Ubijana feta z pieczonym bakłażanem i granatem to przepyszny pomysł na lunch w stylu śródziemnomorskim.
Servings 2porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.
Składniki
2średniebakłażany
sól
oliwa
za'atar
świeża miętaposiekana
Pikantna oliwa
5łyżekoliwy
2łyżeczkiharissy
sok z ½ cytryny
1łyżkasyropu z agawy
Ubijana feta
150gsera feta
80ggęstego jogurtu greckiego
sok z ½ cytryny
Kroki
Pieczony bakłażan
Bakłażana pokrój w plastry, ale nie dochodząc do główki tak, by powstał wachlarz.
Posyp solą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem. Przełóż na papier do pieczenia, dokładnie nasmaruj oliwą, posyp solą.
Wstaw bakłażana do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-50 minut, aż będzie miękki.
W międzyczasie przygotuj dip z ubijanej fety i pikantną oliwę.
Ubijana feta
Do blendera wrzuć fetę, jogurt, dodaj sok z cytryny i zmiksuj do powtania gładkiej, puszystej masy.
Pikantna oliwa
W miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę, harissę, syrop z agawy, sok z cytryny i szczyptę soli.
Na dużym talerzu rozsmaruj ubijaną fetę. Ułóż na niej pieczonego bakłażana, posyp pestkami granata, za'atarem, posiekaną miętą i polej pikantną oliwą.