Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Jeśli kochacie makarony tak jak ja, to musicie spróbować tego cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To absolutny klasyk niedzielnych rodzinnych obiadów. Wygląda efektownie i bez problemu najedzą się nim nawet największe głodomory.

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą – pyszne makaronowe rurki

To danie ma w sobie wszystko, co najlepsze – makaron, wyrazisty farsz szpinakowy z dodatkiem kremowego sera ricotta, pyszny sos pomidorowy z dużą ilością ziół i podpieczoną, miejscami chrupiącą i miejscami ciągnącą się mozzarellą. Małe Włochy na talerzu.

Farsz i sos

Farsz do cannelloni ze szpinakiem i ricottą lubię przygotowywać tylko z ricotty, ale zdarzają mi się małe oszustwa, gdy akurat brakuje jej w lodówce. Korzystam wtedy z serka śmietankowego typu Philadelphia – zmienia on nieco wyraz całego dania, bo nadaje więcej kremowości niż bliższa w konsystencji twarogowi ricotta. Dlatego jeśli nie macie w pobliżu sklepu z tym włoskim serem, spróbujcie spolszczonej wariacji z serkiem śmietankowym – jest równie pyszna!

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne makarony znajdziesz w zakładce MAKARON

Do przygotowania sosu, którym zalejecie nafaszerowane szpinakiem i serem rurki, najlepiej wykorzystać dobrej jakości pomidory z puszki. Czasami jednak można trafić na bardzo wodnistą partię – wtedy lubię zrobić mieszankę i dodać tylko jedną puszkę pomidorów, a jedno opakowanie passaty pomidorowej. Sos robi się gęstszy i bardziej treściwy.

Nie szczędźcie też ziół! Oregano, bazylia, tymianek i czosnek muszą się tu pojawić.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Oceń jako pierwszy/a

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Prawdziwa Italia na talerzu – aromatyczny farsz szpinakowy z dodatkiem ricotty, w pysznym sosie pomidorowym, pod ciągnącą się mozzarellą.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 25×35 cm

Składniki

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 450 g sera ricotta lub serka śmietankowego
  • 250 g makaronu cannelloni
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 250 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Rozmrożony szpinak dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
  • Wrzuć na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i duś przez 5 minut. Po tym czasie zestaw patelnię z ognia.
  • W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czonsku. Po chwili dodaj obie puszki pomidorów, bazylię, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 5-7 minut.
  • Do szpinaku dodaj ser i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  • Do formy do pieczenia wlej tyle sosu pomidorowego, by przykrył dno.
  • Nadziewaj rurki cannelloni masą szpinakowo-serową i układaj w formie blisko siebie.
  • Gdy zapełnisz całą formę makaronem, zalej go pozostałym sosem pomidorowym, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 35-40 minut, aż mozzarella się zrumieni.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: cannelloni, makaron, ricotta, szpinak, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl