Pieczony pstrąg z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami

Będę szczera – gdyby ryby były a) szerzej dostępne w dobrej jakości i b) tańsze, to jest szansa, że jadłabym je codziennie. Kocham ryby – pstrągi, dorsze, łososie, makrele, śledzie, halibuty etc. To niezwykle wdzięczny i uniwersalny produkt, który wspaniale się sprawdza w każdym wydaniu – pieczone z warzywami, gotowane w zupie, smażone.

Dlatego gdy zobaczyłam te piękne, dwie świeże ryby, od razu wiedziałam, co dziś będzie na obiad – pieczony pstrąg.

pieczony pstrąg

W przygotowaniu wykorzystałam świeże warzywa, które krótko zblanszowałam, ale możesz zawsze wykorzystać mrożone – również wystarczy je wrzucić na ok. 5 minut do wrzącej wody.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


pieczony pstrąg

Dodatek ziołowego masełka fantastycznie podkręca smak delikatnego pstrąga, ale nie przytłacza. Natomiast dzięki pieczeniu ryby w całości, unikamy ryzyka wysuszenia.

Pieczony pstrąg to niebo w gębie. I na dodatek takie proste do zrobienia.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY.


Pieczony pstrąg z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami

Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Świetny pomysł na efektowny obiad z superaromatycznym masłem ziołowym.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 2 świeże pstrągi o wadze ok. 300-350g
  • ½ kalafiora
  • ½ brokuła
  • 200 g mini marchewek
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduży pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ok. pół godziny przed rozpoczęciem przygotowań, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło.
  • Ryby umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą gruboziarnistą.
  • Zblanszuj pokrojone w nieduże kawałki kalafiora i brokuła oraz mini marchewkę.
  • Przygotuj masło – wymieszaj w miseczce ogrzane w temperaturze pokojowej masło, dodaj posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  • Do każdego pstrąga włóż 3-4 plastry cytryny i 1/3 masła czosnkowo-ziołowego.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ryb. Wokół nich wyłóż zblanszowane warzywa. Wyłóż na warzywa pozostałą część masła.
  • Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: jednogarnkowiec, pstrąg, ryba, z piekarnika

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl