Tofu sezamowe z brokułem

Tofu sezamowe z brokułem to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa i jedna z najlepszych potraw z tofu w historii. Cudowne, nasączone aromatycznym sosem tofu z delikatnym ryżem jaśminowym i brokułem posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom.

Tofu sezamowe, czyli jak przekonać fana schabowych do obiadu bez mięsa

Nie raz słyszałam opinię, że tofu jest „fu” i jeść się tego nie da. Że gąbczaste, bez smaku i nic dobrego nie da się z nim zrobić. Oj wiele omija tych, którzy tak uważają. Tofu to fantastyczny zamiennik mięsa i świetna baza do pożywnych obiadów.

Najlepszym przykładem na to, że ten niepozorny twaróg sojowy może być naprawdę pyszny, jest dzisiejszy przepis na tofu sezamowe z brokułem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sekret smaku

Kluczem do pysznego tofu w tym przepisie jest panierka z mąki ziemniaczanej. Obtoczenie tofu przed smażeniem w skrobi ziemniacznej to dalekowschodni sposób na „dosmaczenie” tego sojowego twarogu. Panierka chłonie sos i wtłacza smak do kostek tofu.

Tak przygotowane tofu jest po prostu fantastyczne w smaku, a dodatkowo zyskuje bardzo ciekawą konsystencję. Środek jest miękki, natomiast nasiąknięta sosem panierka jest chrupiąco-ciągnąca. Musicie tego spróbować!

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad bez mięsa znajdziesz w zakładce WEGE

Jakie tofu wybrać?

Najlepsze do tego dania będzie najbardziej klasyczne, twarde tofu naturalne. Twaróg mocno nasiąka smakiem pysznego sosu sezamowego, więc niepotrzebne mu dodatki. Jeśli natomiast macie w lodówce tofu z przyprawami, to oczywiście też się sprawdzi w tym daniu – dodatkowy aromat nada mu nowego wymiaru.

Oceń jako pierwszy/a

Tofu sezamowe z brokułem

Tofu sezamowe z brokułem to przepyszny, super aromatyczny pomysł na obiad bez mięsa. Mięsożercy też będą zachwyceni!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Tofu

  • 400 g tofu
  • łyżki mąki ziemniaczanej

Sos

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula dymka (część cebulowa)

Pozostałe

  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • olej roślinny do smażenia
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 duży brokuł
  • szczypior z dymki do posypania

Kroki

  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
  • Brokuł oczyść i podziel je na różyczki o podobnej wielkości.
  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp 1½ łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie obtocz każdy kawałek.
  • Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oleju roślinnego (olej powinien pokrywać całe dno patelni) i ułóż tofu, kostka po kostce, obok siebie. Kostki nie powinny się stykać, bo zaczną się kleić.
  • Smaż tofu przez 4-5 minut z jednej strony. Kiedy zacznie delikatnie się rumienić, przekręć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
  • W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i brokuł.
  • Gdy tofu będzie już rumiane z obu stron (łącznie na smażenie tofu należy liczyć ok. 10-12 minut), zmniejsz ogień do minimum i wlej na patelnię sos.
  • Wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż sos dokładnie pokryje wszystkie chrupiące kostki. Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu, dolej nieco wody.
  • Na talerzu ułóż brokuł, obok ryż, a na ryżu otulone sosem tofu. Posyp dodatkowo prażonym sezamem i szczypiorem z dymki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: azjatycka, chińska
Słowo kluczowe: brokuł, jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, ryż, soja, szybki obiad, tani obiad, tofu, wege, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl