Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to fantastyczny pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia.

Wystarczy kilka łatwo dostępnych, niedrogich składników, 30 minut w kuchni i pyszny, sycący posiłek gotowy!

Szybki obiad z kurczakiem

Mało kto może sobie pozwolić na spędzenie długich godzin w kuchni w ciągu tygodnia. Praca, codzienne obowiązki i zajęcia zajmują pochłaniają większość czasu.

W takie dni najlepiej sprawdzić się obiad, który można przygotować w 30 minut. A jeśli jeszcze jest pyszny i sycący, to mamy prawdziwy strzał w 10!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to właśnie taki posiłek – szybki, prosty i super smaczny.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem – składniki i wskazówki

Do przygotowania potrawki potrzebujemy tylko kilku składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie spożywczym.

Pierś z kurczaka. Jak zawsze polecam Wam używać mięsa dobrej jakości. Ja najczęściej stawiam na kurczaka kukurydzianego lub zagrodowego. Różnicę w porównaniu ze „zwykłym” kurczakiem zauważycie już na etapie przygotowania – lepsze mięso ma bardziej zwartą konsystencję i podczas obróbki termicznej nie wycieka z niego tyle płynu.

Pieczarki. Możecie użyć zarówno jasnych, jak i brązowych pieczarek. Jasne są delikatniejsze i ich smak będzie mniej wyczuwalny w potrawie. Brązowe mają bardziej wyrazisty smak i z tego powodu zdecydowanie częściej pojawiają się w mojej kuchni, w tym jako dodatek do tej potrawy.

Por. Do tego obiadu będzie potrzeba tylko biała część pora. Nie wyrzucajcie jednak zielonej – wykorzystajcie ją np. do przygotowania bulionu warzywnego.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z kurczakiem:

Kurczak z dynią i pieczarkami

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

5 na 1 głos

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to idealny pomysł na szybki obiad. Łatwo dostępne składniki, 30 minut w kuchni i pyszny posiłek gotowy.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu np. basmati
  • 2 pory
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżeczki masła klarowanego. Dodaj pieczarki, skrop obficie sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przełóż je do miski lub na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojonego kurczaka. Posyp solą i pieprzem cytrynowym. Smaż 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Dodaj pora i smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Dodaj pieczarki, bulion i kremówkę. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut.
  • Podawaj z ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: grzyby, jedzenie dla sportowców, klasyczny obiad, kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pieczarki, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Inspiracja do przepisu: „Każdy może gotować” Jamie Oliver

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl