Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa tajska z kurczakiem, warzywami i makaronem ryżowym to danie, które smakuje każdemu. Można przygotować ją z rozmaitymi dodatkami. Jest też fantastycznym sposobem na wykorzystanie resztek kurczaka.

Zupa tajska z kurczakiem – najważniejsze dodatki

Tak jak wspominałam wcześniej, zupę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami (warzywa, grzyby), ale aby zachować jej charakterystyczny smak, warto pamiętać o kilku kluczowych przyprawach i ziołach. Tylko z nimi zupa będzie jednocześnie pikantna, kwaskowa i słodka. Brzmi dość szalenie? Może i jest, ale za to jak pysznie!

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na zupy znajdziesz w zakładce ZUPA

Pasta curry

Do przygotowania dzisiejszego przepisu niezbędna jest pasta curry. Ta niezwykle aromatyczna i intensywna przyprawa jest niezwykle popularna i powszechnie używana w kuchni tajskiej. Bardzo często łączy się ją z mleczkiem koosowym – ten słodko – ostry miks fantastycznie się uzupełnia.

Do najważniejszych składników pasty curry należą:

  • papryczki chilli – czerwone bądź zielone, w zależności od rodzaju pasty
  • pasta krewetkowa
  • cebula – zwykła bądź szalotka
  • czosnek
  • trawa cytrynowa
  • galangal lub imbir
  • korzenie kolendry
  • opcjonalnie – limonka kaffir, kumin, kolendra, kurkuma

W zupie tajskiej z kurczakiem najczęściej wykorzystuję zieloną pastę curry. Lubię aromaty limonki kaffir i kolendry, które się z niej przebijają. Jeśli jednak macie w szafce czerwoną czy żółtą pastę curry to oczywiście również świetnie będą tu pasować.

zupa tajska z kurczakiem

Pasta z tamaryndowca

To jedno z moich ulubionych odkryć kulinarnych. Tamaryndowiec indyjski lub też powidlnik indyjski to drzewo spotykane przede wszystkim w Afryce i Azji, ale pojawia się również w Ameryce Środkowej i Południowej. Drewno tamaryndowca jest cenione ze względu na charakterystyczną żółtoczerwoną barwę. Natomiast kwaśne owoce są powszechnie używane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej i latynoamerykańskiej, m.in. w curry, chutneyach, sorbetach i orzeźwiających napojach typu aguas frescas. Pasta z tamaryndowca stanowi też składnik popularnych w kuchni anglosaskiej sosów – Worcestershire i HP Sauce.

zupa tajska z kurczakiem

Mleko kokosowe

Bez mleka kokosowego nie ma zupy tajskiej. Ten kremowy, mlecznobiały płyn o słodkim zapachu otrzymuje się z przetartej pulpy z dojrzałych orzechów kokosowych. Jest delikatny i lekko słodki w smaku, ale specjaliści od zdrowego odżywiania niezbyt przychylnie na niego patrzą – zawiera bowiem dużą ilość tłuszczy nasyconych, które powinniśmy ograniczać. Warto jednak pozwolić sobie raz na jakiś czas na odrobinę tego pysznego szaleństwa.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Imbir

Ostatnim z najważniejszych dodatków do zupy tajskiej z kurczakiem jest imbir. Chyba nikomu nie musimy go przedstawiać. Imbir ma wiele właściwości leczniczych. To skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe, mdłości i bóle rozmaitego pochodzenia. Ta roślina ma też mnóstwo walorów smakowych, docenianych zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Zupa tajska z kurczakiem zawdzięcza mu charakterystyczny, lekko pikantny posmak.

zupa tajska z kurczakiem

Sos rybny

Tak, wiem, w tym miejscu kilka osób może zwątpić. Sos rybny nie brzmi jak najpyszniejszy dodatek na świecie i sam w sobie specjalnie smaczny nie jest. Natomiast nie zrażajcie się – w zupie nie wyczujecie rybnego aromatu, natomiast sam sos dodaje smak umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, nazywany też „mięsnym” lub „bulionowym”) w wyjątkowy sposób podkręca inne pojawiające się w przepisie przyprawy.

Sos rybny to jeden z najważniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywane równie często co popularny sos sojowy. Robi się go ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Warto dodać go do zupy, jeśli jednak cały czas obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy.

Oceń jako pierwszy/a

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek kurczaka po pieczeniu czy rosole, to jest idealny przepis dla ciebie. Ta pyszna, pełna aromatów zupa, mimo całego bogactwa smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 350 g ugotowanego, poszarpanego kurczaka może być z rosołu lub pieczenia
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5-6 liści limonki kaffir
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g warzyw (u mnie najczęściej: marchew, por, cukinia, papryka)
  • garść kolendry do podania

Kroki

  • Na patelnię wlej olej słonecznikowy. Dodaj pastę curry i kurkumę, podsmaż chwilę.
  • Wrzuć pokrojone w kostkę lub w cienkie paski warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
  • Dodaj starty korzeń imbiru, pastę z tamaryndowca, sos rybny i liście limonki kaffir. Gotuj przez 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do gotującego się bulionu z warzywami, dorzuć poszarpanego kurczaka i wlej mleko kokosowe. Zamieszaj, dodaj soli jeśli jest taka potrzeba i gotuj kolejne 5-8 minut.
  • Ugotowany makaron przełóż do miseczek i zalej gorącą zupą. Podawaj z posiekanymi liśćmi kolendry.
    zupa tajska z kurczakiem
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: curry, imbir, kurczak, makaron ryżowy, mleko kokosowe, pasta curry, pasta z tamaryndowca, pierś z kurczaka, zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl