Zupa kalafiorowa to dobry pomysł na pyszny, szybki i rozgrzewający obiad. Jest lekka, ale pożywna, a do jej przygotowania są potrzebne tylko łatwo dostępne produkty.
W sezonie zróbcie ją koniecznie ze świeżego kalafiora, ale poza sezonem mrożony kalafior też da radę.
Prosta zupa kalafiorowa -zdrowy pomysł na obiad
Zawsze w moim rankingu zup królowała pomidorowa – najlepiej taka z przecieru z własnych pomidorów. Obowiązkowo z ryżem i świeżo rwanym lubczykiem. Na zaszczytnym drugim miejscu była natomiast zupa kalafiorowa. Delikatna, z rozpływającym się w ustach kremowym kalafiorem i z dużą garścią koperku.
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-20-scaled.jpg)
Zupa kalafiorowa to fantastyczny sposób na warzywne doładowanie. Mamy tu marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i kalafiora, czyli dobry zestaw zapewniający solidną dawkę witamin i dbającego o dobre trawienie błonnika.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-scaled.jpg)
Prosta zupa kalafiorowa – najważniejsze składniki
Kalafior. Niedawno odkryłam, że jest całkiem spore grono osób, które kalafiora nie znosi. A bo brzydko pachnie, a że bez smaku. A mi się wydaje, że po prostu nie trafili nigdy na dobrze przyrządzonego kalafiora. Świeży, dobrze doprawiony i podany to prawdziwe, kremowe niebo w gębie. A do tego jakie zdrowe!
Do przygotowania naszej zupy kalafiorowej możecie użyć zarówno świeżego jak i mrożonego kalafiora. Wszystko zależy od tego, czy przygotowujecie obiad w sezonie czy nie.
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-15-scaled.jpg)
Bulion. To drugi kluczowy składnik zupy. On nadaje ton całości.
Jeśli mam czas, to najczęściej sama przygotowuję lekki bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera korzeniowego lub naciowego, pora, cebuli i czosnku.
Gdy jednak zależy mi na czasie, korzystam z gotowych bio kostek bulionowych. Ważne, by nie miały dodatku zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku, jak np. glutaminian sodu.
Jeżeli wolicie zupy gotowane na wywarze mięsnym, to oczywiście on też pasuje do zupy kalafiorowej. Została resztka rosołu? Idealnie! Do naszej kalafiorowej jak znalazł.
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-16-scaled.jpg)
Ziemniaki. Ziemniaczki dopełniają całości smaku w zupie kalafiorowej i zagęszczają ją. Jestem typowym skrobiowym dzieckiem, więc ziemniaków, makaronu, ryżu u mnie nigdy dość.
Do zupy wybieram najczęściej nieduże ziemniaki z odmian, które kruszeją dopiero pod koniec gotowania, żeby mieć pewność, że nie powstanie mi ziemniaczana breja.
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-11-scaled.jpg)
Sprawdź też inne pomysły na pyszne zupy na obiad:
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Zupa krem z soczewicy i marchewki
![prosta zupa kalafiorowa](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/10/na-talerzu-1-14-300x300.jpg)
Prosta zupa kalafiorowa
Składniki
- 2 litry bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 kalafior ok. 600 g
- 400 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- koperek do podania
Kroki
- Kalafiora oczyść i oddziel różyczki. Jeśli są duże przekrój na mniejsze części (najważniejsze, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości).
- Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki jednolitej wielkości.
- W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
- Dodaj pokrojoną w drobne plastry marchewkę i kalafiora* i smaż przez kolejne 5-7 minut.
- Wlej do garnka gorący bulion (może być gotowy bulion ekologiczny) i gotuj na niedużym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami zupy (bez warzyw) i dodaj do garnka.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekanym koperkiem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!