Bierzcie i zapisujcie go wszyscy – to najprostszy przepis na lasagne ze szpinakiem.
Prawie 1 kilogram szpinaku (!) i kremowy sos beszamelowy z dodatkiem aromatycznego parmezanu to gwarancja, że podacie na stół pyszny obiad.
Prosty przepis na lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Włosi są naprawdę dobrzy w comfort food i ta lasagne jest to świetnym dowodem.
Lasagne (lazania) to niezwykle popularne włoskie, w którym warstwami przekładamy farsz (mięsny lub wegetariański) i płaty makaronu, których nazwa to również lasagne. Całość posypuje się startym serem i zapieka, aż ser jest zarumieniony i cudownie się ciągnie.
Najpopularniejszą wersją tej potrawy jest dobrze Wam znane lasagne bolognese, z dodatkiem klasycznego ragù bolognese, przygotowywanym na bazie mięsa mielonego i pomidorów.
Natomiast dziś chcę Wam pokazać, że obiad bez mięsa może być równie pyszny (albo i smaczniejszy!). Jestem przekonana, że się ze mną zgodzicie, gdy tylko spróbujecie tej lasagne ze szpinakiem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Lasagne ze szpinakiem – pyszny obiad bez mięsa
Lasagne ze szpinakiem nie jest może obiadem ekspresowym, ale na pewno bardzo prostym w przygotowaniu. Sos beszamelowy przygotujesz w 5 minut, szpinak nie wymaga praktycznie żadnej pracy, oprócz dodania do niego czosnku, soli i pieprzu, a makaronu nie trzeba gotować.
Ci, którzy żyją w niedoczasie – lub po prostu chcą jeszcze bardziej ułatwić sobie gotowanie – mogą skorzystać z sosu beszamelowego z kartonika (można go kupić w niektórych supermarketach) i gotowego, już doprawionego, mrożonego szpinaku.
Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?
Przygotowanie lasagne ze szpinakiem zaczynamy od szpinaku. Podsmażamy go krótko na maśle klarowanym i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy ser ricotta, mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i zaczynamy przygotowywać beszamel z dodatkiem parmezanu.
Gdy mamy gotowy sos i szpinak, możemy zacząć układanie warstw: szpinak/sos/makaron. Na wierzchu posypujemy poszarpaną mozzarellą i do piekarnika!
Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka)
Lasagne ze szpinakiem
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia o wymiarach 35×25
Składniki
Szpinak
- ½ łyżki masła klarowanego
- 800 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 200 g sera ricotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia
Sos beszamelowy
- 80 g masła
- 60 g mąki
- 800 ml mleka
- 50 g parmezanu startego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Pozostałe
- 300 g makaronu lasagne
- 250 g mozzarelli
Kroki
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze przez 1 minutę.½ łyżki masła klarowanego, 800 g szpinaku, 2 ząbki czosnku
- Zdejmij szpinak z gazu i gdy nieco przestygnie, wmieszaj do niego ricottę. Dopraw solą i pieprzem.sól, świeżo zmielony pieprz, 200 g sera ricotta
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło. Wmieszaj mąkę i dodaj mleko (polecam używać rózgi). Gotuj na małym/średnim ogniu, aż zgęstnieje.80 g masła, 60 g mąki, 800 ml mleka
- Gdy sos jest już dość gęsty, zmniejsz ogień na minimum, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i parmezan. Zdejmij sos z ognia.50 g parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- Na spodzie formy rozsmaruj warstwę szpinaku, a na niej ułóż płaty makaronu. Następnie układaj kolejne warstwy szpinak/beszamel/makaron.300 g makaronu lasagne
- Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty beszamelem, posypany poszarpaną mozzarelą.250 g mozzarelli
- Tak przygotowaną lasagne ze szpinakiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do190 °C i piecz przez 30-35 minut, aż ser będzie rumiany.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!