Zapraszam Was dziś do greckiej tawerny. Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to kwintesencja tego, co najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Orzeźwiający dip serowy w towarzystwie rozpływającego się w ustach bakłażana, polanego słodko-pikantną oliwą to przepyszne połączenie.
Ubijana feta z pieczonym bakłażanem
Dip z ubijanej fety jest bardzo prosty w przygotowaniu, a ma wiele zastosowań. Możesz go wykorzystać jako dodatek do pieczonych warzyw (tak jak w tym przepisie), do sałatek, focacci, tortilli czy krakersów. Możesz też smarować nim kanapki i grzanki.
ODWIEDŹ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Bakłażan a’la wachlarz. Jak upiec bakłażana?
Jeden z moich ulubionych sposobów na pieczenie bakłażana to pokrojenie go na dość cienkie plastry tak, by w efekcie przypominał rozłożony wachlarz.
Przygotowuję bakłażana ok. 30 minut przed pieczeniem. Po pokrojeniu, posypuję plastry solą i zostawiam. Po tym czasie wycieram go dokładnie papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się z bakłażana goryczki.
Żeby ubijana feta z pieczonym bakłażanem wyszła przepyszne i by bakłażan był idealnie mięciutki, nie warto żałować oliwy. W przeciwnym wypadku będzie suchy, ciągnący się i po prostu niesmaczny.
Pikantna oliwa inspirowana Ottolenghim
Ta pikantna oliwa, która dodaje charakteru potrawie, to pomysł zaczerpnięty od Yotama Ottolenghiego. Ten brytyjski szef kuchni wykorzystuje tę oliwę z różaną harissą i syropem klonowym do wielu dań, w tym do swojego słynnego opalanego bakłażana.
Sprawdź też inne przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej:
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński
Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- sól
- oliwa
- za'atar
- świeża mięta posiekana
Pikantna oliwa
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki harissy
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy
Ubijana feta
- 150 g sera feta
- 80 g gęstego jogurtu greckiego
- sok z ½ cytryny
Kroki
Pieczony bakłażan
- Bakłażana pokrój w plastry, ale nie dochodząc do główki tak, by powstał wachlarz.
- Posyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem. Przełóż na papier do pieczenia, dokładnie nasmaruj oliwą, posyp solą.
- Wstaw bakłażana do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękki.
- W międzyczasie przygotuj dip z ubijanej fety i pikantną oliwę.
Ubijana feta
- Do blendera wrzuć fetę, jogurt, dodaj sok z cytryny i zmiksuj do powtania gładkiej, puszystej masy.
Pikantna oliwa
- W miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę, harissę, syrop z agawy, sok z cytryny i szczyptę soli.
- Na dużym talerzu rozsmaruj ubijaną fetę. Ułóż na niej pieczonego bakłażana, posyp pestkami granata, za'atarem, posiekaną miętą i polej pikantną oliwą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Super
Kochana, jaką fetę polecasz?
Świetna jest feta Mytilini Lesvos, ale nie widziałam jej nigdzie poza greckimi deli. Z takich szerzej dostępnych smaczna jest też Mt Athos 🙂