Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Te chrupiące placki z cukinii pojawiają się w moim domu bardzo często. Przepis jest prosty i szybki, a same placki są po prostu przepyszne.

Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać!

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii

Próbowałam wielu sposobów na idealnie placki z cukinii i ten, który znajdziecie poniżej, nie ma sobie równych. Delikatny, dość neutralny smak cukinii uzupełnia ostrzejsza cebula i wyraziste sery – parmezan i feta.

Może zauważyliście, że parmezan dodaję do wielu dań. Nawet nieduża jego ilość fantastycznie podkreśla smak potrawy i wydobywa z niej zupełnie nowy aromat.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chrupiące placki z cukinii

Kluczowym elementem w przygotowaniu tych placków jest odsączenie wody z cukinii. Bez tego nawet nie warto brać się za przygotowywanie masy i smażenie, bo skończycie z breją na patelni.

Żeby placki z cukinii były chrupiące i pyszne, należy pamiętać o tych 3 krokach:

  1. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać.
  3. Po 30-45 minutach bardzo dokładnie wycisnąć wodę z cukinii.

Co dodać do placków z cukinii?

W przepisie używam minimalnej koniecznej ilości jajek. We wcześniejszych podejściach używałam 2, a nawet 3 jajek przy podanej proporcji cukinii, ale placki nie wychodziły tak chrupiące, jak bym chciała. Zredukowałam więc tę liczbę do 1 jajka, które służy jako spoiwo dla całej masy.

Warto też nie przesadzać z ilością mąki – w tych plackach z cukinii to smak samych warzyw jest na pierwszym miejscu, a nie smak mącznego placka.

Zawsze kusi mnie, żeby dosypać jej nieco więcej, bo przecież “na pewno się nie sklei i placki mi się rozpadną”, ale nie ma takiej potrzeby – wystarczy dać masie chwilę na zmaserowanie i konsystencja będzie idealna (chyba, że za słabo wycisnęliście cukinię – to będę podkreślać na każdym kroku!).

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Chrupiące placki z cukinii z sosem jogurtowym

Te idealnie chrupiące placki z cukinii świetnie smakują solo, bez żadnych dodatków, ale z tym sosem z pysznego dania przeistaczają się w prawdziwą petardę!

Naprawdę, warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty (dosłownie), żeby przygotować ten prosty, ale przepyszny sos jogurtowy z dodatkiem koperku i natki pietruszki.

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Sprawdź też inne pomysły na obiad bez mięsa:

Stek z kalafiora z piekarnika

Pomidorowe risotto

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Tofu w sosie pomarańczowym

Halloumi zapiekane po grecku

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Pyszne, proste, chrupiące placki z cukinii z aromatycznym sosem jogurtowym z ziołami to fantastyczny pomysł na obiad bez mięsa.
4.89 na 9 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Placki

  • 3-4 cukinie (łącznie ok. 1 – 1,2 kg)
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 100 g sera feta
  • 50 g parmezanu
  • 1 duże jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

Przygotowanie placków

  • Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
  • Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku – możesz to zrobić łyżką albo rękami.
  • Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
  • Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.

Przygotowanie sosu

  • Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj do niego posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj sól i pieprz i wymieszaj.

Wskazówki

  • Im dokładniej uda Ci się wycisnąć wodę z cukinii, tym bardziej chrupiące wyjdą placki i łatwiej będzie Ci je smażyć.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chrupiące placki z cukinii, cukinia, jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, placki z cukinii, tani obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 4 stars
    4 cukinie , ale są różnej wielkości , ile mają ważyć ?

    1. Aga Author says:

      Ok 1,2-1,5 kg.

  2. 5 stars
    Najlepsze placki z cukinii jakie kiedykolwiek zrobiłam. Była pokusa, żeby dodać więcej mąki i jajka, ale trzymałam się przepisu i wyszły rewelacyjnie chrupkie.

    1. Aga Author says:

      Super Aniu 🙂

  3. 5 stars
    Super smaczne placuszki, polecam, palce lizać !

  4. 5 stars
    Właśnie zrobiłam, rewelacja.

  5. 5 stars
    Pyszka, ja zrobiłam z żółty serem i szynką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl