Lasagne ze szpinakiem

Bierzcie i zapisujcie go wszyscy – to najprostszy przepis na lasagne ze szpinakiem.

Prawie 1 kilogram szpinaku (!) i kremowy sos beszamelowy z dodatkiem aromatycznego parmezanu to gwarancja, że podacie na stół pyszny obiad.

Prosty przepis na lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Włosi są naprawdę dobrzy w comfort food i ta lasagne jest to świetnym dowodem.

Lasagne (lazania) to niezwykle popularne włoskie, w którym warstwami przekładamy farsz (mięsny lub wegetariański) i płaty makaronu, których nazwa to również lasagne. Całość posypuje się startym serem i zapieka, aż ser jest zarumieniony i cudownie się ciągnie.

Najpopularniejszą wersją tej potrawy jest dobrze Wam znane lasagne bolognese, z dodatkiem klasycznego ragù bolognese, przygotowywanym na bazie mięsa mielonego i pomidorów.

Natomiast dziś chcę Wam pokazać, że obiad bez mięsa może być równie pyszny (albo i smaczniejszy!). Jestem przekonana, że się ze mną zgodzicie, gdy tylko spróbujecie tej lasagne ze szpinakiem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Lasagne ze szpinakiem – pyszny obiad bez mięsa

Lasagne ze szpinakiem nie jest może obiadem ekspresowym, ale na pewno bardzo prostym w przygotowaniu. Sos beszamelowy przygotujesz w 5 minut, szpinak nie wymaga praktycznie żadnej pracy, oprócz dodania do niego czosnku, soli i pieprzu, a makaronu nie trzeba gotować.

Ci, którzy żyją w niedoczasie – lub po prostu chcą jeszcze bardziej ułatwić sobie gotowanie – mogą skorzystać z sosu beszamelowego z kartonika (można go kupić w niektórych supermarketach) i gotowego, już doprawionego, mrożonego szpinaku.

Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?

Przygotowanie lasagne ze szpinakiem zaczynamy od szpinaku. Podsmażamy go krótko na maśle klarowanym i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodajemy ser ricotta, mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i zaczynamy przygotowywać beszamel z dodatkiem parmezanu.

Gdy mamy gotowy sos i szpinak, możemy zacząć układanie warstw: szpinak/sos/makaron. Na wierzchu posypujemy poszarpaną mozzarellą i do piekarnika!

Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Pomidorowe risotto

Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka)

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Placki z cukinii

Halloumi zapiekane po grecku

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem to super pomysł obiad bez mięsa. Pyszny szpinak, kremowy sos i duuuużo sera – wiadomo, że będzie pysznie!
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 6 porcji

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia o wymiarach 35×25

Składniki 

Szpinak

  • ½ łyżki masła klarowanego
  • 800 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g sera ricotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia

Sos beszamelowy

  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 50 g parmezanu startego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pozostałe

  • 300 g makaronu lasagne
  • 250 g mozzarelli

Kroki

  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze przez 1 minutę.
    ½ łyżki masła klarowanego, 800 g szpinaku, 2 ząbki czosnku
  • Zdejmij szpinak z gazu i gdy nieco przestygnie, wmieszaj do niego ricottę. Dopraw solą i pieprzem.
    sól, świeżo zmielony pieprz, 200 g sera ricotta
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło. Wmieszaj mąkę i dodaj mleko (polecam używać rózgi). Gotuj na małym/średnim ogniu, aż zgęstnieje.
    80 g masła, 60 g mąki, 800 ml mleka
  • Gdy sos jest już dość gęsty, zmniejsz ogień na minimum, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i parmezan. Zdejmij sos z ognia.
    50 g parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • Na spodzie formy rozsmaruj warstwę szpinaku, a na niej ułóż płaty makaronu. Następnie układaj kolejne warstwy szpinak/beszamel/makaron.
    300 g makaronu lasagne
  • Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty beszamelem, posypany poszarpaną mozzarelą.
    250 g mozzarelli
  • Tak przygotowaną lasagne ze szpinakiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do190 °C i piecz przez 30-35 minut, aż ser będzie rumiany.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: beszamel, jarski obiad, lasagne, lasagne ze szpinakiem, makaron, mozzarella, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, obiad z makaronem, obiad z piekarnika, parmezan, prosty obiad, ricotta, rodzinny obiad, sos beszamelowy, szpinak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl