Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te kotlety z mięsa mielonego z kapustą (bez ryżu!) są bardzo proste w przygotowaniu, ale równie pyszne co klasyczne, zawijane gołąbki.

Gołąbki bez zawijania – wersja dla leniuchów

Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych polskich dań typu comfort food, czyli takich, które sprawiają, że zarówno sercu, jak i w brzuchu, robi się nam miło, ciepło i przyjemnie. Chyba każdy jadł je w dzieciństwie, z dodatkiem ziemniaków lub kromki ulubionego chleba.

Tradycyjna wersja gołąbków to kotlety z mięsa mielonego zawijane w liście kapusty – włoskiej lub białej – i gotowane w sosie pomidorowym. Wariacji na ich temat powstało wiele, ale gołąbki bez zawijania to zdecydowanie najprostsza i najszybsza z nich. Już nie będziecie musieli się obawiać, że rozpadną się podczas gotowania – tu kapusta jest w środku, a nie na zewnątrz kotletów!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Prawdziwe gołąbki – z ryżem czy bez? Z jakim sosem?

To właściwie temat na poemat. Uważam, że nie ma czegoś takiego jak prawdziwe gołąbki. Każdy dom i każdy kucharz ma swój przepis i tak właśnie powinno być. Jak to wygląda u mnie?

Ryż. W moim rodzinnym domu nigdy nie dodawało się do gołąbków ryżu i ja przygotowuję je dokładnie tak samo. Ryż dodaje masie może nieco kleistości, ale przy odpowiednich proporcjach pozostałych składników, kotlety będą miały równie dobrą konsystencję.

Sos. Spotkałam się z dwoma wersjami sosu do gołąbków – pomidorowym i białym. Zdecydowanie popularniejszy jest sos pomidorowy i taki też pojawia się w moim przepisie na gołąbki bez zawijania.

Kapusta. Znam takich, którzy uznają gołąbki tylko z kapusty włoskiej, jednak ja jestem dużo bardziej wyrozumiała w tej kwestii. Używam zarówno włoskiej kapusty, jak i białej – obie sprawdzają się równie dobrze. Włoska nieco lepiej trzyma formę podczas gotowania i ma bardziej wyrazisty smak. Biała natomiast szybciej staje się miękka i ma delikatniejszy smak.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD

5 na 4 głosów

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty to prosty przepis na rodzinny posiłek.
Porcje 18 sztuk
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 500 g kapusty białej lub włoskiej
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 500 ml wody

Kroki

  • Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści i drobno posiekaj. (Możesz ją też zetrzeć na tarce lub poszatkować za pomocą specjalnej maszynki).
  • Cebulę drobno pokrój.
  • Przełóż kapustę na dużą patelnię (suchą) i smaż przez 5-7 minut, aż puści sok i zmięknie.
  • Przełóż kapustę do miski, odcedzając ją z soku.
  • Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie rozgrzej na niej nieco oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj ją do kapusty.
  • Do warzyw dodaj mięso mielone, posiekany koperek, bułkę tartą, jajka, sól, i pieprz. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z masy kotlety i układaj je obok siebie na patelni. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 minuty, aż się zarumienią.
  • Zdejmij kotlety z patelni i wlej na nią passatę pomidorową i wodę (ja zawsze przepłukuję wodą pojemnik po przecierze).
  • Dodaj sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego kotlety i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  • Podawaj z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chlebem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: gołąbki, gołąbki bez zawijania, kapusta, kapusta biała, kapusta włoska, kapusta z pomidorami, klasyczny obiad, kotlety mielone, kuchnia polska, mięso mielone, młoda kapusta, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, prosty obiad, rodzinny obiad, sos pomidorowy, tani obiad, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Mówimy o dwóch różnych potrawach: mielone z dodatkiem ryżu – to tradycyjne gołąbki, i oczywiście obowiązkowo w sosie pomidorowym, zaś samo mięso bez ryżu – to kapusta faszerowana. I nigdy nie dodaję do tych dań jajek – mają one sklejać mięso w kotletach mielonych, a tu farsz owijamy liśćmi kapusty, więc się nie rozwala w trakcie gotowania, a mięso jest o wiele delikatniejsze 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      U mnie w domu faktycznie mówiło się na takie danie „faszerowana”, ale w innych domach spotkałam się z nazwą gołąbki. Co do jajek to też nie dodaję ich do gołąbków, ale że tu mięsa nie owijamy, to można się wspomóc dodatkowym lepidłem 😉 Pozdrawiam, Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl