Pstrąg pieczony ze szparagami

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie.

Pstrąg pieczony ze szparagami

Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek

W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki, ale ulubieńcem pozostawała ryba.

Na początku lat 90. chyba najpopularniejszą opcją była kostka z mintaja. Pamiętam, że zastanawiało mnie, dlaczego ta ryba jest kwadratowa, ale że mi smakowała i była w złocistej, chrupiącej panierce, to nie zadawałam zbędnych pytań.

Na szczęście teraz zwybór ryb jest znacznie większy. W praktycznie każdym dużym sklepie możecie kupić łososia, dorsza, mirunę czy gwiazdę dzisiejszego przepisu – pstrąga.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pstrąg pieczony ze szparagami

Pstrąg tęczowy a pstrąg łososiowy

Może niektórych z Was zaskoczę, ale pstrąg tęczowy i pstrąg łososiowy to ta sama ryba 🙂 Ten pochodzący z Ameryki Północnej gatunek został sprowadzony do Polski w XIX wieku. Swoją kolorową nazwę zawdzięcza różowemu paskowi biegnącemu wzdłuż linii bocznej grzbietu.

Pstrąg ma pyszne, chude, delikatne mięso. Świetnie nadaje się do grillowania i pieczenia. Oprócz walorów smakowych, pstrąg jest też bardzo zdrowy – ma najwyższą wśród ryb słodkowodnych zawartość kwasów omega-3. Dzięki temu jest to idealny pomysł na obiad dla osób z problemami krążenia.

Pstrąg pieczony ze szparagami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania rybne znajdziesz w zakładce RYBY

Szparagi – warzywo dla leniwych

W przypadku szparagów powiedzenie „mniej znaczy więcej” jest w 100 proc. prawdziwe. Przy szparagach nie ma długich przygotowań czy skomplikowanego przyprawiania. Główną gwiazdą są same łodygi – zielone lub białe.

Jak przygotować szparagi do pieczenia?

Szparagi cały czas są dość egzotycznym warzywem – dopiero od kilku lat pojawiają się szerzej w sklepach, a ich cena niestety czas nie jest dla wszystkich przystępna. Dlatego mam kilka wskazówek dla wszystkich rozpoczynających przygodę z tym pysznym warzywem.

Pstrąg pieczony ze szparagami

Świeżość to podstawa

Pierwszym krokiem do pysznego jedzenia jest kupienie dobrych szparagów. Co to właściwie znaczy? Szparagi – tak samo zielone, jak i białe – powinny być gładkie, sztywne, jędrne, ze zwartymi główkami. Mówiąc o główce, warto zwrócić uwagę, czy nie pojawia się na niej pleśń – czasami potrafi się tam ukryć. W miarę możliwości warto też wybierać produkty z lokalnych upraw – szklarniowe szparagi z Hiszpanii czy Włoch nie będą tak smaczne, jak młode, polskie okazy.

Obierać czy nie obierać?

W przypadku białych szparagów nie ma takiego pytania – obierać trzeba, i to dokładnie, bo inaczej czekają nas łykowate, pełne goryczki szparagi. Nic fajnego. Z zielonymi nie jest to takie proste. Teoretycznie nie trzeba ich obierać i wiele osób uznaje to za karygodne. Ja taka kategoryczna w tej kwestii nie jestem i często obieram też zielone szparagi – zwłaszcza, jeśli nie mam 100 proc. pewności co do ich pochodzenia i świeżości. Tylko młode, polskie pędy pozostawiam nietknięte.

Pstrąg pieczony ze szparagami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na potrawy ze szparagami znajdziesz w zakładce SZPARAGI

Odcięcie końcówki

Punkt obowiązkowy przy każdym rodzaju szparagów. Końcówki pędów, nawet tych świeżych szybko twardnieją i robią się niezjadliwe. Należy więc pamiętać, by się ich pozbyć. Kiedyś modna była teoria o tym, że wystarczy chwycić pęd z dwóch stron powyginać go i on sam złamie się w tym miejscu, w którym jest zdrewniała końcówka. Jednak szczerze nie polecam tego sposobu – próbowałam sama, próbowali rozmaici szefowie kuchni i za dużo szparagowych strat w wyniku tych eksperymentów powstało. Zdecydowanie lepiej i efektywniej jest wziąć nóż i lekko naciskać ostrzem na pęd, poczynając od dołu – jeśli cały czas jest duży opór, to wiemy, że mamy do czynienia ze zdrewniałym fragmentem i możemy jechać dalej. I tak ponawiamy próby, aż dotrzemy do miękkiego miejsca, w którym zaczyna się świeży, smaczny szparag.

Przyprawianie

Szparagi bronią się same swoim smakiem, więc polecam Wam tylko skropić je delikatnie dobrą oliwą i posypać lekko gruboziarnistą solą. I gotowe! Tak przygotowane szparagi możemy wstawiać do piekarnika, gdzie wspaniale się skarmelizują, dzięki naturalnym cukrom.

Oceń jako pierwszy/a

Pstrąg pieczony ze szparagami

Pstrąg pieczony ze szparagami to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta, zdrowa ryba i mięciutkie szparagi to idealne połączenie!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 700-800 g filetu z pstrąga tęczowego
  • 500 g szparagów
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Kroki

  • Filet z pstrąga pokrój na równe części i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kawałki ryby posyp solą i pieprzem i ułóż na nich plastry cytryny oraz gałązki świeżego tymianku.
  • Odkrój ze szparagów zdrewniałe końcówki i obierz je, jeśli jest taka potrzeba. Ułóż szparagi pomiędzy kawałkami ryby.
  • Spryskaj szparagi i rybę oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  • Podawaj z kaszą, np. kuskus lub ziemniakami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: fit obiad, fit przepis, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pstrąg, ryba, rybny obiad, szybki obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl