Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem

Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to przepyszny pomysł na lunch w stylu śródziemnomorskim.
Servings 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • za'atar
  • świeża mięta posiekana

Pikantna oliwa

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki harissy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy

Ubijana feta

  • 150 g sera feta
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny

Kroki

Pieczony bakłażan

  • Bakłażana pokrój w plastry, ale nie dochodząc do główki tak, by powstał wachlarz.
  • Posyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem. Przełóż na papier do pieczenia, dokładnie nasmaruj oliwą, posyp solą.
  • Wstaw bakłażana do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękki.
  • W międzyczasie przygotuj dip z ubijanej fety i pikantną oliwę.

Ubijana feta

  • Do blendera wrzuć fetę, jogurt, dodaj sok z cytryny i zmiksuj do powtania gładkiej, puszystej masy.

Pikantna oliwa

  • W miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę, harissę, syrop z agawy, sok z cytryny i szczyptę soli.
  • Na dużym talerzu rozsmaruj ubijaną fetę. Ułóż na niej pieczonego bakłażana, posyp pestkami granata, za'atarem, posiekaną miętą i polej pikantną oliwą.
Posiłek: kolacja, lunch
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bakłażan, dip, feta, ser feta, ubijana feta