Placki ziemniaczane to klasyczny polski comfort food – jest ziemniak, jest masełko, jest chrrrrrupanie. A możecie być pewni, że placki z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie chrupiące!

Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa
Jako dzieciak nie przepadałam za ziemniakami. Gdy na obiad jako dodatek był ryż albo kasza, byłam zdecydowanie bardziej zadowolona. Ale w jednej postaci mogłam jeść ziemniaki na okrągło – jako placki ziemniaczane.

W domu była cicha wojna pomiędzy zwolennikami placków na słodko, posypanych cukrem, a miłośnikami wersji wytrawnej, z cebulą i kwaśną śmietaną. Niestety frakcja wytrawna przegrywała z kretesem. Może dlatego, że była jednoosobowa, w postaci mnie 😉 I dlatego z moim rodzinnym domem kojarzą mi się placki ziemniaczane na słodko. Sama jednak przygotowuję je już tylko w wersji z dodatkiem cebulki i czosnku. I dokładnie taki przepis dla Was przygotowałam.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?
Na placki najlepiej nadają się ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub typu C. Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa – można ja wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Należą do niej m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy. Typ C to ziemniaki z największą zawartością skrobi, o charakterystycznym, sypkim, mączystym miąższu. Do bardziej popularnych odmian należą np. Omega, Jurata czy Bryza.

Co zrobić, by placki były chrupiące?
To, czy placki ziemniaczane chrupiące i delikatne po usmażeniu, a nie twarde i gumowate, zależy w dużej mierze od dwóch czynników.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Temperatura tłuszczu i smażenia. Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Przed włożeniem pierwszej partii warto zrobić krótki test – wystarczy włożyć na patelnię pół łyżeczki masy ziemniaczanej i sprawdzić, czy tłuszcz od razu skwierczy. Jeśli tak można przystąpić do smażenia placków. W przeciwnym wypadku trzeba jeszcze chwilę odczekać, żeby olej uzyskał odpowiednio wysoką temperaturę.

Ilość mąki. Do masy na placki ziemniaczane warto dodać jak najmniej mąki, bo to ona – a właściwie jej nadmiar – sprawia, że placki stają się twarde i gumowate. Średnio przyjmuje się, że na 1 kg ziemniaków wystarczą maksymalnie 2-3 łyżki mąki pszennej. Nigdy nie dodaję większej ilości mąki i za każdym razem uzyskuję super chrupiące placuszki.

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste?
Tłuszczyk jest niejako wpisany w urok placków ziemniaczanych. Żeby jednak mieć choć trochę czystsze sumienie (i spokojniejszą wątrobę), warto pamiętać o przełożeniu placków na ręcznik papierowy po usmażeniu. Papier wchłonie część tłuszczu.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na klasyczne obiady znajdziesz w zakładce OBIAD

Placki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków typu B lub C
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 jaja
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tarce o średnich/dużych oczkach. Przełóż startą masę na gęste sitko i ustaw je na garnku do odcedzenia na 10-15 minut.
- Dociśnij jeszcze ziemniaki łyżką, by odsączyć możliwie jak najwięcej wody i przełóż masę do miski. Wodę z garnka ostrożnie i powoli wylewaj – na dnie pozostanie skrobia, którą należy dodać do ziemniaków.
- Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i zacznij wykładać placki (1 łyżka stołowa = 1 placek). Każdy placek mocno rozpłaszcz.
- Smaż placki na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż osiągnie złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.*
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, sosem lub cukrem.
Rady
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!