Curry z ciecierzycy i kalafiora

Curry z ciecierzycy i kalafiora to pyszny i prosty pomysł na obiad bez mięsa rodem z Indii. Delikatny kalafior i pożywna ciecierzyca skąpane w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego to obłędne połączenie, które zasmakuje także mięsożercom.

Curry z ciecierzycy i kalafiora – egzotyczny przepis na obiad bez mięsa

Curry z ciecierzycy i kalafiora to idealny obiad na zabiegany dzień. Nie ma tu długiego krojenia, lepienia, formowania czy marynowania. Wystarczy podzielić kalafiora na różyczki, dodać ciecierzycę z puszki, mleczko kokosowe, przyprawy i czekać, aż wszystko zamieni się w aromatyczną potrawkę o słonecznym kolorze.

To jedno z dań, które poleciłabym wszystkim zastanawiającym się, czy można najeść się wegetariańskim obiad. Jestem przekonana, że po talerzu tego curry z dodatkiem delikatnego ryżu basmati, byliby pewni, że nie tylko mięso gwarantuje uczucie sytości.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Indyjska kuchnia przyprawami stoi

Curry to jest tak wygodne danie, że można do niego dorzucić właściwie wszystko i będzie pyszne, o ile dobrze je doprawimy. Aromatyczne przyprawy to podstawa kuchni indyjskiej, więc warto zrobić dobre zapasy przed przystąpieniem do przygotowywania takiego dania.

Ułatwieniem na pewno jest zakup mieszanki curry w proszku. W jej skład wchodzą zazwyczaj: kurkuma (to jej przyprawa zawdzięcza swój charakterystyczny, żółty kolor), kolendra, kumin, chili, gorczyca, kozieradka i czosnek. Unikajcie mieszanek z solą w składzie, bo najczęściej nie wiadomo, jaką część przyprawy stanowi.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Używając gotowej mieszanki macie gotową bazę smaku, którą możecie tylko podbijać swoimi ulubionymi aromatami. Tak właśnie zrobiłam w tym przepisie na curry z ciecierzycy i kalafiora – mieszankę curry wzmacniam dodatkowo czosnkiem, kuminem i kurkumą.

Oceń jako pierwszy/a

Curry z ciecierzycy i kalafiora

Curry z ciecierzycy i kalafiora to przepyszna propozycja na obiad bez mięsa w indyjskim stylu.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki olej
  • łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • ryż basmati lub jaśminowy do podania
  • świeża kolendra do podania

Kroki

  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego). Wsyp curry, kumin i kurkumę i smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty, by wydobyć z przypraw pełen aromat.
  • Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj.
  • Dodaj krojone pomidory, ciecierzycę i podzielonego na różyczki kalafiora. Dopraw solą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Podawaj z ryżem i posiekaną, świeżą kolendrą.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, curry, fit obiad, indyjskie curry, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl