Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Minestrone to pomysł na zupę pełną warzyw rodem z Włoch. Zupa jest pożywna, niezwykle smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki temu, że nie ma jednego, sztywnego przepisu na minestrone, możecie modyfikować przepis na podstawie tego, jakie warzywa akurat macie w kuchni.

Minestrone – pyszne czyszczenie lodówki

Minestrone to jedna z najstarszych potraw kuchni włoskiej. Tę gęstą, treściwą zupę warzywną jadano już na początku powstawania republiki rzymskiej! Oczywiście przez lata zasady jej przygotowywania i dodawane składniki zmieniały się, ale podstawowe założenie pozostało takie samo – wykorzystanie sezonowych produktów.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Najczęściej używane składniki

Tak jak wspominałam, nie ma jednego, słusznego przepisu na minestrone. Wszystko zależy od regionu, w którym zupa jest przygotowywana i pory roku. Jest jednak kilka składników, które stale pojawiają się w przepisach na ten klasyk kuchni włoskiej:

Fasola. Możecie użyć dowolnego rodzaju fasoli, ale prawdopodobnie najpopularniejsza w przepisach na minestrone jest biała fasola cannellini. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – to włoski gatunek fasoli 🙂 Od kilku lat coraz łatwiej ją dostać w polskich sklepach. Jeśli jednak nie możecie jej znaleźć w sklepie, z powodzeniem możecie ją zastąpić inną, ulubioną fasolą.

Zielenina. Szpinak, jarmuż, kapusta włoska – zielenina musi się pojawić minestrone. Szpinak jest najdelikatniejszy w smaku, ale jeśli chcecie czegoś bardziej aromatycznego, wybierzcie kapustę lub jarmuż.

Marchew i seler naciowy. Ten duet stanowi bazę wielu dań kuchni włoskiej, więc nie mogło go zabraknąć i w tym sztandarowym przepisie. Marchewka nadaje zupie delikatnej słodyczy, a seler gwarantuje chrupnięcie.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA

Ziemniaki czy makaron?

Jeśli nie straszne Wam węglowodany, to możecie zaszaleć i dodać ziemniaki ORAZ makaron 😉 Taka kombinacja często pojawia się we włoskich przepisach. Ja jednak najczęściej decyduję się na jedną z tych opcji. Przewagę mają jednak ziemniaczki, chyba w nawiązaniu do polskiej zupy jarzynowej.

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Pyszna, pożywna i bardzo prosta zupa pełna warzyw to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki 

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej
  • 400 g ziemniaków
  • 2 puszki fasoli cannellini
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • parmezan do podania

Kroki

  • W garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i liście laurowe. Podgrzej na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i seler naciowy. Dorzuć też pozbawione twardych elementów liście jarmużu oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 5-7 minut.
  • Dodaj bulion gorący bulion warzywny i gotuj przez 15 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i fasolę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut albo aż wszystkie składniki będą miękkie/al dente.
  • Podawaj z grzankami i parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, włoski obiad, zupa, zupa jarzynowa, zupa warzywna

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl