Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Tofu w sosie słodko-kwaśnym to pyszny pomysł na orientalny obiad bez mięsa. Znajdziecie tu chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku tofu. Towarzyszy mu krucha papryka i soczysty ananas.

Całość natomiast skąpana jest w niezwykle aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie z orientalną nutą imbiru i sosu sojowego.

Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym i ryżem jaśminowym

W wiadomościach piszecie: “co zrobić z tofu?”, “poratuj przepisem, z czym zrobić tofu na obiad!”. Spieszę więc z kolejną pyszną propozycją na obiad bez mięsa czy pożywną kolację z tofu w roli głównej.

To chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym to kolejny przepis, który udowadnia, że odpowiednio przygotowane tofu może być naprawdę przepyszne!

Wiem, że wiele osób nie może się przekonać do tego składnika, ale uwierzcie mi – w towarzystwie aromatycznych przypraw i dodatków, tofu jest po prostu bezbłędne. Potwierdzą to nawet sceptyczni mięsożercy, gwarantuję 🙂

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką?

To chrupiące tofu z ananasem i papryką to super pomysł na szybki obiad.

Podstawą sukcesu tego dania jest odpowiednio przygotowane tofu i przepyszny sos słodko-kwaśny.

Do przygotowania tego sosu będą Wam potrzebne następujące składniki:

  • sok z ananasa – daje pyszny posmak i odpowiada za mniej więcej połowę docukrzenia sosu
  • czosnek – świeży lub granulowany
  • imbir – również może być świeży (zdecydowanie polecam) lub mielony
  • sos sojowy – jasny albo ciemny
  • ocet ryżowy
  • brązowy cukier – może być też ewentualnie biały, ale brązowy ma więcej smaku
  • ketchup
  • papryczka chilli lub płatki chilli, bo przyda się tu nieco pikanterii.

Tofu natomiast zyskuje swoją chrupkość dzięki porządnemu odciśnięciu go z płynu, obtoczeniu w mące ziemniaczanej i upieczeniu.

Tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką – z czym podawać?

To chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym wyśmienicie smakuje z tajskim ryżem jaśminowym albo z brązowym ryżem. Świetnie też będzie pasować do makaronu ryżowego, zwłaszcza nieco grubszego (jak do pad thai).

Sprawdź też inne przepisy na obiad bez mięsa:

Placki ziemniaczane

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Dyniowe kopytka

Stek z kalafiora z piekarnika

Tofu w sosie pomarańczowym

Chrupiące Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiące fofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką to pyszny pomysł na obiad bez mięsa.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Sos słodko-kwaśny

  • 300 ml soku z ananasa z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody

Pozostałe

  • 400 g tofu
  • łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżki oleju
  • papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 150 g ananasa z puszki
  • kolendra do podania

Kroki

  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
  • Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30 minut, przewracając w połowie pieczenia.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce lub w dużym kubku.
  • Paprykę, cebulę i ananasa pokrój w dużą kostkę.
  • Podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj paprykę. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Dodaj ananasa i wlej sos.
  • Dodaj upieczone tofu, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
  • Podawaj z ryżem jaśminowy, świeżo posiekaną kolendrą i papryczką chili.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka
Słowo kluczowe: obiad bez mięsa, obiad z tofu, orientalny obiad, szybki obiad, tofu, tofu w sosie, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Bardzo fajny przepis. Super sprawa z możliwością zwiększania porcji j automatycznym przeliczaniem składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl