Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki

Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie koniecznie, bo Bánh mì nie bez powodu bywa nazywana najsmaczniejszą kanapką na świecie.

Bánh mì

Co to jest Bánh mì?

Historia tej kanapki sięga połowy XIX wieku, kiedy na południu obecnego terytorium Wietnamu, powstała francuska kolonia Kochinchina ze stolicą w Sajgonie. Francuzi byli obecni na tym terenie aż do połowy XX wieku, więc to sto lat panowania odcisnęło swoje piętno na kulturze Wietnamczyków.

Widać to między innymi w kuchni, a bánh mì jest tego idealnym przykładem. Kanapka łączy w sobie francuskie opakowanie – bagietkę – z azjatyckim wnętrzem i dodatkami. Można teraz spotkać setki wersji tego przysmaku, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Wydaje mi się, że jedną z najbardziej egzotycznych wariacji jest ta z … lodami. Ja chyba zostanę jednak przy spokojniejszych dodatkach.

Reklama
Bánh mì

Składniki bánh mì

Najbardziej klasyczna wersja tej kanapki jest napakowana chả lụa, czyli tradycyjną wietnamską wieprzową kiełbasą, a także kolendrą, marynowanymi warzywami (marchwią, daikonem), plastrami świeżego ogórka i majonezem bądź innym sosem przygotowanym na jego bazie.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


Bánh mì

Samo bánh mì oznacza w języku wietnamskim pieczywo. Francuzi przywieźli do Kochinchiny swoje ukochane bagietki i zostały tam aż do dziś. Wietnamczycy wprowadzili jednak drobne modyfikacje do wypiekanego przez siebie pieczywa. Zamiast używać do pieczywa wyłącznie mąki pszennej jak w Europie, w Wietnamie dodaje się jeszcze często mąkę ryżową. Dzięki temu bagietki wykorzystywane do kanapek są lżejsze, mocniej napowietrzone.

Reklama
Bánh mì

Kanapka wege

Bánh mì, które dziś Wam proponuje różni się nieco od klasycznej wersji. Cały czas mamy tu chrupiącą bagietkę, dużo kolendry, marynowane warzywa, soczystego ogórka i sos majonezowy, ale zamiast mięsa jest jeden z moich ulubionych greckich serów, czyli halloumi. Wegetarianie często wykorzystują go jako składnik mięsopodobny – po odpowiednim doprawieniu i podaniu naprawdę można się nabrać.

Chrupiąca bagieta, duża ilość kolendry, aromatycznych, marynowanych warzyw i pysznego sosu kolendrowo-bazyliowego sprawia, że ta kanapka jest naprawdę wyjątkowa. Zachwyca kolorami i smakiem, a przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu.

Bánh mì

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.


Bánh mì – przepis na wietnamską kanapkę

Ta kanapka to przepyszny, aromatyczny miks kuchni wietnamskiej i francuskiej. Idealna na egzotyczną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Porcje 4 porcje
Czas przygotowania 45 min.
Czas gotowania 10 min.
Całkowity czas przygotowania 55 min.

Składniki

  • 2 średnie bagietki
  • 2-3 ogórki
  • 1 garść świeżej kolendry

Halloumi

  • 250 g halloumi
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Marynowane warzywa

  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka wody
  • szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki cukru

Sos kolendrowo-bazyliowy

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Kroki

Przygotowanie warzyw

  • Marchewkę pokrój w bardzo cienkie słupki lub na płaskie paski za pomocą tarki bądź obieraczki. Cebulę pokrój w cienkie talarki.
  • Przełóż warzywa do miski, zalej szklanką wody, octem i posyp cukrem.
  • Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 45 minut w temperaturze pokojowej.
    warzywa

Przygotowanie sosu

  • W blenderze umieść majonez, jogurt, kolendrę i bazylię. Zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie halloumi

  • Pokrój ser na ok. 1,5-2 cm plastry.
    halloumi
  • W miseczce wymieszaj sos sojowy i syrop klonowy.
  • Rozgrzej patelnię grillową i nakładaj na nią halloumi namoczone uprzednio w sosie z syropem. Smaż, aż nabierze złotego koloru z obu stron.

Przygotowanie kanapki

  • Bagietki przedziel na pół. Połówki te przekrój jeszcze na pół wzdłuż długości tak, by górna i dolna część były cały czas złączone jednym bokiem.
  • Pokrój ogórki w cienkie, długie plastry.
  • Obie strony bagietki posmaruj sosem. Na dół wyłóż grillowane halloumi, na to kilka plastrów ogórka, garść marynowanych warzyw i kolendry.

Rady

  • Tuż przed przygotowaniem kanapek, możesz podpiec chwilę bagietki w piekarniku, by były bardziej chrupiące.
  • Jeśli wolisz ostrzejsze potrawy, możesz dodać papryczkę chili do sosu.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: wietnamska
Słowo kluczowe: halloumi, kanapka, kolendra, kuchnie świata, obiad wegetariański, street food, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl