Wilgotna babka cytrynowa

Ta wilgotna babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest super puszysta i mocno cytrusowa. Polana orzeźwiającym lukrem cytrynowym smakuje po prostu obłędnie!

Przygotowanie babki jest bardzo proste, więc na pewno znajdziecie dla niej miejsce w swoim Wielkanocnym menu.

Najlepsza babka cytrynowa. Wilgotna i puszysta

Jakie ciasto obowiązkowo musi pojawić się na wielkanocnym stole w Waszych domach? U mnie to mazurek, sernik i babka wielkanocna.

Ta maślana, wilgotna babka cytrynowa to jeden moich ulubieńców. Jest mięciutka, puszysta, mocno cytrynowa i długo zachowuje świeżość. Będzie idealna dla wszystkich, którzy po zjedzeniu ciasta mówią “pyszne, takie nie za słodkie” 😉

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Babka cytrynowa wielkanocna

Wiem, że część z Was podchodzi do drożdży jak pies do jeża. Rozumiem to, bo mi też zajęło nieco czasu przekonanie się do wypieków drożdżowych i zrozumienie ich specyfiki.

Jeśli jesteście w grupie, która drożdżom mówi “nie, dziękuję”, to ta wilgotna babka cytrynowa może z powodzeniem zastąpić albo klasyczną, drożdżową babę na waszym wielkanocnym stole. Puszysta, maślana babka z lukrem cytrynowym to zawsze dobry pomysł na święta.

Najlepsza babka cytrynowa – wskazówki

Żeby ta pyszna babka cytrynowa wyszła idealnie za każdym razem, pamiętaj o kilku istotnych wskazówkach:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To jeden z kluczowych kroków, o których należy pamiętać, by uniknąć postrachu wszystkich cukierników, czyli zakalca. Maślankę, masło, jajka i najlepiej wyjąć minimum 2-3 godziny przed pieczeniem. Tak naprawdę, im wcześniej, tym lepiej. Niektóre produkty nawet jeśli wydają się być ciepłe, mogą mieć cały czas niższą temperaturę w środku, więc warto poczekać nieco dłużej.

Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok przygotowania ciasta i to dość podstępny – masło z cukrem uciera się bowiem dłużej niż większość z nas myśli. Mój mikser planetarny potrzebuje na to ok. 6-9 minut (w zależności od proporcji składników). Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.

Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem można ucierać długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam już ręcznie, by nie napowietrzyć zbyt masy. Intensywnie zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale po wyjęciu może szybko opaść.

Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest lepiej napowietrzona i gładsza, pozbawiona grudek. Dzięki przesianiu mąki masa będzie delikatniejsza, a ciasto idealnie gładkie.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Sprawdź też inne przepisy na ciasto:

Apfelkuchen. Proste ciasto z jabłkami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Metrowiec

Sernik królewski

Ciasto rafaello bez pieczenia na herbatnikach

Sernik nowojorski

Wilgotna Babka cytrynowa wielkanocna

Babka cytrynowa

Orzeźwiająca, przepyszna, wilgotna babka cytrynowa z lukrem cytrynowym. Prosta w przygotowaniu, idealna na Wielkanoc.
5 na 8 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 10 porcji

Składniki 

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jaja
  • 2 cytryny (skórka starta z obu, sok wyciśnięty z jednej)
  • 1 szklanka maślanki

Lukier cytrynowy

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
  • Maślankę wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj jajko, jedno po drugim, dokładnie ubijając za każdym razem.
  • Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
  • Dodawaj suche składniki w trzech turach, na zmianę z maślanką, mieszając tylko do połączenia składników (najlepiej ręcznie, za pomocą silikonowej szpatułki).
  • Przełóż ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę do ostudzenia.
  • Gdy ciasto wystygnie, przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z 3-4 łyżkami soku z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Polej lukrem wystudzone ciasto.

Wskazówki

Wskazówki:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przy dodawaniu maślanki i mąki mieszaj tylko do połączenia składników.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: babka, babka cytrynowa, babka na wielkanoc, babka ucierana, babka wielkanocna, ciasta, ciasto, ciasto cytynowe, ciasto jogurtowe, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, cytryna, lukier cytrynowy, potrawy wielkanocne, wielkanoc

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Zabieram się do pracy, nie mam formy do babki czy mogę użyć tortownicy np.24 cm czy inny wymiar?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl