Zupa tajska z kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami to rozgrzewający, sycący i pełen aromatu pomysł na obiad.
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym jest też fantastycznym pomysłem na wykorzystanie resztek kurczaka.
To też jedno z tych dań, które „robi się samo” – wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i cierpliwie czekać, aż wszystkie składniki połączą się w pyszną zupę. Możecie jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, jeśli skorzystacie z mrożonej mieszanki warzyw.
Zupa tajska z kurczakiem – prosty pomysł na obiad
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to super prosty i pyszny obiad. Mamy tu delikatne mięso z kurczaka, makaron ryżowy i całą masę zdrowych warzyw. A wszystko skąpane jest w niezwykle aromatycznym, przepysznym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego.
By zupa miała idealny, wyrazisty smak, musimy pamiętać o kilku kluczowych przyprawach i ziołach. Tylko z nimi będzie jednocześnie pikantna, kwaskowa i słodka.
Brzmi dość szalenie? Może i jest, ale za to jak pysznie!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić dobrą zupę tajską?
Żeby zrobić pyszną zupę tajską z kurczakiem musimy pamiętać, by użyć świeżych, dobrej jakości składników i wykorzystać niesamowicie aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Należą do nich m.in. pasta curry, sos rybny i mleczko kokosowe.
Pasta curry – podstawa smaku tajskiej kuchni
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym zawdzięcza swój aromat i pikantny smak paście curry.
Ten aromatyczny i intensywny mix przypraw jest niezwykle popularny i powszechnie używany w kuchni tajskiej. Bardzo często łączy się go z mleczkiem kokosowym – to słodko-ostre zestawienie fantastycznie się uzupełnia.
Do najważniejszych składników pasty curry należą:
- papryczki chilli – czerwone bądź zielone, w zależności od rodzaju pasty
- pasta krewetkowa
- cebula – zwykła bądź szalotka
- czosnek
- trawa cytrynowa
- galangal lub imbir
- ziarna kolendry
- opcjonalnie – limonka kaffir, kumin, kolendra, kurkuma
W zupie tajskiej z kurczakiem najczęściej wykorzystuję zieloną pastę curry. Lubię aromaty limonki kaffir i kolendry, które z niej przebijają. Jeśli jednak macie w szafce czerwoną czy żółtą pastę curry to oczywiście również możecie je wykorzystać.
Kontrowersyjny dodatek – sos rybny
Tak, wiem, w tym miejscu kilka osób może zwątpić. Sos rybny nie brzmi jak najpyszniejszy dodatek na świecie i sam w sobie specjalnie smaczny nie jest. To jednak jeden z najważniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywane równie często co popularny sos sojowy. Robi się go ze sfermentowanych ryb, soli i wody.
Nie zrażajcie się jednak! Gdy dodacie sos do potrawy, nie wyczujecie w niej rybnego aromatu. Sos dodaje smak umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, nazywany też „mięsnym” lub „bulionowym”) i w wyjątkowy sposób podkręca inne pojawiające się w przepisie przyprawy. Nasza zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym dzięki dodatkowi tego sosu.
Jeśli natomiast nie udało mi się Was przekonać i obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy.
Mleczko kokosowe – zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym jest dzięki niemu wyjątkowa
Ten pyszny, lekko słodki napój roślinny to jeden z najważniejszych produktów kuchni azjatyckiej. Otrzymuje się go poprzez odcedzenie i odciśnięcie ugotowanego miąższu kokosa przez gazę.
W sklepach znajdziecie mleczka o różnej zawartości tłuszczu i ekstraktu z kokosa. Im mniej tłuszczu, tym mniej ekstraktu, co oznacza, że mleczko jest rzadsze i mniej wyraziste w smaku. Do tej zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym używam najczęściej mleczka o zawartości tłuszczu min. 17%. Dzięki niemu zupa ma wspaniały smak i bardziej kremową konsystencję.
Sprawdź także inne przepisy przepisy kuchni azjatyckiej:
Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Składniki
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 g makaronu ryżowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 350 g ugotowanego, poszarpanego kurczaka może być z rosołu lub pieczenia
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 łyżka kurkumy
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5-6 liści limonki kaffir
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 g warzyw (u mnie najczęściej: marchew, por, cukinia, papryka)
- garść kolendry do podania
Kroki
- Do garnka wlej olej słonecznikowy. Dodaj pastę curry i kurkumę, podsmaż chwilę.
- Wrzuć pokrojone w kostkę lub w cienkie paski warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
- Dodaj starty korzeń imbiru, pastę z tamaryndowca, sos rybny i liście limonki kaffir. Gotuj przez 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do gotującego się bulionu z warzywami, dorzuć poszarpanego kurczaka i wlej mleko kokosowe. Zamieszaj, dodaj sok z limonki, dopraw, jeśli jest taka potrzeba i gotuj 10 minut.
- Ugotowany makaron przełóż do miseczek i zalej gorącą zupą. Podawaj z posiekanymi liśćmi kolendry.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu, a także dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!