Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa tajska z kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami to rozgrzewający, sycący i pełen aromatu pomysł na obiad.

To jedno z tych dań, które „robi się samo” – wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i cierpliwie czekać, aż wszystkie składniki połączą się w pyszną zupę.

To też fantastyczny sposób na wykorzystanie resztek kurczaka.

Zupa tajska z kurczakiem – prosty pomysł na obiad

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to super prosty i pyszny obiad.

By zachować jej charakterystyczny smak, warto pamiętać o kilku kluczowych przyprawach i ziołach. Tylko z nimi zupa będzie jednocześnie pikantna, kwaskowa i słodka.

Brzmi dość szalenie? Może i jest, ale za to jak pysznie!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pasta curry – podstawa smaku tajskiej kuchni

Do przygotowania tej zupy niezbędna jest pasta curry.

Ten aromatyczny i intensywny mix przypraw jest niezwykle popularny i powszechnie używany w kuchni tajskiej. Bardzo często łączy się go z mleczkiem kokosowym – to słodko – ostre zestawienie fantastycznie się uzupełnia.

Do najważniejszych składników pasty curry należą:

  • papryczki chilli – czerwone bądź zielone, w zależności od rodzaju pasty
  • pasta krewetkowa
  • cebula – zwykła bądź szalotka
  • czosnek
  • trawa cytrynowa
  • galangal lub imbir
  • korzenie kolendry
  • opcjonalnie – limonka kaffir, kumin, kolendra, kurkuma

W zupie tajskiej z kurczakiem najczęściej wykorzystuję zieloną pastę curry. Lubię aromaty limonki kaffir i kolendry, które z niej przebijają. Jeśli jednak macie w szafce czerwoną czy żółtą pastę curry to oczywiście również świetnie będą tu pasować.

Kontrowersyjny dodatek – sos rybny

Tak, wiem, w tym miejscu kilka osób może zwątpić. Sos rybny nie brzmi jak najpyszniejszy dodatek na świecie i sam w sobie specjalnie smaczny nie jest.

Natomiast nie zrażajcie się – w zupie nie wyczujecie rybnego aromatu, natomiast sam sos dodaje smak umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, nazywany też „mięsnym” lub „bulionowym”) w wyjątkowy sposób podkręca inne pojawiające się w przepisie przyprawy.

Sos rybny to jeden z najważniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Jest wykorzystywane równie często co popularny sos sojowy. Robi się go ze sfermentowanych ryb, soli i wody.

Warto dodać go do zupy, jeśli jednak cały czas obawiacie się ewentualnego rybnego posmaku, możecie zamienić sos rybny na sojowy.

Zupa tajska z kurczakiem

Sprawdź inne przepisy przepisy kuchni azjatyckiej:

Tofu w sosie pomarańczowym

Kurczak curry

Bahn mi

5 na 2 głosów

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Jeśli szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek kurczaka po pieczeniu czy rosole, to jest idealny przepis dla ciebie. Ta pyszna, pełna aromatów zupa, mimo całego bogactwa smaku, jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 350 g ugotowanego, poszarpanego kurczaka może być z rosołu lub pieczenia
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5-6 liści limonki kaffir
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g warzyw (u mnie najczęściej: marchew, por, cukinia, papryka)
  • garść kolendry do podania

Kroki

  • Do garnka wlej olej słonecznikowy. Dodaj pastę curry i kurkumę, podsmaż chwilę.
  • Wrzuć pokrojone w kostkę lub w cienkie paski warzywa. Wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
  • Dodaj starty korzeń imbiru, pastę z tamaryndowca, sos rybny i liście limonki kaffir. Gotuj przez 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Do gotującego się bulionu z warzywami, dorzuć poszarpanego kurczaka i wlej mleko kokosowe. Zamieszaj, dodaj soli jeśli jest taka potrzeba i gotuj 10 minut.
  • Ugotowany makaron przełóż do miseczek i zalej gorącą zupą. Podawaj z posiekanymi liśćmi kolendry.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: curry, imbir, kurczak, makaron ryżowy, mleko kokosowe, pasta curry, pasta z tamaryndowca, pierś z kurczaka, zupa tajska, zupa tajska z kurczakiem
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl