Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Te aromatyczne, mięciutkie klopsiki skąpane w pomidorowym zaskoczą Was bogactwem smaku.

To prawdziwy fit obiadklopsiki pieczemy, a nie smażymy, dzięki czemu mają mniej kalorii i zbędnego tłuszczu niż tradycyjna wersja.

Pomysł na obiad bez mięsa

Nie będę oszukiwać – lubię mięso. Jednak wiem, że mój organizm najlepiej czuje się w równowadze. Dlatego staram się dbać o to, żeby tak ułożyć domowy jadłospis, by na zmianę jeść obiady mięsne i te w wersji wege. Jednym z moich ulubionych obiadów bez mięsa są wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym.

Jeśli jesteście częstymi gośćmi na stronie, zapewne wiecie, że wszelkiej maści klopsiki i pulpeciki pojawiają się w mojej kuchni regularnie. Greckie soutzoukakia czy delikatne klopsiki z cukinią są pyszne, ale te klopsiki z fasoli mogą z nimi dzielnie konkurować!

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym – szybki obiad

Te klopsiki bez mięsa są po prostu przepyszne – mięciutkie i pełne aromatu. Dzięki temu, że pieczemy je, a nie smażymy, są też niskokaloryczne!

Dodatek sosu Worcestershire i wędzonej papryki sprawia, że klopsiki mają charakterystyczny, wspaniały smak. Te dwa składniki są bowiem nośnikami umami – jednego z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Jest on określany często jako mięsny, bulionowy, głęboki.

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym są jednak nie tylko pysznym, zdrowym, ale i szybkim pomysłem na obiad. Do ich przygotowania możecie użyć fasoli z puszki i zaoszczędzić czas potrzebny na wcześniejsze namoczenie suchej fasoli.

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Z czym podawać wege klopsiki z fasoli?

Te klopsiki będą fantastycznie smakować z kaszą – np. bulgur, kuskus czy orkiszową. Możecie je też podać z komosą ryżową.

Spróbujcie ich też z dodatkiem pełnoziarnistego makaronu – pycha!

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad bez mięsa:

Tofu w sosie pomarańczowym

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Curry z dynią i soczewicą

Halloumi zapiekane po grecku

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym są fantastycznym pomysłem na obiad bez mięsa. Są mięciutkie i aromatyczne. To też świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw w posiłku.
4 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Klopsiki

  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa do polania klopsików

Sos pomidorowy

  • 600 g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść świeżej bazylii posiekanej
  • łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • oliwa do smażenia

Kroki

Klopsiki

  • Fasolę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Do blendera włóż pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, fasolę, sos Worcestershire, paprykę wędzoną, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj przez kilkanaście sekund i dodaj jajko.
  • Zmiksuj ponownie i dodaj 3 łyżki płatków owsianych lub bułki tartej. Jeśli masa jest za luźna do formowania, dodaj kolejną łyżkę i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  • Zmocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układaj klopsiki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skrop klopsiki oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 20 minut obracając je w połowie.

Sos

  • Gdy klopsiki się pieką, przygotuj sos.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i przełóż cebulę. Smaż 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
  • Dodaj krojone pomidory, cukier, ocet balsamiczny i oregano. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut regularnie mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodaj pęczek świeżej bazylii.

Połączenie

  • Wyjmij klopsiki z piekarnika i przełóż je na patelnię. Podgrzej z sosem przez 1-2 minuty i podawaj z makaronem lub kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: czarna fasola, fasola, fit obiad, jarski obiad, klopsiki, obiad bez mięsa, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pulpety, szybki obiad, tani obiad, wege, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. @przepisynatalerzu podaliscie calkiem niezly przepis, tzlko musialam przynajmniej 2x wiecej platkow dac i ciut bulki tartej by w miare kupkę ulepic. przy przewracaniu warto uwazac bo kulki sie przyklejaja i to co dobre zostaje na papierze do pieczeniA. to takie falafele prawie

  2. 4 gwiazdki
    zapomnialam ogwiazdkowac..robie to teraz

  3. 4 gwiazdki
    Zgadzam się z przedmówczynią – zdecydowanie za mało zagęstnika w postaci płatków. Ja dałam finalnie 6 łyżek i ulepiłam z masy niewielkie płaskie kotleciki, które wyszły po upieczeniu bardzo delikatne, miękkie w środku. W smaku natomiast danie wyszło bardzo dobre

4 from 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl