Placki ziemniaczane

1.5K

Placki ziemniaczane to klasyczny polski comfort food – jest ziemniak, jest masełko, jest chrrrrrupanie. A możecie być pewni, że placki z tego przepisu zawsze wyjdą idealnie chrupiące!

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa

Jako dzieciak nie przepadałam za ziemniakami. Gdy na obiad jako dodatek był ryż albo kasza, byłam zdecydowanie bardziej zadowolona. Ale w jednej postaci mogłam jeść ziemniaki na okrągło – jako placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane

W domu była cicha wojna pomiędzy zwolennikami placków na słodko, posypanych cukrem, a miłośnikami wersji wytrawnej, z cebulą i kwaśną śmietaną. Niestety frakcja wytrawna przegrywała z kretesem. Może dlatego, że była jednoosobowa, w postaci mnie 😉 I dlatego z moim rodzinnym domem kojarzą mi się placki ziemniaczane na słodko. Sama jednak przygotowuję je już tylko w wersji z dodatkiem cebulki i czosnku. I dokładnie taki przepis dla Was przygotowałam.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Placki ziemniaczane

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Na placki najlepiej nadają się ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub typu C. Ziemniaki typu B to kategoria ogólnoużytkowa – można ja wykorzystywać do zup, sałatek czy do pieczenia. Należą do niej m.in. takie odmiany jak Gala, Irga, Irys czy Ignacy. Typ C to ziemniaki z największą zawartością skrobi, o charakterystycznym, sypkim, mączystym miąższu. Do bardziej popularnych odmian należą np. Omega, Jurata czy Bryza.

Placki ziemniaczane

Co zrobić, by placki były chrupiące?

To, czy placki ziemniaczane chrupiące i delikatne po usmażeniu, a nie twarde i gumowate, zależy w dużej mierze od dwóch czynników.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Temperatura tłuszczu i smażenia. Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Przed włożeniem pierwszej partii warto zrobić krótki test – wystarczy włożyć na patelnię pół łyżeczki masy ziemniaczanej i sprawdzić, czy tłuszcz od razu skwierczy. Jeśli tak można przystąpić do smażenia placków. W przeciwnym wypadku trzeba jeszcze chwilę odczekać, żeby olej uzyskał odpowiednio wysoką temperaturę.

Placki ziemniaczane

Ilość mąki. Do masy na placki ziemniaczane warto dodać jak najmniej mąki, bo to ona – a właściwie jej nadmiar – sprawia, że placki stają się twarde i gumowate. Średnio przyjmuje się, że na 1 kg ziemniaków wystarczą maksymalnie 2-3 łyżki mąki pszennej. Nigdy nie dodaję większej ilości mąki i za każdym razem uzyskuję super chrupiące placuszki.

Placki ziemniaczane

Co zrobić, by placki ziemniaczane nie były tłuste?

Tłuszczyk jest niejako wpisany w urok placków ziemniaczanych. Żeby jednak mieć choć trochę czystsze sumienie (i spokojniejszą wątrobę), warto pamiętać o przełożeniu placków na ręcznik papierowy po usmażeniu. Papier wchłonie część tłuszczu.

Reklama
Placki ziemniaczane

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na klasyczne obiady znajdziesz w zakładce OBIAD

Placki ziemniaczane

Super chrupiące i delikatne placki ziemniaczane to klasyka kuchni polskiej. Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu B lub C
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tarce o średnich/dużych oczkach. Przełóż startą masę na gęste sitko i ustaw je na garnku do odcedzenia na 10-15 minut.
  • Dociśnij jeszcze ziemniaki łyżką, by odsączyć możliwie jak najwięcej wody i przełóż masę do miski. Wodę z garnka ostrożnie i powoli wylewaj – na dnie pozostanie skrobia, którą należy dodać do ziemniaków.
  • Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i zacznij wykładać placki (1 łyżka stołowa = 1 placek). Każdy placek mocno rozpłaszcz.
  • Smaż placki na średnim ogniu przez 1-2 minuty, aż osiągnie złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.*
  • Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, sosem lub cukrem.

Rady

*Pamiętaj o uzupełnianiu ilości oleju – placki powinny być mniej więcej do połowy w tłuszczu podczas smażenia.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, placki, placki ziemniaczane, rodzinny obiad, ziemniaki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl