Placki z cukinii z sosem jogurtowym

842

Placki z cukinii pojawiają się w moim domu bardzo często. Przepis jest prosty, całkiem szybko się je przygotowuje, a same placki są po prostu przepyszne. Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać!

placki z cukinii

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest delikatna w smaku, lekkostrawna i można wyczarować z niej tyle pyszności. Placki z cukinii to tylko jeden z pomysłów na to warzywo. Cukinię dodaję do rozmaitych potrawek, gulaszów, zapiekanek. Jest przyjemnym do risotto, kaszotto, czy makaronu.

Lubię też faszerować cukinię, bo świetnie współgra z praktycznie wszystkimi farszami. Przykładem jest ten przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym z indyka i warzywami.

Reklama
cukinia

Próbowałam wielu sposobów na idealnie placki z cukinii i ten nie ma sobie równych. Delikatny smak cukinii uzupełnia ostrzejsza cebula i wyraziste sery – parmezan i feta. Może zauważyliście, że parmezan dodaję do wielu dań. Nawet nieduża jego ilość fantastycznie podkreśla smak potrawy i wydobywa z niej zupełnie nowy aromat.

Placki z cukinii – 3 najważniejsze kroki

Kluczowym elementem w przygotowaniu placków jest odsączenie wody z cukinii. Bez tego nawet nie warto brać się za przygotowywanie masy i smażenie, bo skończycie z breją na patelni. Żeby placki były kruche i pyszne, należy wykonać te 3 kroki:

  1. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach
  2. Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać
  3. Po 30-45 minutach dokładnie wycisnąć wodę z cukinii
placki z cukinii

W przepisie używam minimalną konieczną ilość jajek. We wcześniejszych podejściach używałam 2, a nawet 3 jajek, ale wtedy placki nie były takie chrupiące. Zredukowałam więc tę liczbę do 1 jajka, które służy przede wszystkim jako spoiwo dla całej masy.

Reklama

Warto też nie przesadzać z ilością mąki – w tych plackach z cukinii to smak samych warzyw jest na pierwszym miejscu, a nie smak mącznego placka. Zawsze kusi mnie, żeby dosypać jej nieco więcej, bo przecież „na pewno się nie sklei i placki mi się rozpadną”, ale nie ma takiej potrzeby – wystarczy dać masie ok. 10 minut na zmaserowanie i konsystencja będzie idealna.

Placki z cukinii świetnie smakują solo, bez żadnych dodatków, ale z tym sosem z pysznego dania przeistaczają się w prawdziwą petardę! Naprawdę, warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty (dosłownie), żeby przygotować ten prosty, ale przepyszny sos jogurtowy z dodatkiem koperku i natki pietruszki.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


placki z cukinii
Boski sos jogurtowy
placki z cukinii
Omnomnom

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Pyszne, proste placki z cukinii z aromatycznym sosem to fantastyczny pomysł na obiad bez mięsa.
Porcje 16 placków
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

Placki

  • 4 cukinie
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 100 g sera feta
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

Przygotowanie placków

  • Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
  • Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku – możesz to zrobić łyżką albo rękami.
  • Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
    placki z cukinii
  • Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
  • Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.

Przygotowanie sosu

  • Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj do niego posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj sól i pieprz i wymieszaj.

Rady

  • Im dokładniej uda Ci się wycisnąć wodę z cukinii, tym bardziej chrupiące wyjdą placki i łatwiej będzie Ci je smażyć.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cukinia, jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, tani obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl