawia, że bułeczki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.

Pełnoziarniste bułki – samo zdrowie!

Bułeczki, które dziś Wam prezentuję, przygotowuje się z dodatkiem produktów, które mają niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie. Co dobrego dokładnie mogą nam dać siemię lniane, pestki dyni i pełnoziarnista mąka?

pełnoziarniste bułki

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Siemię lniane

Zejdźcie z drogi nasiona chia, nadchodzi polskie superfoods! Te drobne ziarna lnu pospolitego to istne zdrowotne złoto.

W sklepach można spotkać dwa rodzaje siemienia lnianego – brązowe i złociste. Wersja brązowa jest najpopularniejsza i łatwo ją znaleźć w każdym sklepie. Złociste siemię lniane, które ja wykorzystałam w tym przepisie, jest zwane także budwigowym. Jest ono nieco trudniej dostępne, ale warto na nie polować, ponieważ ma jeszcze więcej składników odżywczych. Niestety mniejsza dostępność i wyższa jakość sprawiają, że złote ziarenka lnu często wyróżniają się też wyższą ceną.

Co znajdziemy w siemieniu lnianym?

  • Błonnik – korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i obniża cholesterol.
  • Kwasy omega-3 – stanowią ok. 60 proc. wszystkich tłuszczów w siemieniu lnianym, co sprawia, że siemię jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych omega-3. Kwasy te działają ochronnie na mięsień sercowy i układ krążenia. Wiele źródeł podkreśla też ich możliwe działanie przeciwnowotworowe.
  • Sterole roślinne – chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
  • Witaminy i minerały – w siemieniu lnianym znajdują się duże zapasy magnezu, wapń, potasu, manganu, selenu i cynku oraz witamin: C, E, K i witamin z grupy B.
pełnoziarniste bułki

Mąka razowa

W przepisie na pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym pojawia się mąka razowa. Przyznam, że odkąd kilkanaście lat temu przekonałam się do razowego pieczywa, tak teraz już właściwie nie jem klasycznych białych bułek i chlebów. Lubię wyrazisty, intensywny i niezwykle różnorodny smak pełnoziarnistych wypieków. Względy zdrowotne to dodatkowy atut.

Mąka pszenna razowa jest źródłem białka, błonnika oraz witamin z grupy K, D, B oraz E. Wypieki przygotowane na bazie tej mąki zapewniają uczucie sytości na długi czas, działają wspomagająco na pracę układu pokarmowego i układu krążenia, a także korzystnie wpływają na koncentrację. Dodatkowo obecne w mące razowej żelazo i wapń chronią przed anemią i wzmacniają kości. 

Pestki słonecznika

Uwielbiam dodawać pestki słonecznika do wypieków. Podpieczone w piekarniku mają fantastyczny smak i nadają wyjątkowy aromat bułkom i chlebom. Pod względem zdrowotnym, pestki są jednym z bogatszych źródeł witaminy E. Mogą się też pochwalić wysoką zawartością fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, co sprawia, że pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia.

pełnoziarniste bułki

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne bułki i chleby znajdziesz w zakładce WYPIEKI.

pełnoziarniste bułki

Pełnoziarniste bułki z siemieniem lnianym

Te pyszne bułki o wyrazistym smaku bardzo długo trzymają świeżość i mają mnóstwo walorów zdrowotnych.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Czas gotowania: 25 min.
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 10 bułek

Składniki 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • pestki dyni do posypania

Kroki

  • Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn.
  • Mleko i masło włóż do garnka, podgrzej do roztopienia masła i odstaw do ostygnięcią (płyn powinien być tylko lekko ciepły).
  • Siemię lniane wsyp do młynka do kawy lub blendera i zmiel na mąkę.
  • Wymieszaj mąki z siemieniem, drożdżami lub rozczynem, solą, jajkiem, ciepłym mlekiem z masłem i lekko ciepłą wodą. Zagnieć, aż powstanie jednolita, elastyczna masa. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolej nieco ciepłej wody.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 – 1½ godziny.
  • Ciasto podziel na 10 równych części i uformuj z nich bułeczki.
  • Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Rozmieszaj w kubku jajko z 2 łyżkami mleka i posmaruj wyrośnięte bułeczki.
  • Posyp bułki pestkami dyni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 – 25 minut.

Wskazówki

  • Składniki ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (płyn).
  • Przygotowanie rozczynu: świeże drożdże wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp płaską łyżeczkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: bułki, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki razowe, mąka razowa, pestki dyni, pieczywo, pieczywo pełnoziarniste, siemię lniane, wypieki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl