Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami to idealne ciasto na święta. Pachnie korzennymi przyprawami i jest mocno czekoladowe. I te domowe śliwki w czekoladzie! Prawdziwa czekoladowa uczta.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami – idealne na święta

Ach, czekolada. Aksamitna, bogata, pyszna czekolada. W ciągu całego mojego, nie aż tak znowu długiego, życia zjadłam jej pewnie tonę. Nie umiem sobie odmówić kawałka dobrej czekolady. Inna sprawa, że nie jestem aż tak bardzo wybredna i sporo czekolad uznaję za dobre 😉

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Kiedy przygotowywałam ostatnio menu na święta Bożego Narodzenia, zorientowałam się, że nie ma w nich ani jednego czekoladowego deseru. Cytując klasyka: „Jak do tego doszło, nie wiem”. Wiedziałam jednak, że trzeba to zmienić. Uznałam też, że to dobra okazja, by nieco pokombinować i przygotować coś zupełnie nowego. Moje własne, autorskie, ciasto czekoladowe.

Reklama
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Domowe śliwki w czekoladzie

Gdy przygotowywałam przepis na to ciasto czekoladowe miałam w głowie jeszcze jeden składnik. Suszone śliwki to wymarzone uzupełnienie czekoladowych deserów z korzenną nutą.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Miałam w szafce suszone śliwki Helio Natura. Są produkowane bez typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220), dzięki czemu zachowują naturalny, ciemny kolor i prawdziwy, głęboki smak. Wiedziałam, że z takimi śliwkami mogę przygotować coś naprawdę wyjątkowego.

Reklama
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Suszone śliwki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są naturalnymi sojusznikami w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Wspomagają prawidłową pracę układu trawiennego, a także hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu. Zawarta w śliwkach miedź pomaga regulować pracę układu nerwowego i odpornościowego, natomiast potas wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Samo zdrowie!

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

W przepisie na ciasto czekoladowe ze śliwkami owoce pojawiają się w dwóch wydaniach. Znajdziecie je ukryte w kremie, między warstwami ciasta, nasączone pysznym likierem. W drugiej wersji są zatopione w gorzkiej czekoladzie i pojawiają się na samej górze, niczym obłędnie pyszna czekoladowa korona.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami – najważniejsze składniki

Będę szczera – to nie jest najszybsze ciasto do przygotowania. Wymaga spędzenia nieco czasu w kuchni. Ale bogactwo smaków to wynagradza. Jest totalnie czekoladowe, pachnie cynamonem, kardamonem, goździkami, i ma dwie śliwkowe niespodzianki, które nadają mu wyjątkowego smaku.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Reklama
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Kakao. W przepisie kakao pojawia się w cieście i w kremie. Mowa tu oczywiście o ciemnym, gorzkim kakao, a nie słodzonych miksach z kakao do picia. Ciemne kakao ma bardzo intensywny smak i zapach.

Suszone śliwki. O tym więcej informacji wyżej. Ważne, by śliwki były świeże i miękkie, zwłaszcza te, które będą moczone w czekoladzie. Wysuszone sztuki byłyby po prostu niesmaczne.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Mąka. W tym przepisie na ciasto czekoladowe możecie użyć uniwersalnej mąki pszennej. Wszystkie popularne typy, jak 480, 500 czy 550 bardzo dobrze się tu sprawdzą.

Czekolada. Czekolada służy jako polewa do suszonych śliwek. Najlepsza będzie gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70%. Jednak jeśli nie jesteście fanami intensywnej, gorzkiej czekolady, możecie spróbować np. z taką o zawartości 50% kakao.

Reklama
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przyprawa do piernika. Lubię ułatwiać sobie życie tam, gdzie to tylko możliwe. Gdy więc znalazłam naprawdę dobrej jakości, aromatyczną przyprawę do piernika, bez żadnych zbędnych wypełniaczy typu cukier, mąka czy kakao, zrezygnowałam z samodzielnego jej przyrządzania. Polecam Wam rozejrzeć się w sklepie za mieszanką zawierającą cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, imbir, goździki, anyż i pieprz.

Śmietana. Śmietany w tym przepisie mamy całkiem sporo. Do ciasta potrzebujemy opakowanie kwaśnej śmietany 18% lub 22%. Dzięki niej ciasto jest bardziej wilgotne. W kremie natomiast pojawiała się tłuściutka kremówka, czyli śmietana o zawartości tłuszczu min. 30%.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Mascarpone. Wiem, że cały czas popularne są śmietan-fixy do utrwalania kremów na bazie śmietany. Przyznaję, że ani razu w całej swojej pieczeniowej przygodzie ich nie używałam. Uwierzcie mi – można sobie poradzić bez nich. Jeśli potrzebuję przygotować krem, który ma wytrzymać przykryć ciężkimi warstwami, tak jak w tym cieście, to śmietanę ubijam razem z serem mascarpone. Wtedy jestem pewna, że krem będzie miał idealną konsystencję.

Likier. Do nasączenia ciasta i posiekanych śliwek można użyć likieru śliwkowego, ale równie smaczny będzie alkohol bazujący na wiśniach czy jagodach.

Reklama
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na Święta znajdziesz w zakładce Wigilia i święta Bożego Narodzenia

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

To ciasto będzie absolutnym hitem świątecznego stołu. Jest intensywnie czekoladowe i pełne korzennych aromatów. A domowe śliwki w czekoladzie to prawdziwa petarda!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 45 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 325 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 50 g ciemnego kakao
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczki przyprawy do piernika

Nadzienie śliwkowe

  • 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
  • 4 łyżki likieru śliwkowego lub wiśniowego
  • 3 łyżki wody

Krem

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżeczki kakao
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Domowe śliwki w czekoladzie

  • 150 g suszonych śliwek np. Helio Natura
  • 100 g gorzkiej czekolady

Do nasączenia

  • 2 łyżki likieru śliwkowego
  • 3 łyżki wody

Kroki

Przygotowanie ciasta

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piekarnika.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodawaj pojedynczo jajka. Dokładnie zmiksuj każde jajko z masą przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaj śmietanę, ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodawaj po łyżce suchych składników, cały czas mieszając.
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45-50 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kratce.
  • Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na dwie równe części.

Przygotowanie nadzienia śliwkowego

  • Posiekaj suszone śliwki. Przełóż je miski, dodaj likier i wodę. Wymieszaj i odstaw, żeby wchłonęły płyn.

Przygotowanie śliwek w czekoladzie

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Nabij suszoną śliwkę na wykałaczkę i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Przełóż na kratkę, żeby czekoladowa polewa mogła zastygnąć. Powtórz z pozostałymi śliwkami.

Przygotowanie kremu

  • Zmiksuj mascarpone i kremówkę, aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj kakao i cukier puder.

Złożenie ciasta

  • Dolną część nasącz rozwodnionym likierem i nałóż połowę kremu kakaowego. Na krem wyłóż nasączone alkoholem śliwki.
  • Przykryj drugą częścią ciasta. Ją również nasącz rozwodnionym likierem i rozprowadź pozostałą część kremu.
  • Na kremie ułóż śliwki w czekoladzie.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z kremem, ciasto ze śliwkami, czekolada, deser czekoladowy, deser na święta, gorzka czekolada, przepis na święta, suszone śliwki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Świąteczne domowe wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl