Ta bajecznie prosta zupa krem z soczewicy i marchewki to ratunek na “dzień lenia”. Przygotowanie – 5 minut, gotowanie – 15 minut, składniki – 4. I pyszny, pełnowartościowy obiad gotowy!
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy.png)
Zupa krem z soczewicy i marchewki – gdy jest głód, a w lodówce nie ma nic
Zupa krem to fantastyczny wynalazek. Jeśli zalegają Wam jakieś warzywa, a nie macie na nie pomysłu, zróbcie zupę krem. Do tego jakiś białkowy bądź skrobiowy dodatek w postaci ziemniaków, batatów, ciecierzycy czy – tak jak w dzisiejszym przepisie – soczewicy, nieco bulionu i pełnowartościowy posiłek gotowy. I to w nie więcej niż 20 minut!
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy-5-scaled.jpg)
Zupa krem z soczewicy i marchewki – wskazówki
- Świeże marchewki to podstawa. Jako że w przepisie jest naprawdę minimalna liczba składników, należy zadbać o ich jakość. Dlatego marchewki, które użyjemy, powinny być soczyste, jędrne i pięknie pachnące. Ja najbardziej lubię takie, które barwią mi ręce na wściekły pomarańcz, bo są tak cudownie soczyste. Wiadomo, zupa wyjdzie także z marchewek, które poleżały już kilka dni w koszyku na warzywa, ale świeże i soczyste marchewy dadzą potrawie wyjątkową świeżość.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.
2. Soczewica. Najczęściej zupy krem przygotowuję z dodatkiem czerwonej soczewicy. Nie wymaga ona długiego czasu gotowania, ładnie się rozgotowuje i blenduje. Zupy przygotowane na jej bazie mają zdecydowanie bardziej gładką i delikatną konsystencję niż te, do których używamy soczewicy zielonej czy brązowej. Nie oznacza to jednak, że czerwona soczewica jest jedynym słusznym rodzajem, który możemy wykorzystać w zupie. Na zdjęciach, które widzicie, jest zupa krem z dodatkiem zielonej soczewicy. Gotowałam ją dosłownie 5 minut dłużej i potrzebowała kilku obrotów blendera więcej, ale w smaku była równie dobra, co wersja z czerwoną soczewicą.
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy-7-scaled.jpg)
3. Bulion. Wiadomo, że najlepiej byłoby do naszej zupy krem dodać świeżego rosołu, ale jeśli akurat go brak, to polecam gotowy bulion ekologiczny. Jest kilka firm, które robi bardzo dobre kostki bulionowe – zarówno pod kątem smaku, jak i składu. Kiedyś był problem z ich dostępnością, ale obecnie widzę je nawet w moim przydomowym spożywczaku. Kupując gotowe kostki bulionowe warto zwrócić uwagę, by nie miały sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku (tu mam na myśli takie składniki jak: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy) i oleju palmowego. Dobrze też, jeśli miałyby zredukowaną ilość soli.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
4. Przyprawy. Nie możemy zapominać o przyprawach, które często robią robotę w przypadku zup krem. Do zupy z soczewicy i marchewki pasują przyprawy korzenne, jak imbir (jeśli macie świeży do starcia, to już w ogóle miodzio), gałka muszkatołowa, kurkuma, kumin. Dzięki nim zupa nabiera wyjątkowego, głębokiego smaku, a wspaniały zapach roznosi się po całej kuchni. Oprócz walorów smakowych, przyprawy te dbają również o nasz układ trawienny i działają wspomagająco na perystaltykę jelit.
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy-10-scaled.jpg)
Podanie i przechowywanie
Zupa krem z soczewicy i marchewki świetnie komponuje się z takimi dodatkami jak chlebki naan, grissini i klasyczne grzanki. Możecie ją też serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego i posiekaną, świeżą kolendrą.
Zupę należy przechowywać w lodówce przez maks. 3 dni. Można ją też zamrozić – wystarczy przelać ją do torebek do głębokiego mrożenia. W zamrażarce może czekać na swoją kolej do 3 miesięcy.
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy-6-scaled.jpg)
![zupa krem z soczewicy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/zupa-krem-z-soczewicy-9-300x300.jpg)
Zupa krem z soczewicy i marchewki
Składniki
- 600 g marchewki
- 160 g soczewicy (dowolnego rodzaju)
- 1,4 litra bulionu
- 125 ml mleka (może być roślinne)
- świeży starty imbir
- ½ łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- ½ łyżki masła klarowanego
Kroki
- Marchew obierz i pokrój w cienki plastry.
- Do garnka włóż masło, dodaj kumin. Podsmaż go chwilę, żeby wydobyć pełny aromat.
- Dorzuć do garnka marchewkę i podsmaż 2-3 minuty.
- Dodaj soczewicę, bulion, mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15-18 minut.
- Zdejmij z ognia i zblenduj do powstania jednolitej masy.
- Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany, grzankami lub chlebem naan.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!