Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny i idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie lubią zawijania znanego z tradycyjnej wersji tej potrawy.

Te błyskawiczne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu, ale równie pyszne co klasyczne, zawijane gołąbki.

Gołąbki bez zawijania – wersja dla leniuchów

Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych polskich dań typu comfort food, czyli takich, które sprawiają, że zarówno sercu, jak i w brzuchu, robi się nam miło, ciepło i przyjemnie. Chyba każdy jadł je w dzieciństwie, z dodatkiem ziemniaków lub kromki ulubionego chleba.

Tradycyjna wersja gołąbków to kotlety z mięsa mielonego zawijane w liście kapusty – włoskiej lub białej – i gotowane w sosie pomidorowym. Wariacji na ich temat powstało wiele, ale te duszone gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym to zdecydowanie najprostsza i najszybsza z nich.

Już nie będziecie musieli się obawiać, że rozpadną się podczas gotowania – tu kapusta jest w środku, a nie na zewnątrz kotletów.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Duszone gołąbki bez zawijania – z ryżem czy bez?

To właściwie temat na poemat. Uważam, że nie ma czegoś takiego jak prawdziwe gołąbki. Każdy dom i każdy kucharz ma swój przepis i tak właśnie powinno być. Jak to wygląda u mnie?

W moim rodzinnym domu nigdy nie dodawało się do gołąbków ryżu i ja przygotowuję je (zarówno gołąbki bez zawijania, jak i klasyczne) dokładnie tak samo. Ryż dodaje masie może nieco kleistości, ale przy odpowiednich proporcjach pozostałych składników, kotlety będą miały równie dobrą konsystencję.

Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym

Spotkałam się z dwoma wersjami sosu do gołąbków – pomidorowym i białym. Zdecydowanie popularniejszy jest sos pomidorowy i taki też pojawia się w moim przepisie na gołąbki bez zawijania. Kapusta z pomidorami idealnie się uzupełniają i mają więcej aromatu.

Jaka najlepsza kapusta na gołąbki?

Znam takich, którzy uznają gołąbki tylko z kapusty włoskiej, jednak ja jestem dużo bardziej wyrozumiała w tej kwestii. Używam zarówno włoskiej kapusty, jak i białej – obie sprawdzają się równie dobrze. Włoska nieco lepiej trzyma formę podczas gotowania i ma bardziej wyrazisty smak. Biała natomiast szybciej staje się miękka i ma delikatniejszy smak.

Przygotowując te błyskawiczne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym używam tej kapusty, która jest akurat łatwiej dostępna.

Sprawdź też inne pomysł na obiad dla całej rodziny:

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Qusadilla z kurczakiem i warzywami

Fasolka po bretońsku

Papryka faszerowana mięsem, ryżem i pieczarkami

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty to prosty przepis na rodzinny posiłek.
5 na 12 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 18 sztuk

Składniki 

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 500 g kapusty białej lub włoskiej
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 ml wody

Kroki

  • Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści i drobno posiekaj. (Możesz ją też zetrzeć na tarce lub poszatkować za pomocą specjalnej maszynki).
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Przełóż kapustę na dużą patelnię (suchą) i smaż przez 5-7 minut, aż puści sok i zmięknie.
  • Przełóż kapustę do miski, odcedzając ją z soku.
  • Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie rozgrzej na niej nieco oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj ją do kapusty.
  • Do warzyw dodaj mięso mielone, posiekany koperek, bułkę tartą, jajka, sól, i pieprz. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z masy kotlety i układaj je obok siebie na patelni. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 minuty, aż się zarumienią.
  • Zdejmij kotlety z patelni i wlej na nią passatę pomidorową i wodę (ja zawsze przepłukuję wodą pojemnik po przecierze).
  • Dodaj sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego kotlety i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Podawaj z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chlebem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: gołąbki, gołąbki bez zawijania, kapusta, kapusta biała, kapusta włoska, kapusta z pomidorami, klasyczny obiad, kotlety mielone, kuchnia polska, mięso mielone, młoda kapusta, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, prosty obiad, rodzinny obiad, sos pomidorowy, tani obiad, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Mówimy o dwóch różnych potrawach: mielone z dodatkiem ryżu – to tradycyjne gołąbki, i oczywiście obowiązkowo w sosie pomidorowym, zaś samo mięso bez ryżu – to kapusta faszerowana. I nigdy nie dodaję do tych dań jajek – mają one sklejać mięso w kotletach mielonych, a tu farsz owijamy liśćmi kapusty, więc się nie rozwala w trakcie gotowania, a mięso jest o wiele delikatniejsze 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      U mnie w domu faktycznie mówiło się na takie danie “faszerowana”, ale w innych domach spotkałam się z nazwą gołąbki. Co do jajek to też nie dodaję ich do gołąbków, ale że tu mięsa nie owijamy, to można się wspomóc dodatkowym lepidłem 😉 Pozdrawiam, Agnieszka

  2. 5 gwiazdek
    Właśnie wypróbowałam. Naprawdę smaczne, ciekawa alternatywa dla zwykłych gołąbków i urozmaicenie w kuchni. Pomimo dodanych jajek mięsko mięciutkie i puszyste. Mąż po degustacji stwierdził, że inne i ciekawe co oznacza, że smakowało

  3. Bardzo dobre danie, naprawdę smaczne.

  4. 5 gwiazdek
    Ja dodałem ryż pełnoziarnisty, jako i butke tarta panko. Wszystko wyładowało w piecu na 40 min 180 stopnii. Przepis jako baza bardzo dobry

5 from 12 votes (10 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl