Placki z cukinii pojawiają się w moim domu bardzo często. Przepis jest prosty, całkiem szybko się je przygotowuje, a same placki są po prostu przepyszne. Wstyd się przyznać, ale zjadamy je w ilościach hurtowych – są zbyt smaczne, by przestać!
Uniwersalna cukinia
Próbowałam wielu sposobów na idealnie placki z cukinii i ten nie ma sobie równych. Delikatny smak cukinii uzupełnia ostrzejsza cebula i wyraziste sery – parmezan i feta. Może zauważyliście, że parmezan dodaję do wielu dań. Nawet nieduża jego ilość fantastycznie podkreśla smak potrawy i wydobywa z niej zupełnie nowy aromat.


Placki z cukinii – 3 najważniejsze kroki
Kluczowym elementem w przygotowaniu placków jest odsączenie wody z cukinii. Bez tego nawet nie warto brać się za przygotowywanie masy i smażenie, bo skończycie z breją na patelni.
Żeby placki były kruche i pyszne, należy wykonać te 3 kroki:
- Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach
- Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać
- Po 30-45 minutach dokładnie wycisnąć wodę z cukinii

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
W przepisie używam minimalną konieczną ilość jajek. We wcześniejszych podejściach używałam 2, a nawet 3 jajek, ale wtedy placki nie były takie chrupiące. Zredukowałam więc tę liczbę do 1 jajka, które służy przede wszystkim jako spoiwo dla całej masy.
Warto też nie przesadzać z ilością mąki – w tych plackach z cukinii to smak samych warzyw jest na pierwszym miejscu, a nie smak mącznego placka. Zawsze kusi mnie, żeby dosypać jej nieco więcej, bo przecież „na pewno się nie sklei i placki mi się rozpadną”, ale nie ma takiej potrzeby – wystarczy dać masie ok. 10 minut na zmaserowanie i konsystencja będzie idealna.

Prosty sos
Placki z cukinii świetnie smakują solo, bez żadnych dodatków, ale z tym sosem z pysznego dania przeistaczają się w prawdziwą petardę! Naprawdę, warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty (dosłownie), żeby przygotować ten prosty, ale przepyszny sos jogurtowy z dodatkiem koperku i natki pietruszki.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Placki z cukinii z sosem jogurtowym
Składniki
Placki
- 4 cukinie
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- 100 g sera feta
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- garść pietruszki
- garść koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kroki
Przygotowanie placków
- Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
- Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku – możesz to zrobić łyżką albo rękami.
- Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.
Przygotowanie sosu
- Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj do niego posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj sól i pieprz i wymieszaj.
Rady
- Im dokładniej uda Ci się wycisnąć wodę z cukinii, tym bardziej chrupiące wyjdą placki i łatwiej będzie Ci je smażyć.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!