Sernik czekoladowy

Ten sernik czekoladowy to jedno z najlepszych ciast w moim repertuarze. Ultra kremowy, aksamitny, treściwy i obłędnie pyszny. Idealny na wyjątkowe okazje.

Amatorzy czekolady będą zachwyceni, bo to tak naprawdę sernik potrójnie czekoladowy. Mamy tu spód z ciasteczek kakaowych, masę serową z gorzką czekoladą i gładki, perfekcyjny czekoladowy ganache.

Obłędny sernik czekoladowy

Jeśli odwiedzacie bloga regularnie, to wiecie, że mam 3 słodkie miłości kulinarne: ciasta z owocami, serniki i czekoladę. Ten sernik czekoladowy łączy w sobie 2 z 3 punktów i to w absolutnie mistrzowskim stylu. Czekoladoholicy, to ciasto dla Was!

Czekoladę znajdziecie tu w każdej z trzech warstw: w kruchym, ciasteczkowym spodzie, aksamitnej, serowo-czekoladowej masie i delikatnym czekoladowym ganache.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Prosty sernik czekoladowy pieczony

Ten sernik potrójnie czekoladowy wygląda jak kupiony w dobrej cukierni, ale jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, które przydają się przy każdym pieczonym serniku.

Sernik czekoladowy – wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na minimum 3 godziny przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Gdy będą w tej samej temperaturze, lepiej się połączą i masa będzie mieć idealną konsystencję.

Nie mieszaj zbyt długo! Kluczowe, jeśli chcesz, by Twój sernik czekoladowy był równy jak stół. Mieszamy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie mieszanie napowietrzy ciasto, co może sprawić, że sernik najpierw urośnie w piekarniku, a później opadnie i popęka.

Najlepszy ser na sernik. Jaki wybrać?

W sklepach jest mnóstwo produktów opisanych jako “idealny ser na sernik”. W rzeczywistości jednak niewiele z nich faktycznie nadaje się do przygotowania dobrego ciasta. Bardziej przypominają konsystencję serek homogenizowany niż twaróg.

Moim wyborem od lat jest twaróg z Piątnicy – to najlepszy ser z wiaderka na sernik. Jest tłusty, gęsty, gładki i ma delikatny, lekko kwaskowy, ale neutralny smak. Każdy sernik, który znajdziecie na stronie, możecie przygotować z nim w roli głównej i będzie pysznie.

Bardzo dobry jest również Mój Ulubiony z Wielunia. Również gęsty i gładki, ale korzystam z niego rzadziej ze względu na słabszą dostępność w sklepach.

Sernik czekoladowy – pieczenie w kąpieli wodnej

Sernik czekoladowy pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest ekstra kremowy, nie opada i zachowuje idealną konsystencję.

I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.

II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta:

Ciasto marchewkowe

Wilgotna babka cytrynowa

Bomboloni. Włoskie pączki z kremem

Sernik królewski

Rustykalna tarta z wiśniami

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Ten sernik czekoladowy (a nawet potrójnie czekoladowy) jest po prostu obłędny! Spód z ciasteczek kakaowych, ultra kremowa masa serowa z gorzką czekoladą i aksamitny, czekoladowy ganache. Czego chcieć więcej?
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

Spód

  • 200 g kakaowych ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 kg twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladowy ganache

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki

Kroki

Spód

  • Ciasteczka, kakao i zimne masło wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przesyp na niego masę ciasteczkową. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

  • W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut.
  • Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach.
  • Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Czekoladowy ganache

  • W rondlu podgrzej śmietankę. Zdejmij z ognia tuż przed tym, jak zacznie się gotować.
  • Dodaj posiekaną czekoladę, nie mieszaj, zostaw na 2 minuty.
  • Po tym czasie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Rozprowadź ganache na wystudzonym serniku.
  • Schłódź sernik przez minimum 4 godziny w lodówce (a najlepiej całą noc).

Wskazówki

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Pieczenia w kąpieli wodnej:
    1. I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
    2. II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto z czekoladą, czekolada, czekoladowy ganache, deser czekoladowy, gorzka czekolada, kremowy sernik, polewa czekoladowa, proste ciasto, sernik, sernik czekoladowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik potrójnie czekoladowy, sernik z czekoladą

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Mam piekarnik parowy. Czy to wystarczy? Czy temperatura ta sama?
    Pzdr

    1. Aga Author says:

      Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikami parowymi, więc nie podpowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl